Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişte "hızlı davranma" çağrısı

Küresel Denge Derneği Başkanı Nuran Talu, dünyanın bu yüzyılda iklim değişikliğine karşı duyarlı olması gerektiğini belirterek, "Başka takdirde hiçbirimiz bu yaşam kalitesini, refahı ya da bu ekonomiyi ve ekolojik koşulları göremeyiz. Hızlı davranmamız lazım." dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişte “hızlı davranma“ çağrısı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 21-25 Şubat'ta Konya'da düzenlenen Türkiye'nin ilk İklim Şurası'na katılan Talu, AA muhabirine, Türkiye'de önemli ve etkin çevreci adımların atıldığını, siyasi otoritenin iklim değişikliğiyle mücadeleye sahip çıktığını söyledi.

İklim değişikliğinin, kuraklık, sel, yangın gibi afetleri de beraberinde getirdiğini aktaran Talu, bu konuda bütün ülkeler gibi Türkiye'nin de sorumlulukları olduğunu belirtti.

"Şu anda iklim değişikliğiyle mücadeleye çok büyük bir destek var"
Talu, siyasi irade himayesinde sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektörün iklim değişikliğiyle mücadele etmesi gerektiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Ucuz bir meseleden bahsetmiyoruz. iklim değişikliğiyle mücadele birçok sektörde ciddi yatırımları beraberinde getirecek. Kalkınma anlayışımızda bile bir değişikliğe, dönüşüme ihtiyacımız var. Şu anda iklim değişikliğiyle mücadeleye çok büyük bir destek var. Çünkü motivasyon yüksek. Türkiye'de siyasi irade, iklim değişikliğine sahip çıkmış durumda. Bizler yıllardır iklim değişikliği çalışıyoruz. Bu anlamda Türkiye'nin bu motivasyonla çok faydalı çalışmalar yapacağını, şurada alınan kararların yatırımlara ve politikalara dönüşeceğini düşünüyorum."

Sera gazı emisyonlarının, enerji sektöründeki büyüme nedeniyle oluştuğunu anlatan Talu, buna bütün dünyadaki yanlış yakıt kullanımlarının sebep olduğunu bildirdi.

Bu nedenle kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıt kullanımının azaltılması gerektiğine değinen Talu, "Yüzümüzü güneşe dönmemiz, rüzgarın esintisine bırakmamız gerekiyor. Yani yenilenebilir enerji kaynaklarımızla büyümeyi, refahı öğrenmeliyiz. Türkiye bu konuda çok adım attı." diye konuştu.

"Belediyeler heyecanlı"
Talu, iklim değişikliğinden en çok kentlerin etkileneceğini ifade ederek, "Orman yangınları gibi afetlerin hepsi iklim değişikliğine bağlı meteorolojik afetler. Ya da şiddetli kuraklık, kentlerdeki ısının aşırı yükselmesi ve şaşırtıcı hava olaylarına rast gelmemiz. Amerikan filmlerinde gördüğümüz hortumları artık ülkemizde görmeye başladık. Bunlar olağan dışı, iklim değişikliği nedeniyle tetiklenen afetler. Bu afetlere karşı hem kent yönetimlerinin hem de merkezi yönetimin teşvik mekanizmaları ve mevzuat geliştirmeleri lazım." değerlendirmesinde bulundu.

İklim değişikliğiyle mücadelenin hem bölgesel hem küresel bir sorun olduğuna dikkati çeken Talu, şunları kaydetti:
"İklim şurasıyla yerel belediyelere yol gösterici haritalar sunacağız. Yerel Yönetimler Komisyonunda bunları tartıştık. 'Yerel iklim eylem planlarını belediyeler yapsın.' diyoruz. Bazı örneklerimiz var, belediyeler bunu yapabiliyor. Türkiye bundan yaklaşık 7-8 yıl önce Gaziantep ile başladı, sonra Konya'da, Antalya'da yapıldı. Bunu bütün dünya da yapıyor. Şu anda Konya, Samsun, Sakarya, Muğla birer örnek. 4 pilot il var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız zaten belediyeler için bir tavsiye karar çıkardı, 'Her belediye kendi bünyesinde tıpkı fen işleri gibi, imar daire başkanlığı gibi iklim değişikliğiyle mücadele birimini oluştursun.' dedi. Türkiye'de birçok belediye bu heyecanla bu birimleri oluşturmaya başladı."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • V
    Vatandaş
    2 yıl önce

    En hızlı çözüm önce şu anda devam eden tüm inşaatların çatıları güneş enerjisi panelleri ile yapılması devamında da tüm çatıları güneş panelleri ile değiştirip olaya tüm halkımızı dahil etmek bunuda teşvikler ile uygun vadelerde kredi ile desteklemek en kestirme ve en hızlı enerji devrimi olur

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English