Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Yaylada sürüleri için 6 ay geçiren çobanlar dönüş hazırlığına başladı

Ağrı'daki Sinek Yaylası'nda yılın yarısında binlerce hayvanını otlatarak ailelerinin geçimini sağlayan çobanlar, memleketlerine dönüş hazırlığına başladı.

Yaylada sürüleri için 6 ay geçiren çobanlar dönüş hazırlığına başladı
Taşlıçay ilçesinin kuzeyinde geniş bir alana yayılan 2 bin 400 rakımlı Sinek Yaylası, zengin bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla yaz aylarında Iğdır başta olmak üzere çevre illerden çok sayıda göçer aileye ev sahipliği yapıyor.
Belirli bir ücret karşılığında yaylada mesailerini sürdüren çobanlar, havaların soğumaya başlamasıyla evlerine dönen göçerlerin hayvanlarını otlatmaya devam ediyor.

Zorlu coğrafya şartlarında çadırlar ve taşlardan yaptıkları barakalarda yaşamlarını sürdüren çobanlar, yabani hayvan saldırılarına karşı sürülerini koruyor.
Çobanlar, havaların soğumaya başladığı bugünlerde, aylardır her türlü bakımını yaptıkları hayvanlarla dönüş yolculuğuna geçmek için hazırlıklarını tamamladı. Hayvanları otlatan çobanlardan 60 yaşındaki Ali Artan, ömrünün çobanlıkla geçtiğini, sağlığı el verdikçe de mesleğini sürdürmeye devam edeceğini söyledi.
"Yayladaki aileler gitti, sadece çobanlar kaldı"
Yaklaşık 40 yıldır yaylalara gidip geldiklerini dile getiren Artan, "İlkbaharda Iğdır'dan buraya geliyoruz ve sonbaharda da tekrar dönüşe geçiyoruz. Bu sene mayıs ayında geldik. Bu yıl otun durumu çok iyiydi. Allah bereket versin. Geceleri havalar soğuk oluyor. Kurtlar da var. Yayladaki aileler gitti, sadece çobanlar kaldı. Hazırlıklarımızı tamamladık. Allah nasip ederse biz de birkaç güne gideceğiz." dedi.
Çobanlardan Sano Artan ise yılın yarısını dağlarda hayvanların peşinde geçirdiklerini, çobanlığın zor bir meslek olduğunu anlattı.
Hayvanları yayladan Iğdır'a götüreceklerini ifade eden Artan, "Burada hayvan otlatmaya devam ediyoruz, bazen balık tutuyoruz. Ekim ayı içerisinde gideceğiz inşallah. Havalar da giderek soğuyor. Hayvanlarımızla dinlene dinlene Iğdır'a gidiyoruz ve bu yolculuk günlerce sürebiliyor. Kışı Iğdır'da geçirip yaz aylarında tekrar buraya geliyoruz. Hayatımız böyle devam ediyor." diye konuştu. 

Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English