Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Van'da İnsan Hakları İstişare Toplantısı

TİHEK Başkanı Muharrem Kılıç, bekara ev vermeyene de yabancılara ayrımcılık yapan belediyeye de idari yaptırım uyguladıklarını anlattı

Anadolu Ajansı haberine göre;

VAN (AA) - Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, TİHEK'in çok kapsamlı bir yetki alanına sahip olduğunu belirterek, cinsiyetle başlayan, siyasi görüşe, medeni hale ve servet temeline varıncaya kadar 15 temelde ayrımcılık başvurusu aldıklarını kaydetti.


Kılıç, Devlet Tiyatrosu Salonu'nda düzenlenen Van İnsan Hakları İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, TİHEK'in 2016 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.


İnsan haklarının genişleyen bir yelpazeye sahip olduğunu belirten Kılıç, "İçinde bulunduğumuz ve dijital çağ olarak da nitelendirdiğimiz yüzyılda farklı alışkanlıklar, toplumsal tutumlar, tavırların gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıktığını görüyoruz. İnsanların sosyal ilişkileri, çevreyle ve birbiriyle olan ilişkisi değişkenlik arz ediyor. Hak ve hukuk kavramı mutlak surette kişinin tekil olarak değil, birden fazla kişiyle, sosyal çevresiyle, insanlarla olan teması doğrultusunda gündeme geliyor." diye konuştu.


İnsanların temel hak ve özgürlüklerinin yanı sıra yeni yeni ortaya çıkan bir takım ihtiyaçlarının olduğunun görülmesi gerektiğini ifade eden Kılıç, kamu idaresinin ve otoritesinin herhangi bir hak ihlaline, bir mağduriyete yol açmaması adına bu tür kurumların varlığının önemli olduğunu anlattı.


- "15 temelde ayrımcılık başvurusu alıyoruz"


TİHEK'in akran kurumlar ve diğer ülke örneklerindeki kurumlardan farklı olarak çok kapsamlı bir yetki alanına sahip olduğunu aktaran Kılıç, şunları kaydetti:


"Cinsiyetle başlayan siyasi görüşe, medeni hale ve servet temeline varıncaya kadar 15 temelde ayrımcılık başvurusu alıyoruz. Nasıl gerçekleşiyor bu? Tüm imkanlar olanaklar mümkün. Mektup yoluyla, e-devlet üzerinden, bizatihi kuruma gelerek bireysel başvurular alıyoruz. Yasada belirlenen temeller üzerinden ispat edilebilir, çerçevesi belirlenebilir bir ihlal durumu söz konusu ise yani kişi ayrımcılığa uğradıysa bu noktada kurulumuz karar organı olarak ihlal tespitinde bulunuyor. Çok bilinmeyen bir taraf aslında. Bazı akran kurumlardan, idari hak arama kurumlarından farklı olarak idari yaptırım yetkimiz var. Bu yılın değerleme oranına göre 40 bin liraya kadar idari yaptırım uygulayabiliyoruz."


- "İhlal kararı verebiliyoruz"


Ayrımcılık temelindeki hak ihlallerinin gerçekleşmesinde kamu otoritesinin sorumluluğunun söz konusu olmadığını dile getiren Kılıç, şöyle konuştu:


"Kamu idaresi ne yapabilir? Hak ihlaline yol açabilir. Bir idari tasarrufla, bir idari işlemle. Burada denetlenen şey ne? Kanunun da öngördüğü üzere gerçek kişinin yapmış olduğu ayrımcı muamele karşısında ki biz buna 'insan haklarının yatay etkisi' diyoruz. Bu çerçevede ihlal kararı verebiliyoruz. Mesela medeni hal temelinde epey bir ayrımcılık kararı verdik. En bariz örneği bekar olan kişiye, bir gerçek kişinin bu emlakçı olabilir ya da bizatihi ev sahibi olabilir. Her ikisinin de bu noktada sorumluluğu söz konusudur. Bu noktada medeni hal temelli bekara ev vermeyen kişiye bunu deklare eden, sözlü ya da yazılı beyanı ortaya koyan kişiye karşı ilgili gerçek kişinin ayrımcılık mağduriyetini giderebilmek adına ihlal kararları veriyoruz. İdari yaptırım uyguluyoruz. Yine bir belediyemizin kamusal hizmet sunumunda yabancılara ırk temelli ayrımcı bir muamelenin öngörülmesi doğrultusunda resen inceleme yetkimiz çerçevesinde yaptığımız araştırma ve inceleme neticesinde idari yaptırım cezası uyguladığımızı ifade etmem gerekiyor."


Toplantıya Vali Yardımcısı Yavuz Arslan ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”