Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Uzmanlara göre 2023'te de yeni ek rezervler bulunabilir

Türkiye'nin, tükettiği doğalgazın yüzde 99,5'ini ithal eden bir ülke olduğu için uzmanlara göre, Karadeniz'deki yeni doğalgaz keşifleri enerjide dışa bağımlılığı hızla azaltacak.

Uzmanlara göre 2023’te de yeni ek rezervler bulunabilir
Sakarya Gaz Sahası'na yakın bir lokasyonda olan Çaycuma-1 kuyusundan 58 milyar metreküplük doğalgaz keşfi müjdesi açıklandı.

Sakarya Gaz Sahası'nda rezerv büyüklüğü 710 milyar metreküpe ulaştı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) tarafından desteklenen "Türkiye Enerji Güvenliği Açısından Karadeniz'de Keşfedilen Doğalgaz ve Filyos Vadi Projesi" çalışmasında proje yürütücüsü olarak görev yapan BEÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İshak Turan, yeni keşfi değerlendirdi.

"Türkiye'nin hem doğalgazda hem petrolde dışa bağımlılığı azalacak"
Dr. İshak Turan, doğalgaz keşiflerinin milli enerji politikasındaki paradigma değişikliğinin bir sonucu olduğunu, bu yaklaşım devam ettirilirse Türkiye'nin hem doğalgazda hem petrolde dışa olan bağımlılığının hızlı bir şekilde azalacağını belirtti.

İlk keşfin kapasitesinin daha fazla olduğu açıklandı
Turan, daha önce 540 milyar metreküp olarak açıklanan doğalgaz keşfinin 3 boyutlu modellemesiyle 652 milyar metreküp olarak revize edildiğini, böylece 710 milyar metreküp doğalgaz keşfine ulaşıldığını anımsattı.

Türkiye'nin, tükettiği doğalgazın yüzde 99,5'ini ithal eden bir ülke olduğunu anlatan Turan, "Doğalgazda neredeyse tamamen dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bu açıdan burada bulunacak her bir metreküplük doğalgazın Türk mili enerji güvenliği ve sanayisi için kayda değer sayılar olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

"2023'te de yeni ek rezervlerin ve müjdelerin geleceğini düşünüyorum"
Türkiye'nin yılda ortalama 58-60 milyar metreküplük doğalgaz tüketen bir ülke olduğuna dikkati çeken Turan, şöyle devam etti: "Buradaki rakamlara baktığımız zaman 710 milyar metreküplük rakam Türkiye'nin 12 yıllık tüketimine tekabül etmektedir ancak faz-1 ve faz-2'de 2025'in sonunda yaklaşık olarak 15 milyar metreküplük bir üretim planlanmaktadır. Bu bağlamda baktığımız zaman 15 milyar metreküp de Türkiye'de konutlarda tüketilen doğalgaz miktarına dek gelmektedir. Bu da yaklaşık olarak 47 yıl boyunca konutlarda tüketilecek doğalgazın Sakarya Gaz Sahası'ndan temin edileceğini bizlere göstermektedir. Oldukça ciddi rakamlar. Bir taraftan da tabii ki burada yeni kuyular, yeni sondaj çalışmaları devam ediyor. Ben 2023'te de yeni ek rezervlerin ve müjdelerin geleceğini düşünüyorum."

"Karadeniz'de faaliyetleri yürüten 60'a yakın destek gemisi var"
Turan, dünyada bir enerji krizinin yaşandığının unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, "Burada ilan edilen rakamlar iki günde elde edilecek sonuçlar, başarılar değil. Bunların, milli enerji politikasındaki paradigma değişikliğinin aslında bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Bugün denizlerde ulaşılan bu keşifler milli enerji filomuz sayesinde gerçekleşiyor. Bugün toplamda 4 sondaj gemisi, 2 sismik araştırma gemimiz ve Karadeniz'de bu faaliyetleri yürüten yaklaşık 60'a yakın destek gemisi var. İşte bu filoya sahip olmak bu başarıların oluşmasına zemin hazırlamaktadır." diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 2
  • 2
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • batuhan bozkurt
    1 yıl önce

    tabi canım 2023 te seçim var mutlaka bulundu haberi yapılmalı, birde lozandaki yasaklar kalkacak, inşallah tl bulgar levası ve gürcü Larisi Karşısında şahlanacak.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English