İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla, Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu yıl 15-18 Aralık'ta 2'nci kez düzenlenen Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması kapsamında "Vefatının 10. Yılında Metin Erksan" paneli düzenlendi.
Sinema yazarı Suat Köçer'in yönetimini üstlendiği panelde, ilk kamera deneyimini Erksan'ın "Susuz Yaz" filminde yaşayan ve Erksan'ın son filmi "Sensiz Yaşayamam"da da rol alan Yeşilçam'ın usta oyuncularından Hülya Koçyiğit ile usta yönetmenin bir dönem asistanlığını yapan Prof. Dr. Şükrü Sim konuşma yaptı.
Metin Erksan'la ilgili kısa bir belgeselin de gösterildiği panele, Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin'in yanı sıra sinema dünyasından birçok oyuncu ve yazar katıldı.
Panel öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulunan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, belediye olarak kültür ve sanata önem verdiklerini belirterek, "Bu yıl kısa film yarışmamızın ikincisini düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl çok güzel film katılımlarıyla başarılı bir çalışma ortaya koyduk, bu sene bu çıtayı daha da yukarı taşıyoruz. Sinemaya, kültüre, sanata değer vermeyi daima sürdüreceğiz." dedi.
Keskin, geçen ay kültür sanat sezonunu kitap fuarı ile açtıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Artık Sultanbeyli'miz marka çalışmalarla anılıyor. Şiir festivalimiz, kitap fuarımız ve inşallah kısa film yarışmamız bizim en değerli markalarımız olacaklar. Bunların hepsi bir idealin, bir inanmışlığın ürünü. İstiyorum ki Sultanbeyli'den de yazarlar, şairler, yönetmenler çıksın. Bugün burada vefatının onuncu yıl dönümünde andığımız sinemamızın kıymetli yönetmeni Metin Erksan'a rahmet diliyor, programa emek veren kıymetli çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum."
Panelde, sinema yazarı Suat Köçer, Erksan'ın çok yönlü bir sinemacı olduğunu belirterek, senaryo ve filmlerinin yanı sıra sinemaya bakışı, sanata yaklaşımı ve düşünceleriyle de Türk sinemasını derinden etkilediğini ifade etti.
Usta yönetmenin sinema tutkusuna değinen Köçer, Erksan'ın ülke insanına olan sevgisi ve tarihe olan ilgisinin altını çizerek, Mustafa Kutlu ile senaryosunu yazdıkları ancak hayata geçiremedikleri "Medine Müdafaası" projesinin bu sevginin bir tezahürü olduğunu söyledi.
Köçer, Erksan'ın Kemal Tahir'in düşüncelerinden etkilendiğini ve Lütfi Akad ile Halit Refiğ'le yerlilik ekseninde bir duyarlılık geliştirdikleri değerlendirmesini yaptı.
- "Susuz Yaz, bir nevi öğretmen oldu"
Hülya Koçyiğit de Erksan'ın edebiyat, felsefe gibi pek çok alanda büyük donanıma sahip bir yönetmen olduğuna dikkati çekerek, sinemaya ilk adımını atmasında da Erksan'ın etkili olduğunu anlattı.
Annesinin ısrarı üzerine "Susuz Yaz" filmine dahil edildiğinden bahseden Koçyiğit, "Susuz Yaz, hem Metin Erksan'ı hem sinemayı hem kırsal alanda yaşayan insanların nelerle karşılaştıklarını ve neler yaşadıklarını öğrenmem için bir nevi öğretmen oldu." dedi.
Erksan'ın, filmlerinde toplumsal hikayeler seçtiğini söyleyen Koçyiğit, "Hep söyleyecek sözü olan ve toplumun yaralarına işaret eden, sorunlar hakkında uyaran konuları bulup çıkarırdı. O bir düşünce adamıydı." diye konuştu.
Hülya Koçyiğit, Metin Erksan'dan yola çıkarak geleceğin yönetmenlerine de çok sayıda film seyretmeleri ve tarih, sanat tarihi okumaları yapmaları tavsiyesinde bulundu.
- "Erksan, derdi olan bir insandı"
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde dekan yardımcılığı görevini sürdüren Prof. Dr. Şükrü Sim ise konuşmasında kendisini yakından tanıma fırsatı bulduğu Erksan'ın düşünce ve sanat anlayışına değindi.
Sim, Erksan'ın kendine has bir yapısı olduğundan bahsederek, "Derdi olan bir insandı. Çocukluğundan ölünceye kadar bu ülke insanının hep daha iyi olması derdini çekti. Önemli bir entelektüeldi. Yönünü sadece Batı'ya dönmeyen, Doğu'yu da çok iyi bilen bir aydındı." ifadelerini kullandı.
Tarih, müzik ve mimari gibi alanlarda da bilgi birikimine sahip olan Erksan'ın, Lütfi Akad ile birlikte sinemada ortak bir dil yaratma gayreti içinde bulunduğunu aktaran Sim, usta yönetmenin filmlerinde dikkat çeken yönlerden birinin de anlattığı tüm kadınların direnen ve baş eğmeyen bir yapıya sahip olduğuna işaret etti.
Panel sonunda konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtladı.
2. Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması'nda, Metin Erksan onuruna seçilecek 5 kısa film sinemaseverlerle buluşurken, dereceye giren filmlerin yanı sıra jürinin belirlediği bir finalist filme verilecek ödül de bu yıl "Metin Erksan Jüri Özel Ödülü" adıyla takdim edilecek.
Kısa film yarışmasında dereceye giren filmler, 18 Aralık'ta Atlas 1948 Sineması'nda düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
Başvuruları devam eden Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması ile ilgili detaylı bilgi ve yarışma başvuruları için "www.sultanbeylikisafilm.com" adresi ziyaret edilebilir.
Kaynak: