Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TYB Konya Şubesinde “Akif ve İslam Dünyası” konuşuldu

TYB Konya Şubesinde bu hafta Ali Emre, Mehmet Akif Ersoy’un hayatını ve İslam dünyasına bakışını anlattı.

TYB Konya Şubesinde “Akif ve İslam Dünyası” konuşuldu

Tantavi Kültür Sanat Merkezinde yapılan konferans sosyal medya kanalları üzerinden canlı yayınlandı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin 2023 yılında tertip ettiği kültürel etkinliklerin 48.si olan son salon programında “Akif ve İslam Dünyası” konuşuldu. Ali Emre’nin konuşmacı olduğu ve Sadık Gökce’nin düzenlediği programda, gündemden dolayı önce Türkiye ve Filistin sonra Mehmed Âkif’in yaşantısı, şiiri ve İslam dünyası ile ilişkileri konuşuldu.

 

İslam dünyasının gözünde Türkiye’nin önemli bir yeri olduğunu belirten Ali Emre “Boykotu sürdürmeyi düşünebiliriz ancak lütfen maddi durumu iyi olan insanları da destekleyelim ve yardımcı olalım. Zenginlerimiz bir araya gelip kaynaklarını ülkemizde tutabilirler ve bazı komik nesneleri üretmek konusunda da çaba sarf edebiliriz. Türkiye, güçlü bir ülke ve iyilikte dünya birincisi olarak biliniyor. Belki soframızda bazı zorluklar yaşanabilir, ancak halkımızın çocukları Arakan'dan Somali'ye, Sudan'dan Doğu Türkistan'a, Bosna'dan Kosova'ya kadar birçok yerde insanlara yardımcı olmuştur. 65 ülkede Türkiye'ye düzenli dua edildiği gerçeğini de unutmamak önemli.40-50 yıl öncesine kadar, Müslümanlar Mısır'a, Afganistan'a, İran'a, Sudan'a bakardı. O dönemde, bu ülkelerde büyük alimler ve şehitler bulunuyordu. Bosna'ya olan ilgimizi anlatırken, Aliya İzzet Begoviç'e özel bir vurgu yapardık. Ancak şimdi durum değişmiş durumda; bu ülkeler Türkiye'ye bakıyor. Sayın Erdoğan, "Şu şehri terk edin" diyor, ancak terk ediyorlar, ama Türkiye'ye geldiklerinde burada kalıyorlar. Kosova'ya gidin, AFAD tarafından yapılmamış cami veya yapılmamış yol bulamazsınız. AFAD, dünyanın birçok bölgesine yardım elini uzatıyor. Bu, Allah rızası, insani değerler ve tarihi birlikteliğimizin bir yansıması olarak nitelendirilebilir. Halife için selam gönderilmesini diyerek, Bosna'da, Kudüs'te ve Gazze'de, yıllar önce yaptıklarımız hala hatırlanmaya devam ettiğini belirtmekte fayda var.” dedi.

 

Âkif’in yardımseverliğinden bahseden Ali Emre “İstinyeli Hasan Tahsin'in dedesi ve babası erken yaşta vefat etmiş. Hasan Tahsin “evlenirsem ben de böyle olabilirim" diyor, “Eğer ölürsem benim çocuklarıma sen bak, sen önce ölürsen ben senin çocuklarına bakayım” diyerek sözleşmişler. İstinyeli Hasan Tahsin, Edirne'de veterinerlik yaparken, evli ve çocuklu iken vefat ediyor. Hasan Tahsin’in kızı yıllarca Âkif’in evinde kaldığı bu dönemde Âkif’in oğluna okuma yazma öğretir. Âkif’in çocukları öz ablaları zanneder ve sonradan işin aslını öğrenirler. Balkan savaşları ve İslam coğrafyasındaki işgaller sonrasında, Mehmet Akif'in evi mültecilere ev sahipliği yapar. Âkif, camilerde, banklarda ve dergisinin ofisinde yatar; evinde ise 20-30 gariban kadın ve çocuk barınmıştır. Mehmet Akif, sözünde durarak evini mahsunlar ve garibanlar için açan bir insan olmuştur. Edirne'deki görevinin ardından Adana'ya gider ve veteriner olarak göreve başlar.” dedi.

Ali Emre “Asortik görünen müfettişlikten ara sıra ayrılarak, halk ile  yemek yer köy camilerine giderek halkı daha yakından tanımış olur. Bu durum, tabii ki "Safahat"ın bambaşka bir şiir kitabı olmasına da zemin hazırlayacaktır. Akif, köyden, köylülerden bahsederken hem Türkleri hem de yaşanan durumu anlatır. Örneğin, açlıktan ölen insanlardan bahseder ve bu sıkıntılara dikkat çeker. Ancak Akif, eleştiri yapma ve halkın yanlışlarını ifşa etme konusunda çekingen değildir. Şiirlerinde, halkın hurafelerini, batıl inançlarını sıklıkla eleştirir. Ancak bu eleştirilerde bile hiçbir zaman kendini onlardan soyutlamaz. Fil Dişi Kule gibi yüksek makamlardan konuşmaz; tam aksine, halkın içindedir, halkın dertlerini paylaşır. Akif'in eleştirel tarafı da vurgulanır. Halk içinde, halkla beraber olma konusunda bir özverisi vardır. Ancak günümüzde bu tarz şairlerin sayısı çok azdır. Halk içinde hırpalama, eleştirme cesareti gösteren, gerektiğinde kızan ve yanlışları düzelten şairlerin sayısı oldukça sınırlıdır. Akif'in bu yönü, onu diğer şairlerden ayıran özelliklerden biridir.” söyledi.

 

Program sonunda Selçuklu çini motifli plaketi, katılım beratları, TYB Konya Şubesinin 2020 ve 2021 yılı etkinliklerini ihtiva eden “Şehre Sözümüz Var” ve “İnsanlığa Sözümüz Var” kitaplarını TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çaycı ve Yöneyim Kurulu Üyesi Atilla Yaramış takdim etti.


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English