İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca Maslak TİM Gösteri Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Ulus Markalama Forumu" kapsamındaki "Ulus Markalamanın Global Ölçeğe Taşınması: Uluslararası Fuarlar" başlıklı panelde uzmanlar uluslararası fuarların önemine değindi.
Moderatörlüğünü Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürü Büyükelçi Murat Karagöz'ün yaptığı panelde konuşan USC Kamu Diplomasisi Merkezi öğretim üyesi Prof. Nick J. Cull, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına davetinden dolayı teşekkür etti.
Cull, ulus markalamanın ulus devletler için son derece önemli olduğunu belirterek, bu alanda yürütülecek kamu diplomasisinin de önemli bir yapı taşı olabileceğini kaydetti. Ulus markalama ve uluslararası fuarlarda itibara dayalı güvenliğin faydalı olacağının altını çizen Cull, fon bulma ve kamu diplomasisinin hazineler tarafından dikkate alınmadığını kaydetti.
Cull, Expo organizasyonlarının ülkelere yenilik getirdiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Gelecekle ilgili olarak hem EXPO'lar için hem de diğer mega etkinlikler için bence çok büyük bir umut var. Bunların ortak yapılması gerekiyor. Örneğin bir sonraki dünya kupasının paylaşılması, ortak yapılması gerektiğini düşünüyorum. Meksika ve ABD tarafından birlikte yapılabilir. Bir ülkeyi diğerinden daha yukarı çıkarmak yerine ülkeler bu tür organizasyonlar için bir araya gelebilirler. Dubai'de birçok ülkenin bir araya gelmesinden şahsen çok mutlu oldum. Yeni organizasyon planlarında bu konu üzerinde durulması, konuşulması gerektiğini düşünüyorum."
Cull, California ve İstanbul gibi uluslararası öneme sahip şehirlerde birkaç ülke ev sahipliğinde yapılacak EXPO'ların çok daha başarılı olacağını ifade etti.
- "Expo'lar ülkeler için önemli bir itibar aracı"
Global Events Latin Amerika Genel Müdürü Eduardo Chaillo Ortiz ise Türkiye'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Ortiz, Türkiye'nin çok önemli bir ticari geleneği olduğunu anlattı.
Uluslararası EXPO'larda tüm ulusların temsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Ortiz, "Büyük ulus markaların yanı sıra küçük markalara da şans verilmeli. Aynı zamanda hizmet sektörü de dahil farklı sektörlerde EXPO'larda yer alması, temsil edilmesi gerekiyor." diye konuştu.
Ortiz, EXPO'ların ülkeler arasında kültür paylaşımı noktasında da önemli bir işlevi olduğunu belirterek, "Bu fuarlarla, nesiller, kültürler hatta ideolojiler arasında bir köprü kurulabilir. Günümüzde gittikçe kutuplaşan bir dünyada yaşıyoruz. Aynı ortamda bir araya gelerek istediğinizi tartışabilirsiniz hatta bir dönüşüm de sağlayabilirsiniz. Kesinlikle çok iyi bir miras bırakmış olursunuz." ifadelerini kullandı.
EXPO ve kongrelerin ülkeler için önemli birer itibar aracı olduğunu kaydeden Ortiz, "Ülkeler ekonomik altyapılarını, tarihlerini, kültürlerini anlatabilir bu fuarlarla. Gazeteciler geliyor. Sosyal medya kullanıcıları geliyor. Sosyal medya kullanıcıları tanıtım noktasında çok işlev görüyor ve çok güçlü bir silah." diye konuştu.
Kaynak: