Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye nükleer enerjiden elektrik üretimine hazırlanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Akkuyu Nükleer Santrali'nde çok kısa sürede elektrik üretmeyi, 2028'e kadar santralin tamamını dereye almayı planlıyoruz" dedi.

Türkiye nükleer enerjiden elektrik üretimine hazırlanıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu NGS'de işçilerle bayram yemeğinde bir araya gelerek, bayramlaşma programına katıldı.

Bakan Bayraktar, burada yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

Bugün buradaki yaklaşık 30 bine yaklaşan işçi kardeşimizle bayramlaşmak için buraya geldik. Onlarla bir bayram yemeği yedik, bayramlaştık, sohbet ettik, çalışmalarla ilgili ayrıca bilgi aldık. Tabi Türkiye'nin son 21 yıldır enerji alanında yaptığı sessiz devrim Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok önemli. Zira Türkiye bu süre içerisinde aşağı yukarı enerjisini üçe katladı. Üç kat büyüklüğe ulaştı.

"Her yıl bir reaktörü devreye alacağız"
Şimdi bu enerji devriminin yeni fazına geçmiş bulunuyoruz. Milli enerji ve maden politikamızın en önemli sac ayarlarından bir tanesi nükleer enerji alanı. Türkiye'nin nükleer enerji programının ilk örneği Akkuyu Nükleer Santrali için biz burada biliyorsunuz 27 Nisan'da 2 ay önce ilk nükleer yakıtı sahaya getirdik. Uluslararası bir nükleer tesisteyiz şu anda. Proje büyük bir hızla ilerliyor. Çok kısa bir süre içerisinde bu projeden elektrik üretmeye ve inşallah her yıl birer reaktörü devreye alarak önümüzdeki süreçte 2028'e kadar bu projenin tümüyle devreye alınmısını hedefliyoruz. Tabii proje Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak. Bu çok önemli bir miktar. 

"İkinci ve üçüncü nükleer santral projemizi hızlı bir şekilde devreye almak istiyoruz"
En az bunun kadar önemli olan bu enerjiyi biz karbonsuz şekilde üretmiş olacağız. Dolayısıyla çevre anlamında çok ciddi katkı sağlayacak. Yaklaşık 35 milyon ton karbon salınımına engel olacak bir proje. Bizim aslında nükleer enerji programımız hem çevresel açıdan, hem enerji arz güvenliği açısından hem de çeşitlendirme açısından Türkiye'nin enerji çeşitliliği açısından fevkalade önem arz ediyor. Bu proje tek değil, bu projenin yanında ikinci, üçüncü santral ile alakalı yoğun görüşmelerimiz devam ediyor. Yemek esnasında işçi kardeşlerimize Sayın Cumhurbaşkanımız ile telefonda görüştüm ve onun selam ve tebriklerini iletmiş oldum. Fakat telefonda bana hemen diğer projeğlerin akıbetini, bu projenin akıbetini sordu. Dolayısıyla biz ikinci ve üçüncü nükleer santral projemizi de hızlı bir şekilde adını koymak suretiyle devreye almak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde inşaatlarına başlamak istiyoruz.

Türkiye'nin nükleer enerji programında küçük modüler reaktörler onlar da çok önemli bir yer kaplıyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde nükleerde bakanlığımın ilk günlerinde ifade ettiğim bu yatırım ve reform hamlesine yakışır şekilde nükleer alanda da önemli gelişmeleri gerçekleştirmek istiyoruz. Bu proje, Türkiye'nin enerji ekosistemine, nükleer enerji ekosistemine çok önemli bir katkı sağlıyor. İnsan kaynağı yönüyle katkı sağlıyor, endüstri yönüyle katkı sağlıyor. Yaklaşık 800 civarında talebemiz yurt dışında eğitim aldı. Bir kısmı döndü, 300'e yakını burada çalışıyor. Bir kısmı halen eğitimlerine devam ediyor. Nitelikli iş gücüne katkı sağlaması açısından önem arz ediyor. Tüm bu yönleriyle istihdam katkısıyla, insan kaynağı yetiştirilmesi açısından önem arz ediyor.

Yerelde, yerel halktan çalışan kazandırma noktasında önem arz eden bir proje. Onun ötesinde yerleştirme hedefi doğrultusunda yaklaşık 6,5 milyar dolarlık yani bugünkü rakamlarla 170 milyar liralık bir yerel endüstriye, yerel sanayiye katkısı olan bir proje. İnşallah bunun da diğer projelerde daha yoğun bir şekilde katma değeri artmış bir şekilde faydasını hep birlikte göreceğiz.

Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English