Konya’nın Taşkent ilçesinde bulunan ve 2 bin yılı aşkın geçmişiyle Türkiye’nin en yaşlı, dünyanın ise ikinci en yaşlı ağacı olarak biliniyor. "Ağıl Ardıç", dev gövdesi ve tarihiyle hem doğaseverlerin hem de turistlerin ilgisini üstüne topluyor.
Konya'nın Taşkent ilçesi Balcılar Mahallesi'nde bulunan ve Türkiye’nin en yaşlı, dünyanın ise ikinci en yaşlı ağacı olarak bilinen “Ağıl Ardıç”, 2 bin yılı aşkın yaşıyla zamana meydan okumaya devam ediyor.
Türkiye'nin en yaşlı ağacı Konya'da
Bölgede doğal miras statüsünde koruma altına alınan Juniperus foetidissima türündeki bu anıt ağaç, yalnızca yaşadığı yıllarla değil, etkileyici fiziksel özellikleriyle de dikkat çekiyor. Yaklaşık 22 metre yüksekliğe, 4 metre çapa ve 12 metre çevre genişliğine sahip olan ağaç, görenleri hayran bırakıyor. Öyle ki bu devasa gövdeyi sarmak için yaklaşık 10 kişinin el ele tutuşması gerekiyor.
Tarihin sessiz tanığı
Balcılar Mahallesi’ne 8 kilometre mesafede yer alan Ağıl Ardıç, sadece yerel halkın değil, yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerin de ilgisini çekiyor. Binlerce yıl boyunca doğa olaylarına, iklim değişimlerine ve insan etkisine direnmiş bu eşsiz ağaç, bölge turizmi için de önemli bir cazibe merkezi haline geldi.
Dayanıklı ve şifa kaynağı
Ağıl Ardıç, ardıç ailesinin en dayanıklı türlerinden biri olarak biliniyor. Yaklaşık 60-70 farklı türü bulunan ardıç ağaçları, genellikle 20 metreye kadar boylanabiliyor ve 2 bin 300 metre rakıma kadar yaşayabiliyor. Uzun ömürlü yapıları sayesinde ormanların tahrip olduğu bölgelerde bile ayakta kalmayı başarıyorlar.
Aynı zamanda çevresel faydalarıyla da öne çıkan bu ağaçlar, erozyonun önlenmesinde, rüzgâr ve ses perdesi oluşturulmasında etkin rol oynuyor. Ayrıca süs bitkisi olarak da değerlendirilen ardıç, halk arasında bazı hastalıklara iyi geldiği inancıyla da tanınıyor.
Koruma altında
Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Konya’da da tescillenen bu tür anıt ağaçlar, hem doğal hem de kültürel birer miras olarak kabul ediliyor. Uzmanlar, bu ağaçların korunmasının yalnızca doğa için değil, gelecek nesillere bırakılacak tarihsel bir belge olarak da önem taşıdığına dikkat çekiyor.(Veli Şengül) 
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
Bursanin İznik ilcesi Elbeylideki kalan ağacı şu an duruyormuş bilmiyorum ama yarıdan çoğu yanmış kalan kısmı 24 adım geliyordu
Yorum Yap
'Eşime neden baktın' dediği kişi tarafından öldürüldü
Soykırımcı İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 70 bin 663'e yükseldi
Rusya: Zaporijya bölgesinde bir yerleşim birimini ele geçirdik
Konya'da drift atan araç iş yerine girdi: Sürücü kaçtı
Mevlana Müzesi'nde "Şebiarus" yoğunluğu yaşanıyor
Kabine yarın toplanıyor: Gündemdeki başlıklar neler?
Karlı dağların gölgesinde 20 derecelik sıcak havada deniz keyfi yaptılar
İçişleri Bakanlığından "Ben Yeşil" açıklaması
Hamas, Kassam Tugayları komutanlarından Saad'ın İsrail saldırısında öldüğünü doğruladı
Konya'da 1 kişi vuruldu! Şüpheli yakalandı
Hakem karnesi nasıl?
‘Eşime neden baktın’ dediği kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü