Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar'a desteğini sürdürüyor

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu: "Türkiye'nin uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapma tecrübesi var. Bu yüzden mümkün olan her şekilde yardıma hazırız" "Türkiye'nin katkısı sadece şampiyonanın güvenliğini temin alanında değil; kültürel etkinliklerin ve genel organizasyonların düzenlenmesi, ulaşımın sağlanması, konaklama, medya, reklam, otel ve lojistik destek gibi diğer sektörleri de kapsıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

DOHA (AA) - SERDAR BİTMEZ - FIFA Dünya Kupası, son yıllarda sürekli gelişen Türkiye-Katar ilişkilerinde yeni bir iş birliği fırsatı oluşturdu.


İki ülke, çeşitli alanlardaki iş birliği ve stratejik ortaklığın önemine dikkat çekerken Katar'ın ev sahipliği yapacağı 2022 FIFA Dünya Kupası, özellikle güvenlik açısından bu ilişkilerin güçlendirilmesi ve çeşitlendirilmesinde önemli pay sahibi oldu.


Katar'ın uzun süredir ciddi hazırlıklar yaptığı Dünya Kupası, 21 Kasım-18 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Katar, Orta Doğu'da Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ilk Arap ülkesi olacak.


- "Mümkün olan her şekilde yardıma hazırız"


Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'nın organizasyon sürecini yakından takip ettiklerini söyledi.


Dünya Kupası'nın ilk kez bir İslam ülkesinde düzenlenecek olmasından memnuniyet duyduklarını belirten Göksu, "Türkiye'nin uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapma tecrübesi var. Bu yüzden mümkün olan her şekilde yardıma hazırız." dedi.


Göksu, Türkiye'nin desteğinin güvenlikle sınırlı olmadığına dikkati çekerek şunları söyledi:


"Türkiye'nin katkısı sadece şampiyonanın güvenliğini temin alanında değil; kültürel etkinliklerin ve genel organizasyonların düzenlenmesi, ulaşımın sağlanması, konaklama, medya, reklam, otel ve lojistik destek gibi diğer sektörleri de kapsıyor. Türk şirketleri taraftarların konaklayacağı yerler inşa etme konusunda da katkı sağlıyor."


Katar'da Dünya Kupası için inşa edilen Al Thumama Stadyumu'nda da Türk şirketi Tekfen İnşaat'ın imzası bulunuyor.


- Güvenlik alanında anlaşma


Türkiye'nin görevlendirdiği 3 binden fazla emniyet personeli, 2022 FIFA Dünya Kupası sırasında stadyum ve otellerdeki güvenlik operasyonlarına destek olacak.


Bu kapsamda, Dünya Kupası organizasyonunun güvenliğinin sağlanması için Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin Katar'da görevlendirilmesi konusunda 7 Aralık 2021'de iki ülke arasında "Büyük Çaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesinde İş Birliği Konulu Niyet Mektubunun Uygulanmasına İlişkin Protokol" imzalandı.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 9 Aralık 2021'de yaptığı açıklamada, "3 bini çevik kuvvet olmak üzere toplam 3 bin 250 polisimiz Katar'daki Dünya Kupası'nda görev alacak." bilgisini verdi


Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Katar'da Dünya Kupası Kalkanı Harekatı kapsamında 6 ay süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi ise 5 Ekim'de TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.


Tezkerede, "Dünya Kupası Kalkanı Harekatı, 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonunun başarılı ve güvenli şekilde gerçekleştirilmesi için organizasyonun güvenliğini etkileyebilecek başta terörizm olmak üzere çeşitli tehdit unsurlarına karşı Katar sınırları, kara, hava ve deniz yetki alanlarında gerekli tedbirlerin Katar ve katılımcı ülkeler tarafından müştereken teşkil edilecek Görev Kuvveti vasıtasıyla alınması suretiyle icra edilecektir." ifadeleri kullanıldı.


Katar hükümetinin, dost ve müttefik ülkelerden silahlı kuvvetlere ait unsurlarla katkıda bulunmalarını talep ettiğine, Türkiye'den de aynı kapsamda talepte bulunduğuna işaret edilen tezkerede, şunlar kaydedildi:


"Dünya Kupası Kalkanı Harekatı'na ülkemizin yanı sıra ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Pakistan'ın askeri unsurlarıyla katkıda bulunmaları söz konusu. 2022 FIFA Dünya Kupası'nın dünya genelinde yoğun şekilde takip edilecek bir spor etkinliği olması, Katar ile sahip olduğumuz tarihi, kültürel ve beşeri bağlar ile siyasi, ekonomik, askeri ve diğer alanlarda geliştirdiğimiz müstesna iş birliği, Körfez bölgesinin istikrar ve güvenliğinin tüm bölge bakımından taşıdığı önem muvacehesinde Katar hükümetinin söz konusu talebine olumlu yanıt verilmesinin yararlı olacağı değerlendirilmiştir."


Emniyet tarafından 2019'dan bugüne kadar başta "spor güvenliği", "toplumsal olaylara müdahale", "terörizme karşı önemli tesisleri koruma", "köpek eğitimi" gibi konularda 47 program düzenlenerek toplam 791 Katarlı kursiyere eğitim verildi.


- Siber ve biyolojik savunma


Türk polisi ve jandarma kuvvetleri, Katar güvenlik gücünün katılımıyla taşkınlıkların kontrol altına alınması, spor etkinliklerinin güvence altına alınması, güvenliğin sağlanması ve şiddet olaylarıyla mücadele gibi pek çok alanda bir dizi ortak tatbikat gerçekleştirdi.


Bu bağlamda Türkiye-Katar iş birliği alanında öne çıkan faaliyetlerden biri de yapay zekaya dayalı siber güvenlik uyarı sistemi oluşturulması oldu. Bu başarı, Hamed bin Halife Üniversitesi Katar Bilgi İşlem Araştırma Enstitüsü bilim adamları ve Türkiye'nin ortaklığıyla gerçekleştirildi.


"WARNING" isimli siber güvenlik platformu, işletmelere ve kritik altyapılara yönelik güvenlik tehditlerini tahmin ediyor ve ortaya çıkarıyor.


Yeni platform, Kadir Has Üniversitesi, Intelprobe Firması, TOBB ETÜ ve Hamed Bin Halife Üniversitesinin çatısı altındaki Katar Bilgi İşlem Araştırma Enstitüsü ile Katar İçişleri Bakanlığı, Teslimat ve Miras Yüksek Komitesinin üç yıllık çalışmalarının sonucu olarak oluşturuldu.


Türkiye ayrıca Katar'ın ev sahipliği yaptığı FIFA Dünya Kupası'nda nükleer ve biyolojik tehditlerle mücadeleye de önemli katkı sağlamaya hazırlanıyor.


Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Savunma Dairesi Başkanı Burçak Çabuk, daha önce yaptığı açıklamada, kurumun eğitim faaliyetleri kapsamasında yurt dışında ve yurt içinde eğitimlere devam ettiklerini belirtti.


Burçak, Emniyet Genel Müdürlüğümüz ile hava ve deniz kuvvetleri komutanlığı aracılığıyla Katar'da KBRN savunmasına destek olacaklarını ve bu ülkede KBRN savunma kapsamında görev alacaklarını ifade etti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English