Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye Elektrik İletim Sistemleri ve İletişim Tesisleri Deprem Yönetmeliği yayımlandı

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, deprem etkisi altında elektrik iletim sistemleri kapsamında olan trafo merkezlerinin elektriksel cihazlarının değerlendirilmesi ve tasarım esaslarını belirledi.


"Türkiye Elektrik İletim Sistemleri ve İletişim Tesisleri Deprem Yönetmeliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.


Buna göre, trafo merkezlerindeki elektriksel olmayan cihazın deprem tasarımı için destek çevreleri, ankrajlar, yedek sistemler ve iletişim cihazları gibi unsurlar kontrol edilirken, elektriksel cihazın deprem yeterliliğini değerlendirmede deprem yeterlilik düzeyini seçme ve trafo, devre anahtarı, sıvı yalıtkanlı-hava yalıtkanlı reaktör gibi cihaz yeterlilik ölçütleri dikkate alınacak.


Ayrıca cihazın deprem yeterlilik düzeyini belirlerken rezonans tarama testi, sarsma tablası, statik çekme testi gibi test yöntemleri ve basit kontrol yöntemi, statik analiz, statik katsayı yöntemi, dinamik analiz gibi analiz yöntemleri kullanılacak. Söz konusu cihaz için hedef deprem şiddeti altında hasarsızlık, elektriksel fonksiyonların deprem sonrası kesintiye uğramaması da performans hedefi olarak belirlenecek.


İlgili cihazın geçmişteki deprem performansı ve trafo sahasındaki işlevinin yanı sıra voltaj seviyesi arttıkça yeterlilik ölçütlerinin seviyesi de arttırılacak. Diğer yandan işlevsel olarak diğerlerine göre kritik öneme haiz cihazların hasar görme riski daha az olması gerektiği için bu özelliklere sahip cihazlara yönelik daha yüksek yeterlilik ölçütleri uygulanacak.


Genel olarak deneylerde ölçülen veya analizlerde hesaplanan gerilmelerin, ilgili malzemenin izin verilen gerilmelerini aşmaması sağlanacak. Gerilmeler hesaplanırken deprem etkisinin yanı sıra sabit yük ile basınç ve servis yüklerinden gelen etkiler dikkate alınacak. Cihaz yeterliliğinin sarsma tablası deprem testleri ile belirlenmesi durumunda ise cihaz veya cihaz mesnetinde çatlama, burkulma, kopma, kalıcı gevşeme veya hasarların olmaması temin edilecek. Cihazın deprem sonrası fonksiyonelliği, sarsma tablası deneylerinden sonra uygulanacak fonksiyonellik testleriyle belirlenecek.


Öte yandan trafo merkezlerinde bulunan yapı sistemlerinin, enerji iletim hatlarında bulunan iletim direklerinin ve iletişim direklerinin değerlendirmesi de Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre yapılacak.


Trafo sahalarına yerleştirilecek elektriksel cihazların deprem yeterliliklerinin belirlenmesini ve kanıtlanmasını kapsayan raporlar uzman bir inşaat mühendisi tarafından onaylanacak. İlgili cihaz ilk kez deneysel yöntemlerle test ediliyorsa söz konusu uzman, testlere katılacak ve testler öncesinde üretici tarafından önerilecek test düzeneğini ve test protokolünü onaylayacak.


Ayrıca üretici tarafından gerçekleştirilen bu deneyler ve hesaplamalar rapor halinde ilgili kuruluşa teslim edilecek. Raporların değerlendirilmesi sonucunda bir uzman tarafından "Deprem Yeterliliği Değerlendirme Raporu" hazırlanarak ilgili kuruluşa sunulacak.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”