TUNUS (AA) - Tunus'taki 37 sivil toplum kuruluşu (STK) ülkenin çeşitli bölgelerinde yaklaşık bir aydır devam eden toplumsal gösterilerde gözaltına alınanlar için ortak çalışma kararı aldıklarını duyurdu.
Ülkedeki toplumsal olayları değerlendirmek üzere başkent Tunus'taki Ulusal Gazeteciler Sendikasında düzenlenen toplantıya Tunus Demokratik Kadınlar Derneği, Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu, Ulusal İnsan Hakları Birliği, Tunus İşkenceyi Önleme Örgütü başta olmak üzere 37 Tunus merkezli STK temsilcisi katıldı.
Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası Başkanı Muhammed Yasin Celasi, toplantıda yaptığı konuşmada, "Son protestolar sırasında tutuklananları savunmak için ortak bir savunma komitesi oluşturma kararı aldık. Bu komite ile gözaltına alınanları savunmak isteyen avukatların yaşadığı zorlukları aşmayı hedefliyoruz." dedi.
"2 Kasım Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü" münasebetiyle bir gösteri düzenleyeceklerini aktaran Celasi, "Baskıcı güvenlik politikalarına ve basına yönelik şiddet uygulayanların cezasız kalmalarına karşı yapacağımız gösteriye tüm insan hakları aktivistlerini davet ediyoruz." diye konuştu.
- "Hak ve özgürlüklerin gelişiminin engellenmesine karşıyız"
Tunus Demokratik Kadınlar Derneği Başkanı Naile ez-Zeğlami de hak ve özgürlüklerin gelişmesine engel olan tüm güvenlik yaklaşımlarına ve ekonomik kalkınmaya engel olan tüm otoriter rejimlere karşı çıkacaklarını söyledi.
Tunus İnsan Hakları Birliği Başkan Yardımcısı Bessam et-Taif ise yaptığı konuşmada, "Ülkede ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlükler alanında kısıtlamaya gidilmesi, insan hakları aktivistlerinin hedef alınması, ekonomik ve sosyal koşulların iyileşmesi talebiyle sokağa çıkanlara karşı güvenlik güçlerinin sert tutumu kabul edilemez." ifadelerini kullandı.
- Başkent Tunus banliyölerinde 14 Ekim'de başlayan sokak gösterileri
Polisten kaçarken yaralandığı iddia edilen 17 yaşındaki Tunuslu Malik es-Selimi, aldığı yaralardan dolayı yaklaşık 1 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti.
Selimi, 14 Ekim'de son yolculuğuna uğurlandıktan sonra başkent Tunus'un Tedamun ve İntilak mahallelerinde olayın protesto edildiği gösteriler başlamıştı.
Güvenlik güçleri, gösterilerde kendilerine taş, cam şişe, molotofkokteyli ve havai fişek atan göstericileri dağıtmak için plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanmıştı.
Tunus resmi makamları tarafından 16 Ekim'de yapılan açıklamada 14 ile 15 Ekim gecelerinde düzenlenen gösterilerde, özel mülklere ve kamu mallarına zarar veren 6 kişinin gözaltına alındığı duyurulmuştu.
Ölümüyle ilgili resmi makamlardan şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapılmayan Selimi'nin "güvenlik güçlerinden kaçarken vurulduğu" ile "kaçarken tırmandığı duvardan düşerek yaralandığı" şeklinde farklı iddialar dile getiriliyor.
Kaynak: