Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tunus'taki yargı sistemi, siyasi baskı kıskacında mı?

Yüksek Yargı Konseyi üyelerine tanınan birtakım maddi imtiyazların geçen hafta Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kaldırılması, birçok kesim tarafından mevcut yönetimin yargıya müdahalesi olarak yorumlandı Anayasa Hukuku Profesörü Rabih el-Herayifi: "Cumhurbaşkanı Said’in 22 Eylül'de yayımladığı 117’nci maddeye göre, YYK üyelerinin imtiyazlarını kanun hükmünde kararname (KHK) ile kaldırması yasaldır" Yargıtay Tetkik Hakimi Reca el-Becavi: "İmtiyazların ve maddi yardımların kaldırılması YYK’ya v

Anadolu Ajansı haberine göre;

TUNUS (AA) - MEHMET AKİF TURAN / YOUSRA OUNNAS - Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in, geçen hafta Yüksek Yargı Konseyi (YYK) üyelerine temel hukuk yasalarıyla tanınan maddi destek ve imtiyazları kaldırması yargıya siyasi baskı tartışmalarını da beraberinde getirdi.


Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz olağanüstü kararlarının ardından ülkede siyaset, ekonomi ve yargı alanında yaşanan krizler artarak devam ediyor.


Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması, ev hapsine alınan siyasiler ve yargı mensuplarına yönelik siyasi baskı tartışmaları birçok siyasi parti ve devlet kurumunu endişelendiriyor.


YYK üyelerine tanınan birtakım maddi imtiyazların geçen hafta Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kaldırılması, birçok kesim tarafından mevcut yönetimin yargıya müdahalesi olarak değerlendirildi.


Tunuslu uzmanlardan Anayasa Hukuku Profesörü Rabih el-Herayifi ve Yargıtay Tetkik Hakimi Reca el-Becavi, ülkedeki yargının durumuna dair AA muhabirine açıklamalarda bulundu.


- "Yargıya dokunulması söz konusu değil"


Cumhurbaşkanı Said'in YYK üyelerine tanınan imtiyazları kaldırmasının yasal olduğunu savunan Herayifi, "Cumhurbaşkanı Said'in 22 Eylül'de yayımladığı 117'nci maddeye göre, YYK üyelerinin imtiyazlarını kanun hükmünde kararname (KHK) ile kaldırması yasaldır." dedi.


Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinin ardından 22 Eylül'de yetkilerini genişleten yeni bir kararname yayımlamıştı.


Yeni kararnameyle yasama ve yürütme yetkisine yönelik olağanüstü düzenlemeler yapıldı ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.


Tunus kamuoyunda 117. madde olarak bilinen kararnameyle Tunus Cumhurbaşkanı yasama ve yürütme yetkisini kendinde topladı.


Cumhurbaşkanı Said'in yargıya dokunmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Herayifi, şöyle devam etti:


"YYK'nın mevcut üyelerine maddi yardım ve imtiyazları belirlemesini ahlaki bulmuyorum. Konsey üyelerinin kendi kendilerine maddi imtiyazlar sağlaması kabul edilemez, çünkü hiçbir kurumun kendi başına karar vererek üyelerine imtiyaz sağlayamayacağı inancındayım."


Said'in imtiyazları kaldırmasının yargının bağımsızlığına halel getirmediğini söyleyen Herayifi, "Yargının bağımsızlığını savunan çok sayıda yargı mensubu bağımsızlık sloganı atarken, diğer yandan yargıda reform yapılmasına karşı çıkıyor. 2016 yılından bu yana yargı reformu gündemde olmasına rağmen hiçbir adım atılmadı." ifadelerini kullandı.


- "Yargının bağımsızlığı korunmalı"


Yargının bağımsızlığının önemine dikkati çeken Yargıtay Tetkik Hakimi Becavi ise "YYK, anayasal bir kamu kurumudur ve siyasi çatışmalarda taraf değildir. Yargıçlar tüm siyasi anlaşmazlıklardan ve tartışmalardan uzak durmak suretiyle, bağımsız kalmaya kararlı." değerlendirmesinde bulundu.


Becavi, Cumhurbaşkanı Said'in yargıya dolaylı olarak müdahale ettiğini savunarak, şöyle devam etti:


"117. maddeye göre devletin genel politikasını Cumhurbaşkanı belirliyor, ayrıca hükümet Cumhurbaşkanı'na karşı sorumlu. Adalet Bakanı Cumhurbaşkanı'nın direktifleri ve yönlendirmesiyle yargıya yönelik kararları uyguluyor."


YYK üyelerine tanınan imtiyazların kaldırılmasını kurula kesilen bir "ceza" olarak nitelendiren Becavi, "2018 yılında düzenlenen YYK bütçesi gizli bir şekilde belirlenmedi. Bütçe resmi gazetede yayımlanmasının ardından, imtiyazlar YYK üyeleri için yürürlüğe girdi. İmtiyazların ve maddi yardımların kaldırılması YYK'ya verilmiş bir ceza. Çünkü mevcut yönetimin muhaliflerine karşı istenen adımları atmadı." görüşlerini savundu.


Becavi konuşmasını şu şekilde sürdürdü:


"Yıllık 500 bin doların (YYK üyelerine tanınan maddi desteğin toplamı) Tunus'un mali ve ekonomik krizini çözebileceğini zannetmiyorum. YYK üyelerine tanınan imtiyazların kaldırılması bir kemer sıkma politikası ise bunun istisnasız tüm kurumları kapsaması gerektiğini düşünüyorum."


- "Yargıçlar da reformdan yana"


Yargı mensuplarının da reformdan yana olduklarını söyleyen Becavi, "Yargıda yapısal reform yapılmasını biz de istiyoruz ama her şeyden önce reformdan neyin kastedildiğini belirlememiz gerekiyor. Yargıdaki reform yargıda çalışanların eliyle yapılabilir, yargı çalışanları hiçe sayılarak herhangi bir reform yapılamaz." dedi.


Becavi, yetkilerin tek elde toplanmasının tehlikelerine dikkati çekerek, "Çöküşün eşiğinde olan devlet kurumlarından ayakta kalan son kale yargı kurumları. Yetkilerin tek elde toplandığı bir iktidarda herhangi bir bağımsızlıktan söz etmek mümkün değil." ifadelerini kullandı.


Hakim Becavi sözlerini şöyle tamamladı:


"Yargıya yönelik karalama kampanyaları, fiziksel tasfiyenin kapısını açan tehlikeli bir konudur. Cumhurbaşkanı YYK'ya karşı tutumunu bu şekilde devam ettirirse, yargı mensuplarını hedef almaya devam ederse, yargıyla olan gerginlik artar ve bu gerginliği devlet kaldıramaz."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”