Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tunus'ta Yunus Emre Enstitüsü desteğiyle “Hüsnühat Sanatı Günleri” düzenlendi

Etkinliğe katılan Türkiye’nin Tunus’taki Eğitim Müşaviri Prof. Dr. İlyas Yavuz: "Hüsnühat sanatı, Arap dünyasıyla ortak kültürlerimizden. Bu etkinliklere yoğun ilgi gösterilmesi ortak kültürümüzün hala etkili olduğunu göstermekte. Etkinliği düzenleyen hocalarımız, daha iyi şartlarda hüsnühat sanatını sürdürebilmek için destek talebinde bulundular"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TUNUS/SUSA (AA) - Tunus'ta Susa Üniversitesi'nde Tunus Yunus Emre Enstitüsü'nün (YEE) de destek verdiği “Hüsnühat Sanatı Günleri” organize edildi.


Tunus'un sahil kentlerinden Susa'da yer alan Susa Üniversitesi'nde düzenlenen “Hüsnühat Sanatı Günleri” etkinliğine üniversite öğrencilerinin yanı sıra, Hüsn-ü Hat hocaları, misyon temsilcileri ve Türkiye'nin Tunus'taki Eğitim Müşaviri Prof. Dr. İlyas Yavuz katıldı.


Hüsnühat etkinliği kapsamında Talik, Divani ve Kufi yazı çeşitleri için çalışma atölyesi ve sergi düzenlendi.


Susa Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Sufyan Bin Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Arap kaligrafisinin özgünlüğüne ve çeşitliliğine dikkat çekmek üzere Hüsnühat Günleri etkinliği düzenledik. Etkinliğe öğrencilerimizin yanı sıra dışarıdan da katılım sağlandı. Etkinlik kapsamında, hüsnühat sanatının çeşitli yazı tiplerini tanıttığımız ve tarihini anlattığımız farklı bir dizi atölye de düzenledik.” diye konuştu.


Musa, “Dünyanın birçok bölgesine yayılan kaligrafi sanatının tanıtımını ve gençlerin bu sanata ilgisini arttırmayı hedeflediğimiz etkinliklerimizin devamı için YEE'nin ve diğer ortak çalıştığımız kurumların desteğinin devam etmesini arzuluyoruz.” dedi.


- Hüsnühat sanatı UNESCO listesinde


Hüsnühat sanatının geçen yıl Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne alındığını hatırlatan Hattat İmad es-Sitti de etkinlik kapsamında atölyelerde ders verdiğini ve Talik yazısı alanında uzmanlaştığını söyledi.


Etkinlik kapsamında 3 farklı atölye düzenlediklerine dikkat çeken Sitti, “Hüsnühat sanatının hak ettiği önemin anlaşılması için yaptığımız çalışmalar kapsamında düzenlediğimiz atölyelere yoğun ilgi gösterilmesi bizi sevindirdi. Hüsnühat sanatının tarihini anlattığımız atölyelerde, katılımcılara başlangıç seviyesinde altı saatlik hüsnühat yazı dersleri almalarını sağladık.” diye konuştu.


- “Hüsnühat sanatı ortak kültürümüz”


Hüsnühat sanatının Türk İslam sanatlarından olduğunu belirten Eğitim Müşaviri Yavuz ise Susa Üniversitesi'nde hat sanatıyla ilgili bir faaliyetin düzenlenmesinden dolayı son derece mutlu olduğunu ifade etti.


Etkinlik için üniversitede büyük bir gayret sarf edildiğine şahit olduğunu söyleyen Yavuz, “Hüsnühat sanatı, Arap dünyasıyla ortak kültürlerimizden. Bu etkinliklere yoğun ilgi gösterilmesi ortak kültürümüzün hala etkili olduğunu göstermekte. Etkinliği düzenleyen hocalarımız, daha iyi şartlarda hüsnühat sanatını sürdürebilmek için destek talebinde bulundular. Özellikle YEE'nin Osmanlıca okuma, yazma ve anlama konusunda destek vermesini beklediklerini ilettiler.” ifadelerini kullandı.


- “Susa Üniversite'sinde Türkçe eğitimi vereceğiz”


Tunus ile sanat ve kültür alanında işbirliğinde Türk dilinin önemine dikkat çeken Yavuz, “Türkiye Eğitim Müşavirliği olarak bu çalışmalara destek olmak adına önümüzdeki seneden itibaren Susa Üniversite'sinde Türkçe eğitimi için bir öğretmenimizi görevlendireceğiz.” dedi.


Susa Üniversitesi bünyesinde dün başlayan ve iki gün boyunca devam eden “Hüsnühat Sanatı Günleri” verilecek katılım sertifikasının ardından sona erecek.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”