TUNUS (AA) - MEHMET AKİF TURAN - Tunus'un Nabel kentinde hicri yılbaşı etkinlikleri kapsamında çeşitli figürlerle yapılmış şekerlemeler tezgahlardaki yerlerini almaya başladı.
Başkent Tunus'un 50 kilometre güneydoğusunda bulunan Nabel kentinde hicri yılbaşı etkinliklerine başlandı. Bu etkinliklere özel olarak, çizgi film karakterleri, masal kahramanları, oyuncak bebekler ve hayvan figürlerinden yapılan şekerlemeler ilgililerin beğenisine sunuluyor.
Ülkenin diğer bölgelerinden farklı olarak sadece Nabel'de düzenlenen bu etkinliğe en çok çocuklar rağbet gösteriyor.
Nabel'de 40 yıldır şekerleme işiyle uğraşan Refik el-Kaiki AA muhabirine, Nabel kentinde hicri yılbaşı kutlamalarını ve yaptığı işi anlattı.
- 40 yıllık şekerleme ustası işini severek yapıyor
Hicri yılbaşından yaklaşık iki ay önce şekerlemelerin yapımına başladıklarını anlatan Kaiki, şekerlemelerin toz şekerin eritilip kalıplara dökülmesiyle hazırlandığını söyledi.
Ribat Mahallesi'ndeki atölyesinde ailesiyle beraber üretim yapan Kaiki, "Bu işi 40 yıldır severek yapıyorum, aile fertlerinin yardımıyla her yıl düzenlenen yılbaşı etkinlikleri için farklı şekil ve renklerde şekerleme imal ediyoruz." dedi.
Kaiki, şekerlemelerin üretim aşamasına ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Toz şekeri genişçe kazanlarda kaynamaya bırakıyoruz, kaynamaya başladıktan sonra biraz limon tuzu ekliyoruz. Kaynamaya devam eden karışımımız belli bir kıvama geldiğinde ocaktan alıyoruz. Tam soğumadan şekil alacak sıcaklıktayken alçıdan yaptığımız kalıplara döküyoruz.
Belli bir müddet soğumaya bıraktıktan sonra hazır hale gelen oyuncaklarımızı daha sonra çeşitli gıda boyalarıyla renklendiriyoruz. İşlemi tamamen biten oyuncak şekerlemeleri tozdan korumak için şeffaf plastik ile kapladıktan sonra renkli kurdeleler ile bağlıyoruz."
Oğlu ve torunlarıyla çalıştığını söyleyen şekerleme ustası Kaiki, "Üretimin en önemli aşaması şekerin kazanda kaynamaya başlamasından sonra onun kıvamını yakalamak ve daha sıcakken şekil almasını sağlamak. Bu sezonluk işi ustam rahmetli Ali Mendila'dan öğrendim, o da bu zanaatı İtalya'dan gelen ustasından öğrenmiş. Biz bu şekilde nesilden nesle usta çırak ilişkisi ile bu zanaatın devam etmesini sağlıyoruz." diye konuştu.
- "Her oyuncak şekerlemeye dönüşebilir"
Ustasının başlangıçta başkent Tunus'ta İtalyan ustasının yanında çalıştığını daha sonra kendi işini kurmak üzere Nabel'e geldiğini söyleyen Kaiki, "Ustam Mendila, Nabel'e gelmesinin ardından bu mesleği birçok kişiye öğretti. Daha sonra bu iş gelişerek, zamanla şenliklerin ve yarışmaların düzenlendiği festivale dönüştü. Bu yüzden her sene hicri yılbaşında, ülkenin birçok yerinden buraya ziyaretçi gelir. Hem bu festivale katılırlar hem yaptığımız oyuncak şekerlemelerin tadına bakarlar." ifadelerini kullandı.
Şekerlemelerde kullandıkları figürlerin zamanla değiştiğini anlatan Kaiki, ilk başlarda gelin-damat ve oyuncak bebek şeklinde şekerlemeler yaptıklarını halihazırda şekerlemelerden yaptıkları ürün çeşidini geliştirdiklerini dile getirdi.
Kaiki, kendisinin de birçok figürü pazara kazandırdığını söyleyerek, çizgi film karakteri Pikachu'yu şekerleme şeklinde ilk kendisinin hazırladığını kaydetti.
Şekerlemeleri süsleyen Kaiki'nin 27 yaşındaki kızı Arva da küçüklüğünden itibaren atölyede vakit geçirerek, işi öğrendiğini ifade etti.
Arva, sözlerine şöyle devam etti:
"Küçüklüğümden bu yana bu işin içindeyim, kendimi bildim bileli babamla beraber yılbaşı dönemlerinde çalıştım. İlk başlarda oyun oynamak için geldiğim atölyede yavaş yavaş oyuncak şeklindeki şekerlemeleri süslemeye başladım.
Bu şekilde yavaş yavaş işi öğrendim. Atölyedeki işim şekerlemeleri gıda boyaları ile süslemek. Hazırladığımız oyuncak şekerlemeler sergilendikten sonra yenildiği için kesinlikle gıda boyası kullanmak zorundayız. Artık bizim için bir gelenek olan işimi severek yapıyorum."
- Sicilyalı göçmenlerin Nabel'e taşıdığı gelenek
Sömürge döneminde Sicilya Adası'ndan gelen göçmenlerin bu geleneği Nabel'e taşıdıklarını açıklayan Kaiki, "Tunus genelinde hicri yılbaşında haşlanmış yumurta, şekerleme, nohut ve kuruyemişlerin de yer aldığı kuskus yemeği yapılır. Nabel'de kuskusun yanı sıra Sicilya'dan gelen göçmenlerin yılbaşı kutlamalarındaki etkinlikleri de bölge halkını etkilemiş, böylece bu gelenek günümüze kadar taşınmış." diye konuştu.
Yılbaşı kutlamaları kapsamında hazırlanan şekerlemeler için yaklaşık 10 ton toz şeker kullanıldığı bilgisini veren Kaiki, şunları kaydetti:
"Nabel'in merkezinde başlayan bu gelenek artık Nabel'in ilçelerine de taşındı. Neredeyse Nabel vilayetinin tüm ilçelerinde oyuncak şekerlemeler yapılıyor. Çeşitli büyüklükte hazırladığımız oyuncak şekerlemelerin fiyatları 3 dinardan (yaklaşık 1 dolar) başlıyor. En pahalısı ise yaklaşık 30 dinar (yaklaşık 10 dolar) civarında.
Genelde çocuklar küçük şekerlemeleri tercih ederken büyükler, daha farklı figürlerin yer aldığı özellikle gelin-damat figürlü şekerlemeleri tercih ediyor. Ayrıca yeni evli çiftler ya da nişanlılar da bu figürün olduğu şekerlemeleri, etkinlikleri için alıyorlar."
Kaynak: