TUNUS (AA) - Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in "olağanüstü kararları"nı protesto eden Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi, barışçıl gösteri düzenlediklerini ve herhangi bir şiddet olayının sorumlusu olmayacaklarını bildirdi.
Başkent Tunus'ta parlamento binası önünde yer alan Bardo Meydanı'nda Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi'nin çağrısı üzerine düzenlenen gösteri devam ediyor.
Binlerce kişinin katıldığı protesto eylemi sırasında İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bazı göstericilerin kesici alet bulundurmaktan gözaltına alındığı ifade edildi.
Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi üyesi Emin Buazizi ise Bakanlığın açıklaması üzerine gösterilerinin barışçıl nitelikte olduğunu vurguladı.
Buazizi, basına yaptığı açıklamada, "Protesto eylemimiz sırasında herhangi bir şiddet olayı olması halinde sorumluluk kabul etmiyoruz. 25 Temmuz kararlarına karşı barışçıl eylem düzenliyoruz." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Tunus Genel İşçi Sendikasından (TGİS) yapılan açıklamada, TGİS Genel Sekreteri Nureddin et-Tebubi ile Cumhurbaşkanı Said'in ülkedeki son durumla ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.
Açıklamada, Tebbubi'nin Cumhurbaşkanı Said'e, "25 Temmuz kararlarının başarıya ulaşması için atacağı adımları hızlandırması gerektiğini" ilettiği bildirildi.
- Gösteriler sabah başladı
Başkentte sabah saatlerinde Bardo Meydanı'nda toplanan binlerce gösterici, parlamento binasına ulaşmak için güvenlik güçlerince konulan barikatları kaldırmaya çalıştı.
Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz'da aldığı olağanüstü kararları protesto eden göstericiler, "Seçimsiz gelen iktidar ile demokrasi olmaz", "Darbeye hayır", "Özgürlük olmadan onur olmaz” yazan pankartlar taşıdı.
Bardo Meydanı'ndaki gösteriler yoğun güvenlik önlemleri altında devam ediyor.
- Cumhurbaşkanı Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldı
Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurup başbakanı azlettikten sonra 22 Eylül'de yetkilerini genişleten yeni kararnameler yayımladı.
Yeni kararnamelerle Cumhurbaşkanı'nın yasama ve yürütme yetkisine yönelik olağanüstü düzenlemeler yapıldı ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.
Cumhurbaşkanı'na Bakanlar Kurulunun görüşünü aldıktan sonra "yasama metinleri" çıkarma yetkisi verildi.
Kararnameler uyarınca Bakanlar Kurulu artık Meclise değil Cumhurbaşkanı'na karşı sorumlu oldu. Cumhurbaşkanı, başbakanı atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarını belirleyebiliyor.
Bu süreçte Said'in uzun süre sonra atadığı yeni Başbakan Necla Buden Ramazan'ın oluşturduğu hükümet de 11 Ekim'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan yemin töreninin ardından göreve başladı.
Kaynak: