
Sınırındaki Gökhöyük Mahallesi'nin su ihtiyacını karşılamak üzere geçmişte DSİ'nin doğal su deposu olarak da kullandığı obruk gölü, bölgede yoğun yer altı su kullanımı, kuraklık ve iklim değişikliğinin etkisiyle su seviyesi 5 metreye kadar geriledi.
"Bunun bitmesi yer altı suyunun bitişi demektir"
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, gölün derinliği ve yeşile çalan rengiyle bilindiğini söyledi.
Geniş yüzey çapındaki Timraş Obruk Gölü'nün 30 metre derinlikte önemli miktarda suyu barındırdığını ifade eden Nalbantçılar, elips şeklindeki doğa harikası gölün kuraklıktan etkilendiğini dile getirdi.

Her geçen yıl artan yer altı suyundaki düşümlere dikkati çeken Nalbantçılar," Timraş Obruk Gölü'ndeki su seviyesinde de azalma gözlemliyoruz. Ovada artık yılda yer altı suyunda düşümünün 5 metre kadar olduğu ölçülmektedir. Yerine göre az veya fazla olan bu düşümlerin ana nedeni son dönemlerde açılan derin su kuyuları aracılığı ile çekilen yer altı suyudur." ifadelerini kullandı.
"Su aktarılmazsa göl kuruyup çölleşecek"
Gökhüyük Mahalle Muhtarı Yaşar Dur ise obruk gölünün genişliği ve doğal güzelliği ile görenleri hayran bıraktığını söyledi.

Dur, gölden tarımsal amaçlı kullanımının yapıldığını belirterek, "Ancak son yıllarda su seviyesi gittikçe azaldı. Eğer bu göle su aktarılmazsa göl kuruyup, çölleşecek. Obruk gölümüz su seviyesinde son aşamaya yaklaştı. Dibe 5 metre kaldı. Geçen yıl su seviyesi 20-30 metre yüksekteydi. Mahalle halkı olarak su seviyesinin bu seviyeye gelmesi bizi endişelendiriyor." diye konuştu.
Kaynak:

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.