DOBRUÇAN (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla donatılan Kosova'nın doğusundaki Gilan Belediyesine bağlı Dobruçan köyünde bulunan Nazım Hikmet İlköğretim Okulu kütüphanesinin açılışı yapıldı.
Kütüphanenin açılış törenine Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar, TİKA Kosova Koordinatörü Cihan Dinçer, KDTP Milletvekili Enis Kervan, Gilan Belediye Başkanı Alban Hyseni ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Bakan Damka, törende yaptığı konuşmada, çocukları daha fazla kitap okumaya teşvik etmenin herkesin görevi olduğunu söyledi.
Gelecek dönemde de Nazım Hikmet İlköğretim Okulu'nun Türkiye Cumhuriyeti'nce destekleneceğini belirten Damka, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye Cumhuriyeti, yeni bir projeyle Kosova halkının yanında olduğunu göstermektedir. Eğitime TİKA'nın 2000'den bu yana Kosova'nın değişik alanlarında yapmış olduğu destekler için Kosova hükümeti adına teşekkür ediyorum. Bu tür projeler geleceğimiz ve yarınlarımız olan çocuklarımıza, eğitimimize büyük bir destek."
- "Kosova, çok genç nüfusu olan bir ülke"
Büyükelçi Sakar da Türkiye'nin tüm kurumlarıyla Kosova'nın her alanda kalkınmasına verdiği desteklere devam ettiğini dile getirdi.
Eğitim alanında yapılan yardımların önemine dikkati çeken Sakar, şunları kaydetti:
"Türkiye ile Kosova arasındaki tarihi dostluk, kardeşliğin daha güzel bir simgesi olamazdı. Nazım Hikmet İlkokulu'nun kütüphanesinin öğretmenlerine, öğrencilerine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Kosova, çok genç nüfusu olan bir ülke. Bu nüfusu eğitebildiğimiz takdirde Kosova'nın geleceğine daha olumlu katkılarda bulunabileceğimize inanıyoruz."
Belediye Başkanı Hyseni de Türk kurumlarıyla ileriki dönemde de çeşitli alanlarda iş birliklerine açık olduğunu belirterek, "Bugün açılışında yer aldığımız proje, TİKA ve Türkiye Cumhuriyeti'nce hayata geçirilen projelerin devamı niteliğinde. Eğitimin geleceğimiz olduğu bilinciyle bu kütüphane ve kitaplar, bu okulda beraber okuyan Arnavut ve Türk öğrencilere hizmet edecek." diye konuştu.
Kütüphanenin hazırlanma aşamasında TİKA Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında Türkiye'den gelen gönüllü öğrenciler de yer aldı.
Destek kapsamında masa, sandalye ve dolapla donatılan kütüphanenin boyası yapıldı ve pencereleri onarıldı.
Kaynak: