Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TİHEK'ten özel gereksinimli öğrencileri ilgilendiren "kolaylaştırıcı kişi" kararı

Milli Eğitim Bakanlığınca, sadece otizm spektrum bozukluğu bulunan öğrencilerin kolaylaştırıcı kişiden faydalanabilmesine imkan sağlanmasının ayrımcılık olduğu, yapılacak düzenlemelerin tüm özel gereksinimli öğrencileri kapsaması gerektiği bildirildi

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Milli Eğitim Bakanlığınca sadece otizm spektrum bozukluğu tanılı öğrencilere kolaylaştırıcı kişiden faydalanma hakkı verilmesinin, özel gereksinimli diğer öğrenciler arasında ayrımcılık oluşturduğuna karar verildi.


Kurumun kararına göre, Türkiye Down Sendromu Derneği, Milli Eğitim Bakanlığının otizm spektrum bozukluğu tanılı öğrencilere kolaylaştırıcı kişiden faydalanma hakkı verilmesine ilişkin "Kolaylaştırıcı Kişi" konulu resmi yazısının, özel gereksinimli diğer öğrenciler arasında ayrımcılık oluşturduğunu ileri sürerek TİHEK'e başvurdu.


Başvuruda, kolaylaştırıcı kişinin, engelli öğrencilerin sınıf içi ve sınıf dışı ortamlarda bütünleştirici eğitim modellerine daha kolay alışabilmeleri, eğitim hayatlarını verimli olarak devam ettirebilmeleri, engelli öğrencilerin sınıf öğretmenlerine destek olunması amacıyla okulda görev yaptığı, söz konusu yazı nedeniyle down sendromlu öğrencilerin kolaylaştırıcı kişiden yararlanamadığı belirtildi.


Görüşüne başvurulan Bakanlık, eşitlik ilkesi dikkate alınarak özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitim imkanlarından en üst düzeyde yararlanmaları için Türkiye'deki ve dünyadaki gelişmelerin yakından takip edildiği ve bu çerçevede çalışmalar yürütüldüğüne işaret etti.


Kolaylaştırıcı kişi uygulamasının, uyum ve davranış problemlerinin yoğun olarak görüldüğü otizm spektrum bozukluğu tanılı öğrencilerin eğitime erişimlerini tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları yoluyla sağlamaları için başlatıldığını belirten Bakanlık, uygulamaya ilişkin izleme ve değerlendirme çalışmalarının devam ettiğini, elde edilecek veriler doğrultusunda düzenlemelerin ve mevzuat değişikliklerinin yapılacağını bildirdi.


Konuyla ilgili incelemesini tamamlayan TİHEK, sadece otizm spektrum bozukluğu tanılı öğrencilere kolaylaştırıcı kişiden faydalanma hakkı verilmesinin ayrımcılık yasağının ihlali olduğunu ve Bakanlığa uyarı cezası verilmesini kararlaştırıldı.


- Kararın gerekçesinden


TİHEK'in kararında, somut olay kapsamında çocuğun üstün yararı ilkesi üzerinden hareketle özel gereksinimli bireylerin eğitim hakkına erişiminde herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmamasının önemli olduğu vurgulandı. Bu çerçevede engelli çocukların eğitim hakkını sağlamaya yönelik hizmetleri gerçekleştirmede hakkın özünü zedeleyecek veya bu hakkı ortadan kaldıracak düzenlemelerden kaçınılması gerektiği ifade edilen kararda, "Yapılacak düzenlemelerin ayrımcılığa yol açmaması, tüm özel gereksinimli öğrencileri kapsaması gerekmektedir." denildi.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”