Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Terör örgütü DEAŞ'ın Van sorumlusunun da aralarında bulunduğu 32 sanığa hapis istemi

Van'da, Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde MİT Başkanlığı ile Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda gözaltına alınan, aralarında DEAŞ'ın sözde Van sorumlusu A.O'nun da bulunduğu 32 zanlı hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Terör örgütü DEAŞ’ın Van sorumlusunun da aralarında bulunduğu 32 sanığa hapis istemi
Başsavcılık, 24 Aralık 2020'de DEAŞ'a yönelik operasyonda gözaltına alınan ve 12'si tutuklanan 32 şüpheli hakkındaki soruşturmayı tamamladı.

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, şüphelilerin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

İddianamede, DEAŞ'ın bölgede yaşayan halk üzerinde korku ve panik yaratıp, hakimiyetini sağlamlaştırmak amacıyla adam kaçırma, bombalama, toplu infaz olmak üzere birçok cebir ve şiddet eylemine başvurduğu bilgisine yer verildi.

Örgütün, uyguladığı cebir ve şiddeti, sözde "dini emirlerin" yerine getirilmesi şeklinde açıkladığı kaydedilen iddianamede, terör örgütü DEAŞ yapılanmasının üye kazanma ve propaganda faaliyetlerini yürüttüğü illegal yapılanmaların sözde "hoca" olarak kabul edilen kişilerin kontrolünde olduğu vurgulandı.

İddianamede, örgüt mensuplarının sözde "hoca" olarak kabul edilen kişilere biat ettikleri, sözlerine mutlak surette inandıkları ve talimatlarını yerine getirdikleri belirtilerek, şu değerlendirmeler paylaşıldı:

"Örgüt mensuplarının, kendileri haricindeki kişileri Müslüman olarak kabul etmediği, cihat, hicret, tağut, İslam devleti, tekfir, biat ve halifelik gibi kavramları da DEAŞ terör örgütünün felsefesine uygun şekilde işledikleri belirlenmiştir. Toplantılara katılanlar, sosyal medya aracılığıyla çatışma bölgelerinde propaganda amaçlı hazırlanan videolar, resimler ve kendilerince tanınmış örgüt içinde belli bir konuma gelmiş kişilerin paylaşımları da kullanılarak radikalleştirilmekte ve fiili olarak DEAŞ bünyesinde savaşmaya, silahlı eylem yapmaya hazır hale getirilmektedir. Terör örgütü DEAŞ'ın ülkemizde yaptığı bazı eylemlerde, illegal yapılanmalar aracılığıyla radikalleşen kişileri kullandığı tespit edilmiştir."

- "Başka illerden Van'a gelenlere A.O. ev tutar, kiralarını, ihtiyaçlarını karşılar"

İddianamede, gizli tanıkların örgütün Van'daki yapılanmasına ilişkin anlatımlarına da yer verildi.

Örgüt mensuplarının devletin kurallarını kendi içlerinde reddettiğini söyleyen gizli tanığın şu ifadeleri de iddianamede yer aldı:

"Van'da oturmayan Kayseri, Konya, Diyarbakır, İstanbul, Bingöl ve başka illerinden Van'a gelenlere bu örgütün lideri konumundaki 'Seyda' kod adlı A.O, ev tutar, kiralarını ve ihtiyaçlarını karşılar. Ders adı altında örgütsel toplantılar gerçekleştirir. Bu örgüte katılanlar çocuklarını devletin okullarına göndermiyorlar, çocuklarına cihadı öğreterek ileride olabilecek bir savaş için eğitiyorlar. Camileri ve devletin imamlarını istemiyorlar, camiye gidenleri ve devletin imamlarını Allah'a şirk koşan insanlar olarak görüyorlar. Kafir gördükleri insanların mallarından çalmayı caiz görüyorlar."

Örgütün Van sorumlusu olduğu öne sürülen şüpheli A.O'nun üst ve evindeki aramalarda çok sayıda örgütsel dokümanın ele geçirildiği bildirilen iddianamede, A.O'nun terör örgütü ile organik bağ kurduğu, emir ve komuta zincirine dahil olduğu kaydedildi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English