Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tayvan'ı ziyaret eden Japon parlamenterden "Çin'e karşı dayanışma" mesajı

İktidar partisi milletvekili Furuya Keiji, ABD, Japonya ve benzer görüşteki diğer ülkelerin, Çin'in Tayvan Boğazı'ndaki statükoyu değiştirme çabasına birlikte karşı koyması gerektiğini savundu

Anadolu Ajansı haberine göre;

PEKİN (AA) - Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Partili (LDP) milletvekili Furuya Keiji, Tayvan'ı ziyaretinde, "Çin'in, Tayvan Boğazı'ndaki statükoyu değiştirme çabasına karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğini" vurguladı.


Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre, Furuya, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşmesinde, Çin'in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ay başındaki ziyaretine tepki olarak Tayvan çevresine güdümlü füzeler fırlatmasının "kabul edilemez" olduğunu ifade etti.


Pekin'in, Pelosi'nin ziyaretinin ardından Ada çevresinde başlattığı askeri tatbikatları, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri operasyonlara benzeten Furuya, ABD, Japonya ve benzer görüşteki diğer ülkelerin, Çin'in Tayvan Boğazı'ndaki statükoyu değiştirme çabasına birlikte karşı koyması gerektiği görüşünü dile getirdi.


Furuya, Çin'in, Pelosi'nin ziyaretini bahane edip Ada çevresinde geniş çaplı askeri tatbikatlar başlattığını, Çin'den ateşlenen güdümlü füzelerin Japonya'nın "Münhasır Ekonomik Bölge" (MEB) ilan ettiği sulara düştüğünü belirterek, "Bu askeri korkutma eylemi ne Tayvan halkı ne de Japon halkı tarafından kabul edilebilir." dedi.


Tayvan lideri Tsai de Çin'in tatbikatlarının, Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarı tehdit ettiğine işaret ederek, demokratik ülkelere, "otoriter rejimlerin yayılma ve provokasyonlarına birlikte karşı koyma" çağrısında bulundu.


Japonya'nın, Tayvan'ın "güvenlik alanındaki ortağı" olduğunu vurgulayan Tsai, iki ülkenin Hint-Pasifik bölgesinde istikrarı ve refahı bozacak girişimlere karşı iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini kaydetti.


- Çin'den ziyarete tepki


Bu arada Çin Dışişleri Bakanlığı da Furuya'nın ziyaretine ilişkin yayımladığı açıklamada, ziyaretin Çin'in iç işlerine müdahale anlamına geldiğini, "tek Çin" ilkesini ihlal ettiğini belirterek, "Çin ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için kararlı ve güçlü tedbirler alacaktır." ifadesini kullandı.


Tayvan'ın, Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğu ve Tayvan sorununun çözümünün Çin-Japonya ilişkilerinin siyasi temeline ve iki ülke arasındaki güvene bağlı olduğu vurgulanan açıklamada, şu görüşler paylaşıldı:


"Japonya geçmişte Tayvan'ı yarım yüzyıl sömürgesi altında tuttu. Japonya, Çin halkına yönelik tarihsel haksızlıktan sorumludur ve bu yüzden sözlerine ve eylemlerine özen göstermelidir. Söz konusu Japon politikacı kişisel çıkarı için Tayvan'ın bağımsızlığını savunan güçlerle suç birliği ederek bir siyasi müsamere sergiliyor. Japon hükümeti de Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü zedelemeye yönelik bu siyasi manipülasyonu görmezden geliyor. Kötü niyetli bu eylem başarısızlığa mahkumdur ve Çin'in yeniden birleşmesine yönelik tarihsel süreci durduramayacaktır."


Çin ordusunun, Pelosi'nin ziyaretinin ardından Tayvan çevresinde düzenlediği askeri tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzelerden bazılarının Japonya'nın "Münhasır Ekonomik Bölge" ilan ettiği sulara düşmesi, iki ülke ilişkilerinde gerilime sebep olmuştu.


Japonya Başbakanı Kişida Fumio, füzelerin "Japonya'nın ulusal güvenliğini ve yurttaşlarının emniyetini tehlikeye attığını" belirterek, protestosunu dile getirmişti.


- Pelosi'nin ziyareti


Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada'yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.


Ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası olarak gören Pekin'in tepkisini çekmişti, Çin ordusu ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlara başlamıştı.


Pekin, "tek Çin ilkesini" vurgulayarak, Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart koşuyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”