PEKİN (AA) - Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Partili (LDP) milletvekili Furuya Keiji, Tayvan'ı ziyaretinde, "Çin'in, Tayvan Boğazı'ndaki statükoyu değiştirme çabasına karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğini" vurguladı.
Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre, Furuya, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşmesinde, Çin'in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ay başındaki ziyaretine tepki olarak Tayvan çevresine güdümlü füzeler fırlatmasının "kabul edilemez" olduğunu ifade etti.
Pekin'in, Pelosi'nin ziyaretinin ardından Ada çevresinde başlattığı askeri tatbikatları, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri operasyonlara benzeten Furuya, ABD, Japonya ve benzer görüşteki diğer ülkelerin, Çin'in Tayvan Boğazı'ndaki statükoyu değiştirme çabasına birlikte karşı koyması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Furuya, Çin'in, Pelosi'nin ziyaretini bahane edip Ada çevresinde geniş çaplı askeri tatbikatlar başlattığını, Çin'den ateşlenen güdümlü füzelerin Japonya'nın "Münhasır Ekonomik Bölge" (MEB) ilan ettiği sulara düştüğünü belirterek, "Bu askeri korkutma eylemi ne Tayvan halkı ne de Japon halkı tarafından kabul edilebilir." dedi.
Tayvan lideri Tsai de Çin'in tatbikatlarının, Hint-Pasifik bölgesindeki istikrarı tehdit ettiğine işaret ederek, demokratik ülkelere, "otoriter rejimlerin yayılma ve provokasyonlarına birlikte karşı koyma" çağrısında bulundu.
Japonya'nın, Tayvan'ın "güvenlik alanındaki ortağı" olduğunu vurgulayan Tsai, iki ülkenin Hint-Pasifik bölgesinde istikrarı ve refahı bozacak girişimlere karşı iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini kaydetti.
- Çin'den ziyarete tepki
Bu arada Çin Dışişleri Bakanlığı da Furuya'nın ziyaretine ilişkin yayımladığı açıklamada, ziyaretin Çin'in iç işlerine müdahale anlamına geldiğini, "tek Çin" ilkesini ihlal ettiğini belirterek, "Çin ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için kararlı ve güçlü tedbirler alacaktır." ifadesini kullandı.
Tayvan'ın, Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğu ve Tayvan sorununun çözümünün Çin-Japonya ilişkilerinin siyasi temeline ve iki ülke arasındaki güvene bağlı olduğu vurgulanan açıklamada, şu görüşler paylaşıldı:
"Japonya geçmişte Tayvan'ı yarım yüzyıl sömürgesi altında tuttu. Japonya, Çin halkına yönelik tarihsel haksızlıktan sorumludur ve bu yüzden sözlerine ve eylemlerine özen göstermelidir. Söz konusu Japon politikacı kişisel çıkarı için Tayvan'ın bağımsızlığını savunan güçlerle suç birliği ederek bir siyasi müsamere sergiliyor. Japon hükümeti de Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü zedelemeye yönelik bu siyasi manipülasyonu görmezden geliyor. Kötü niyetli bu eylem başarısızlığa mahkumdur ve Çin'in yeniden birleşmesine yönelik tarihsel süreci durduramayacaktır."
Çin ordusunun, Pelosi'nin ziyaretinin ardından Tayvan çevresinde düzenlediği askeri tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzelerden bazılarının Japonya'nın "Münhasır Ekonomik Bölge" ilan ettiği sulara düşmesi, iki ülke ilişkilerinde gerilime sebep olmuştu.
Japonya Başbakanı Kişida Fumio, füzelerin "Japonya'nın ulusal güvenliğini ve yurttaşlarının emniyetini tehlikeye attığını" belirterek, protestosunu dile getirmişti.
- Pelosi'nin ziyareti
Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada'yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.
Ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası olarak gören Pekin'in tepkisini çekmişti, Çin ordusu ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlara başlamıştı.
Pekin, "tek Çin ilkesini" vurgulayarak, Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart koşuyor.
Kaynak: