PEKİN (AA) - ABD'li Senatör Marsha Blackburn, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ı ziyaretinde, Ada'yı "ülke" olarak niteleyerek "bağımsızlığını destekleme" mesajı verdi.
Tayvan ajansı CNA'nın haberine göre, Çin yönetimini eleştiren tavrıyla bilinen Cumhuriyetçi Partili Senatör, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşmesinde, "Özgürlüğü seven ülkelerin bağımsızlığını ve özgürlüğünü koruması için Tayvan'a destek olması çok önemli." ifadelerini kullandı.
Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinin üyesi olan Blackburn, "Tayvan halkının bağımsız bir ülke olma yolundaki çabasını desteklemeyi sürdüreceklerini" belirtti.
Tsai de Rusya'nın Tayvan'ı işgali ve Çin'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinin ardından Ada çevresinde başlattığı askeri tatbikatların "otoriter rejimlerin dünya düzenini nasıl tehdit ettiğini" gösterdiğini ifade ederek "Demokratik ülkeler ortak değerlerimizi, özgürlüğü ve demokrasiyi birlikte savunmak üzere daha fazla dayanışma ve iş birliği içinde olmalı." değerlendirmesinde bulundu.
- Washington'ın resmi politikasının ötesine geçen mesajlar
Senatör Blackburn'ün Tsai ile görüşmesinde, ABD'nin, Pekin'i Çin'in meşru temsilcisi olarak gören "tek Çin" politikası ve Tayvan'ın fiili bağımsızlığını kabul ederek yarı resmi ilişkiler sürdürmeye dayalı stratejik muğlaklık anlayışının ötesinde destek ifadeleri kullanması dikkati çekti.
Senatör Blackburn'ün ziyareti, Pelosi'nin ay başında Ada'ya yaptığı ziyaretten bu yana ABD'li heyetlerin yaptığı üçüncü ziyaret oldu.
Pelosi'nin ardından Demokrat Partili Massachusetts Senatörü Ed Markey başkanlığında 5 kişilik bir heyet ve ardından Indiana eyaleti Valisi Eric J. Holcomb Tayvan'ı ziyaret etmişti.
- Pelosi'nin ziyareti
Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada'yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti. Ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası olarak gören Pekin'in tepkisini çekmişti, Çin ordusu ziyaretin ardından Ada çevresi askeri tatbikatlara başlamıştı.
Pekin, "tek Çin ilkesini" vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurması ve BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart koşuyor.
Kaynak: