Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Su seviyesi düşen Colorado Nehri'nde uygulanacak kısıtlama 40 milyon kişiyi etkileyecek

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Su seviyesi rekor oranda düşen Colorado Nehri'nde gelecek yıldan itibaren uygulanacak su kullanım kısıtlaması, 40 milyon kişi ile milyarlarca doları bulan tarım endüstrisini etkileyecek.


Yaklaşık 2 bin 300 kilometreyle dünyanın en uzun nehirleri arasında yer alan Colorado Nehri, artan nüfus ve tarımsal kullanım, kar sularındaki azalma, buharlaşma ve kuraklık nedeniyle rekor seviyede düşüş yaşadı.


Bunun üzerine ABD Islah Bürosu (USBR) su kullanımında eyaletlere kısıtlama uygulama kararı aldı.


Karar gelecek yıl uygulanmaya konulacak ve eyaletlerin Colorado Nehri'nin suyundan kullanım payı azaltılacak.


- 7 eyalet ve 30 Amerikan yerlisi kabilesi Colorado Nehri'ne bağımlı


Nehir üzerindeki iki baraj gölü Mead ve Powell, nehir suyunu kullanan eyaletlere su tedarikini sağlamada önemli yer tutuyor. Milyonlarca insanın içme suyu ihtiyacının yanı sıra tarımsal sulama suyu bu göllerden sağlanıyor.


Ancak Mead Baraj Gölü'nün su seviyesi de 320 metreye kadar indi. Bu seviyede alınan ilk kısıtlama kararı sonrası diğer kısıtlama adımlarının 319 ve 312 metrelerde atılması öngörülüyor.


Bu seviyelerin ardından gölden su pompalamak da imkansız hale geliyor.


Yüzde 25'i dolu olan iki gölden yalnızca Utah, Wyoming, Colorado, New Mexico, Arizona, Nevada ve California eyaletleri değil 30 Amerikan yerlisi kabilesi de faydalanıyor.


Göller ayrıca hidroenerji üretimi yapıyor. Su seviyesindeki azalma elektrik kesintisi riskini de artırıyor.


- Su kısıtlamasından en çok Arizona etkilenecek


Su kullanım kısıtlamasından en büyük darbeyi Arizona alacak. Bu yıl kullandığından yüzde 3 daha az su alacak Arizona, seneye hakkı olanın yalnızca yüzde 79'u kadar su alabilecek.


Nevada'da bu oran yüzde 92, New Mexico'da yüzde 93 olurken, California'nın su kullanım hakkında bir düşüş yaşanmayacak.


Arizona'da su kullanım oranının azalması, ülkenin en büyük tarım ve hayvancılık üreticisi olan eyalette çiftçileri de etkileyecek. Komşu şehirlerle su anlaşmaları yapan kentlerin çiftçileri ile yer altı suyu çıkarma imkanı olan çiftçiler dışında su sorunu yaşayacakların ise tarlalarını nadasa bırakması bekleniyor.


Yerel yönetimler, bazı çiftçilere daha az su isteyen ürünler yetiştirmesini tavsiye ederken, Colorado Üniversitesinden Çevre Hukuku Profesörü Mark Squillance, "Almak zorunda olduğumuz bu zor karara hazır değildik ancak maalesef Colorado Nehri'nde karşı karşıya olduğumuz durum bu." diye konuştu.


Arizona'nın Phoenix kenti sular idaresinden Cynthia Campbell ise kentin yer altına su depolamayı artırmadığı takdirde daha çok su kaybedeceğini belirtti. Campbell, Salt ve Verde nehirlerinin suyuna büyük ölçüde bağımlı şehrin su sıkıntısını henüz yaşamayacağını da ifade etti.


Colorado Nehri'nden alacağı su payı düşen Nevada'nın güneyinde ise ev ve iş yerlerinde kullanılan sular geri dönüşüm sürecinden geçerek tekrar Mead Baraj Gölü'ne gönderiliyor. Bu nedenle eyaletin güneyinde ev ve iş yeri kullanımında sorun yaşanmayacağı tahmin ediliyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English