Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

SÜ’de “VII. Uluslararası Mevlana ve Dostluk Sempozyumu” düzenlendi

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ile Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından Hz. Mevlana’nın 749. Vuslat Yıl Dönümü dolayısıyla “VII. Uluslararası Mevlana ve Dostluk Sempozyumu” düzenlendi. 2 gün sürecek sempozyumda, Türkiye’nin farklı üniversiteleri ile yurt dışından gelen bilim insanları sunum yapacak.

SÜ’de “VII. Uluslararası Mevlana ve Dostluk Sempozyumu” düzenlendi
Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen VII. Uluslararası Mevlâna ve Dostluk Sempozyumu’nun açılış konuşmasını, SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mithat Eser yaptı. Konya deyince akla Hz. Mevlana’nın geldiğini ifade eden Prof. Dr. Eser, “Akademik düzeyde de Konya deyince Selçuk Üniversitesi aklımıza gelir. Mevlana’nın insani ve hümanizm yönü kadar İslami ve Müslüman yönünü ön plana çıkarmak istiyoruz. Sempozyumun düzenlenmesinde bizlere katkı sağlayan başta Rektörlüğümüz olmak üzere Büyükşehir Belediyesine, Selçuklu Belediyesine, Konya İl Müftülüğümüze çok teşekkür ediyorum.” dedi.  

“DOSTLUK, HER İNANÇ VE KÜLTÜRDE VAR OLAN İNSANİ BİR DEĞER”
SÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş da “Her şeyin gösteriş ve çıkar ilişkileri üzerine oturduğu bir çağda en çok özlemini duyduğumuz değerlerimizden birisi de hasbi olmak ve samimi dostlukları kendi aramızda inşa etmek. Dostluk, her inanç ve kültürde var olan insani bir değer. İnsanlık tarihinde birçok düşünce adamı, dostluk konusu üzerinde düşünceler ortaya koydu. Bu mütefekkirlerden biri Hz. Mevlana. Gerçek dost, dostlarına yük olmadığı gibi aksine dostlarının yükünü paylaşır ve onların sorunlarıyla ilgilenir. Hz. Mevlana’ya göre dostluğun temelinde özveride bulunmak, kardeşlik, vefa, katlanma, bağış ve affetme gibi değerler var.” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu ise “Dünyada giderek yayılan İslam düşmanlığına karşı tartışarak fazla yol alamıyoruz, İslam şehirlerinin büyük bir kısmının kandili sönmüş durumda. İlahiyat Fakültelerimiz,  Müftülüklerimiz, Diyanet İşleri Başkanlığımızın bugüne kadar eğildiğinden çok daha fazla eğilmeleri durumunda İslam’ın doğru olarak ve insanların kalplerine nüfuz edecek şekilde anlatılabileceğini düşünüyorum. İslam düşmanlığıyla daha derinliğine ve kalıcı mücadeleyi de bu yolla mümkün görüyorum.” ifadelerini kullandı.  

Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge de “Rabbimiz, dostluğun temelinde düşmanlıkları yok etmek için iyiliği öncelemek gerektiğinden bahsediyor. Dostluğun kendisine özen gösterilmediğinde dostluk oluşmaz. Bu özenin de en güzel gösterilebileceği alan iyilik alanı.” dedi. 

“HZ. MEVLANA’NIN DOSTLUK MEFKÛRESİNİ ANLAMAYA ÇALIŞIRKEN KUR’AN-I KERİM VE SÜNNETLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAMIZ GEREKİYOR”
Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken de “Hz. Mevlana’nın 749. Vuslat Yıl Dönümü’nün teması ‘dostluk’ olarak belirlendi.  Rabbimden hem dünyada hem ahirette kalıcı dostluklar temenni ediyorum. Hz. Mevlana’nın yaşantısını ve fikir dünyasının esasını oluşturan nüve, kök Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin sünnetleri. Bunu Hz. Mevlana kendisi ifade ediyor. Dolayısıyla Hz. Mevlana’nın dostluk mefkûresini anlamaya çalışırken bunları mutlaka göz önünde bulundurmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.  

“KUR’AN-I KERİM, DOSTLUĞA SON DERECE ÖNEM VERİR”
İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş da “Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, dostluğa son derece önem verir. 80’den fazla yerde dostluktan bahsedilir. İnanç birliği taşıyan, iman birliği taşıyan, dini kaygı ve düşünce birliği taşıyan insanların bir arada olması, aynı düşünceye sahip olması, dostluğun temel sathının oluşmasında en belirgin vasat olsa gerek. Hz. Pir’in hayatına baktığımızda, gerçek manada dostluk ettiği kimselere baktığımızda karşımıza çıkan, onun Hz. Mevlana olmasına katkı sunan bütün dostluklarında aynı gönle sahip olmak, aynı dili konuşmak, aynı anlayışa sahip olmak vardır. Hz. Mevlana’nın dostum dediği kimselere baktığımızda çok farklı kesimlerden, çok farklı düzeyde insanlarla dostluğu olduğunu görürüz.” dedi.  

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 2
  • 1
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English