BELGRAD (AA) - Çekya Başbakanı Andrej Babis, Sırbistan ziyareti kapsamında görüştüğü mevkidaşı Ana Brnabic ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı mücadeleyi ele aldı.
Başkent Belgrad'daki hükümet binasında bir araya gelen iki Başbakan, devam eden aşılama çalışmaları hakkında da fikir alışverişinde bulundu.
Babis, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, 19 Ocak 2021'de kitlesel aşılamaya başlayan Sırbistan'da bugüne dek yarım milyondan fazla insanın aşılandığına işaret ederek, bu sayının daha da artması temennisinde bulundu.
Dikkatlerini çeken önemli noktalardan birinin de Sırbistan'ın vatandaşlarına aşı üreticisini seçme hakkı sunması olduğunu aktaran Babis, "Görüşmemizde aşılama programını, kimlerin öncelikli olduğunu da ele aldık. Sırbistan'ın tecrübelerini dinlemek bizim için çok faydalı oldu." dedi.
Babis, Çekya'da salgın durumunun iyi olmadığının altını çizerek, "8,4 milyon doz aşı sipariş ettik ancak sipariş miktarını ve teslim tarihini garanti edemiyoruz. Bu nedenle diğer üreticilerin aşılarının alınması da önemli." ifadelerini kullandı.
- Brnabic: "Sırbistan-Çekya ilişkileri son derece iyi"
Sırbistan Başbakanı Brnabic ise Çekya ile ilişkilerinin son derece iyi olduğunun altını çizerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2020 yılında 1,2 milyar avroya ulaştığını aktardı.
Sırbistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecine verdiği destek için de Çekya hükümetine teşekkür eden Brnabic, "Çekya, Sırbistan'ın katılım sürecinde fasıl açmasına her zaman hızlı ve etkili onay vermiştir." dedi.
Sırbistan'ın, Rusya'nın geliştirdiği "Sputnik V" aşısını üretmek de istediğini dile getiren Brnabic, bu konuyu görüşmek üzere Rusya'dan uzman bir heyetin yarın Belgrad'a geleceğini söyledi.
Çekya Başbakanı Babis, Belgrad temasları kapsamında Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından da kabul edildi.
Nüfusa oranla aşılamada Avrupa'da ikinci sırada bulunan Sırbistan'da bugüne dek 550 binden fazla kişiye aşıların ilk dozları yapıldı. Sırbistan'da Pfizer/BioNTech aşısının yanı sıra Rusya'nın "Sputnik V" ve Çin'in "Sinopharm" aşıları da kullanılıyor.
Kaynak: