Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Seri muhakeme ve basit yargılamada geçen yıl 275 bine yakın karar verildi

2021'de seri muhakeme ile 56 bin 267, basit yargılama ile 218 bin 460 dosya karara bağlandı

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hayata geçirilen seri muhakeme ve basit yargılama usulleriyle 2021'de 274 bin 727 dosya sonuçlandırıldı.


Adalet Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, yargılamaların sadeleştirilmesi ve hızlandırılması hedefiyle 1 Ocak 2020'den itibaren uygulanmaya başlanan seri muhakeme ve basit yargılama usulleri, ispatı kolay suçlarda uyuşmazlıkların hızlı şekilde çözüme kavuşturulmasını sağladı.


Buna göre seri muhakeme, bu usule tabi suçlarda soruşturma evresi sonucunda Cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılması için yeterli şüpheye ulaşılması ve kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilmemesi halinde uygulanıyor.


Seri muhakeme usulünde uygulanacak yaptırım, Cumhuriyet savcısı tarafından belirlenerek şüpheliye teklif ediliyor. Şüphelinin, avukatı huzurunda teklifi kabul etmesiyle uygulamaya alınarak savcı tarafından seri muhakeme usulünün uygulanması, yazılı olarak görevli ihtisas mahkemesinden talep edilmesi ile sürüyor. Mahkemenin aynı gün içinde hüküm vermesi halinde bir gün içinde süreç tamamlanabiliyor. Klasik muhakemede ortalama 2 yıl sürebilecek dava, seri muhakeme usulü ile kısa sürede çözüme kavuşturuluyor.


Türk Ceza Kanunu'nda yer alan hakkı olmayan yere tecavüz, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, gürültüye neden olma, parada sahtecilik, mühür bozma, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçları ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun, Orman Kanunu, Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Alet ve Makinaları Hakkında Kanun ve Kooperatifler Kanunu'nda yer alan bazı suçlar, seri muhakeme usulü kapsamında yer alıyor.


Seri muhakeme usulü kapsamında 2021'de Cumhuriyet başsavcılıklarınca düzenlenen talepnamelerden 56 bin 267'si mahkemelerce karara bağlandı. Böylece uygulamanın başladığı 1 Ocak 2020'den itibaren 134 bin 488 dosyada seri muhakeme usulüne göre karar verildi.


- Basit yargılamada 218 binden fazla dosya karara bağlandı


Ceza üst sınırı 2 yıla kadar süreli hapis cezası veya adli para cezası gerektiren suçlarda mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra basit yargılama usulünün uygulanmasına karar verebiliyor.


​​​​​​​Mahkemeler, basit yargılama usulünde dosya üzerinden duruşma açmaksızın kovuşturmayı sonuçlandırabiliyor. Basit yargılamanın uygulanması halinde klasik yargılamada 2 yıl sürebilecek dava süreci, yaklaşık 3 aylık bir süre içinde tamamlanıyor.


Bu kapsamda basit yargılama usulü ile 2021'de 218 bin 460 dosya karara bağlandı. Basit yargılamanın uygulanmaya başlandığı 1 Ocak 2020'den itibaren toplam 281 bin 83 dosyada karar verildi.


Seri muhakeme ve basit yargılama ile 2021'de toplam 274 bin 727 dosya sonuçlandırıldı. Uygulamaların başladığı günden bu yana karara bağlanan dosya sayısı ise toplam 415 bin 571 olarak kayıtlara geçti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”