Selçuk Üniversitesinde kanser tedavisine yönelik hazırlanan proje Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) ve TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı. Proje ile antikanser ilaçlarının hedefli ve yan etkileri en aza indirgenmiş şekle dönüştürülmesi amaçlanıyor.
Yürütücülüğünü Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz’ın yaptığı “Floresans Hyaluronik Asit-Kaliks[4]Aren Türevlerinin Sentezi, Altın Nanopartiküllere İmmobilizasyonu, Farklı Antikanser Ajanların Taşınmasında Kullanılması ve Antiproliferatif Özelliklerinin İncelenmesi” konulu TÜBİTAK projesi, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) tarafından kabul edildi.
KANSER İLAÇLARININ YAN ETKİLERİ ORTADAN KALKACAK!
Prof. Dr. Yılmaz, projeyle yeni bir kanser ilacı keşfi yerine mevcut kanser ilaçlarını daha hedefli hale getirerek yan etkilerini önlemeyi amaçladıklarını belirtti. Yılmaz, “Yaklaşık 25 yıldır nano kapsüller üzerine çalışıyoruz, yani nano boyutta bileşikler sentezliyoruz. Bu bileşiklere nano sepetler adını veriyoruz. İlaçları bu sepetlere yükleyerek hedeflerine ulaştırmayı planlıyoruz. Bu süreçte vücutta doğal olarak bulunan ve yaygın olarak bilinen hyaluronik asidi kullanacağız. Taşıyıcıları aside bağladıktan sonra ilaçları yükleyip sağlıklı hücrelere çok zarar vermeden kanser hücrelerine yönlendireceğiz. Kanser hücrelerinde bu asidin bağlanabileceği reseptörler fazlaca bulunuyor. Bu sayede hyaluronik asit, kanser hücrelerini hedef alacaktır” dedi.
HEDEFLİ İLAÇLARLA DAHA KISA SÜREDE SONUÇ ALINACAK
Projenin özgünlüğüne değinen Yılmaz, “Şimdiye kadar bu nano sepetlerle böyle bir çalışma yapılmadı. Antikanser ilaçlarının serüveni çok uzundur. Yeni bir ilaç sentezlemeyi hedefleseydik, bu 5-6 yıllık bir süreci bulacaktı. Ancak bizim yapacağımız projede, mevcut olan antikanser ilacını hedeflendirdiğimiz için daha kısa sürede sonuç almayı umuyoruz” şeklinde konuştu.
Yılmaz, projeye olan inancını vurgulayarak “Dünyada kanser kaynaklı ölüm vakaları ikinci sırada yer alıyor, bu hastalığa yakalanan çaresiz insanlara bir nebze de olsa katkımız olursa bu bizim için büyük bir mutluluk kaynağı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında sentezlenecek bileşiklerin biyolojik aktiviteleri, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Öztürk tarafından gerçekleştirilecek. Yılmaz, kanser hücre kültürü çalışmalarını başarıyla tamamladıktan sonra hayvan deneylerine ve klinik faz denemelerine geçmeyi planladıklarını belirtti.(Cansu Ünal)
Kaynak: Haber Merkezi
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
Proje için çalışan diğer insanların adı niye yok. Sadece bir tek hoca çalışıyormuş gibi sadece birinin adını öne çıkarmışlar.
Mustafa Yılmaz 40 yıldır planlar, her yıl kendisinin basında bir reklamını yapar ama orta bir şey yok. Kardeşim herkesin bir planı var, şimdi herkes planını ben şunu planlıyorum mu demesi lazım, basına mı vermesi lazım. Sanki ortada bir başarı varmış gibi her sene her sene bu ne ya. Bi Biyoloji bölümü kendini reklam yapıyor bi Kimya Bölümü. Peki ortada bir şey var mı yok. Fakültede kavga ortamından bilim ortamına geçebilirlerse artık o zaman şunu başardık diye haberlerde göreceğiz.
Yorum Yap
AK Parti ve MHP Şehzadeler'de aday çıkarmayacak
Oscar Ödülleri, 2029'dan itibaren televizyon yerine YouTube'da yayınlanacak
Konya yolunda kontrolden çıkan kamyon şarampole devrilerek takla attı: 1 yaralı
Okulda şiddet iddiası! Kendisinden 3 yaş büyük öğrenci parmaklarını kırdı
Konya'da 3 katlı binada yangın paniği!
Guterres, ABD'nin Venezuela'ya petrol ambargosu sonrası "itidal" çağrısında bulundu
Bakan Memişoğlu: Sağlık bakanı olarak nüfusun üçte birinin sigara içmesini istemiyorum
Konya'da otomobil bahçe duvarına ve park halindeki araca çarptı! 4 yaralı
Konya'da çıkan ev yangınında 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
Vuslat Törenleri Şeb-i Arus ile sona erdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hazreti Mevlana'nın çağları aşan öğütleri bize yol gösteriyor
ELA RÜMEYSA CEBECİ KİMDİR? NEDEN TUTUKLANDI?