“Açlığa Son”, “Nitelikli Eğitim” ve “Karasal Yaşam” alanlarında Türkiye’de 2’nci olan Selçuk Üniversitesi; “Sağlık ve Kaliteli Yaşam”, “Temiz Su ve Sanitasyon”, “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, “İklim Eylemi” ile “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” alanlarında Türkiye’de 3’üncü sıraya yerleşti.
Sürdürülebilir doğa ve sağlıklı insan düsturundan ödün vermeyen, kampüslerindeki fiziki yapılanmalarda yürüttüğü faaliyetlerde “Sürdürülebilir Yeşil Kampüs ve Kampüste Sağlıklı Yaşam Ortamı” oluşturmayı hedefleyen Selçuk Üniversitesi, “Sorumlu Tüketim ve Üretim” ile “Amaçlar İçin Ortaklıklar” alanlarında Türkiye’de 5’inci; “Yoksulluğa Son”, “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” ile “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” alanlarında Türkiye’de 6’ncı; “Erişilebilir ve Temiz Enerji” alanında Türkiye’de 7’nci oldu.
“Nitelikli Eğitim” alanında bin 304 üniversite arasında 41’inci, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” alanında 873 üniversite arasında 97'nci sırada yer alan Selçuk Üniversitesi; genel sıralamada ise 801 - 1000 aralığından 401 - 600 aralığına çıkarak geçen yıla göre 400 basamak birden yükseldi. Selçuk Üniversitesi, 15 farklı alanda Türkiye'de ilk 7'de yer aldı.
Dünyanın önde gelen yükseköğretim sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), Birleşmiş Milletler'in (BM) belirlediği dünyanın 17 temel sorununa ve bunlara çözüm olarak önerdiği Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne karşı üniversitelerin performanslarını ölçen Impact Rankings (Etki Sıralamaları) önemli bir veri sunuyor.
İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından yapılan sıralama, tüm dünyada yükseköğretim kurumlarının sosyal, ekonomik ve çevresel uygulamalarını değerlendirerek sürdürülebilirlik alanında dünyaya katkılarını ortaya koyuyor.
YÖK tarafından “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında” pilot üniversite seçilen Selçuk Üniversitesinin imza attığı protokol ile sürdürülebilir enerji verimliliği, doğayla uyumlu ve çevreye asgari düzeyde zarar veren kampüslerin oluşturulması, üniversite kampüslerinde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamalarının artırılmasını hedefleniyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver ve rektörlerin katıldığı Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi Pilot Üniversiteler Toplantısı’na ev sahipliği de yapan Selçuk Üniversitesi, dünyanın en yeşil 431’inci kampüsüne sahip.
UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralaması 2022’ye göre Selçuk Üniversitesi, dünya üniversiteleri arasında bir önceki yıla göre 167 sıra yükselerek bu yıl 431’inci sırada, Türkiye’de ise sıralamaya giren üniversiteler arasında 9 basamak çıkarak 36’ncı sırada yer aldı. Türkiye’de enerji ve iklim değişikliği kategorisinde 27’nci, eğitim kategorisinde 32’nci sırada yer alan Selçuk Üniversitesi; dünyada ise “enerji ve iklim değişikliği” kategorisinde 376’ncı sıraya yerleşti. Selçuk Üniversitesi, “enerji ve iklim değişikliği” kategorisinde inovatif programlarda ve yeşil bina uygulamalarında en iyi değerlendirmeye sahip oldu;
“yerleşim ve altyapı” kategorisinde ise ormanla kaplı kampüs alanında en iyi değerlendirme puanına ulaştı.
Yükseköğretim Kurulu tarafından Tarımda Dijital Teknolojiler alanında “Uzmanlaşan Üniversite” olarak seçilen Selçuk Üniversitesi, “100. Yıl Tarım Çalıştayı” gibi birçok etkinliğe de imza attı.(Tahir Yılmaz)
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.