Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Savaşın çocukları yaşıtlarından halay öğreniyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklara, "Savaştan Hatay'a, omuz omuza halaya" projesiyle yöreye ait halk oyunları öğretilerek onların sosyal yaşama uyum süreçlerine katkı sağlanması hedefleniyor Proje koordinatörü halk oyunları eğitmeni Mehmet Erhan Önal: "Çocuk ile oyunu yan yana koyduğumuzda bambaşka eserler ortaya çıkıyor. Türk kültürünü tanıtarak o çocukların ilimizde ve ülkemizde sosyal bağlamda daha rahat yaşamasını sağlamayı amaçlıyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
HATAY (AA) - İZZİDDİN NAZLI - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklar, "Savaştan Hatay'a, omuz omuza halaya" projesiyle Türk kültürünün önemli unsurlarından geleneksel halk oyunlarını öğreniyor.

Antakya ilçesindeki Beyhan Gençay Ortaokulunca halk oyunları eğitmeni Mehmet Erhan Önal'la yürütülen "Savaştan Hatay'a, omuz omuza halaya" projesi doğrultusunda savaşın çocuklarının Türkiye'ye sosyal uyumunun artırılması hedefleniyor.

Okulda eğitim öğretim gören Suriyeli öğrencilere, hafta sonları da geleneksel halk oyunları öğretilerek Türk arkadaşlarıyla daha fazla kaynaşmaları sağlanıyor.

Bağdat'ın hamamları, gızevi, koyzer ve güzelhan gibi oyun çeşitlerini öğrenen 9 yaş grubundaki Suriyeli çocuklar, Türk arkadaşları ile omuz omuza vererek, yaptıkları çalışmalara aileleriyle beraber geliyor.

Suriyeli ve Türk 24'er öğrencinin dahil olduğu projenin, başta Hatay olmak üzere Suriyeli öğrenci bulunduran Türkiye'deki tüm okullarda uygulanması planlanıyor.

- "Oyunlar oynatarak birbirlerine kaynaştıracağız"

Proje koordinatörü ve halk oyunları eğitmeni Mehmet Erhan Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli ve Türk çocukları kaynaştıracaklarını söyledi.

Birlikte yaşama bilincinin oluşmasında insanların birbirini tanımasının önemine değinen Önal, "Çocuk ile oyunu yan yana koyduğumuzda bambaşka eserler ortaya çıkıyor. Türk kültürünü tanıtarak o çocukların ilimizde ve ülkemizde sosyal bağlamda daha rahat yaşamasını sağlamayı amaçlıyoruz. Türk ve Suriyeli öğrencilerimizi bir araya getirerek onlara kültürümüzü öğretirken birbirleriyle de kaynaştırıyoruz." diye konuştu.

Önal, Türkiye’de ilk olan projeyi Avrupa Birliği çalışması projesi haline getirip daha geniş kitlelere yaymak istediklerini vurguladı.

Yıl sonu ve 23 Nisan'da çocukların bir arada olduğu büyük bir gösteri planladıklarını anlatan Önal, " Suriyeli öğrencilerden de ülkelerinde daha önce oynadıkları oyunları Türk öğrencilere öğretmenlerini isteyeceğiz. Halay kültürümüzü bu sayede birbiriyle kaynaştıracağız.” dedi.

- Öğrenciler mutlu

Öğrencilerden Suriyeli Ahmet Cavaş, savaştan kaçıp Türkiye’ye geldiklerini, Hatay'da da eğitim öğretimine devam ettiğini dile getirdi.

Cavaş, Türkçeyi ve Türk kültürünü öğrenmeyi kendine amaç edindiğini, halk oyunlarının da buna vesile olduğunu anlattı.

Emine Telluç ve Kamar Arkavi de okul idarecilerinin ve eğitmenlerin kendilerine çok yardımcı olduğunu, Türk yaşıtlarıyla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Türk öğrenci Fatma Nur Güler, halk oyunları topluluğunda birlikte eğitim aldıkları Suriyeli arkadaşlarını çok sevdiklerini ve onlara yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English