Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sağlık teknolojilerinde yapay zeka girişimleri desteklenecek

Türkiye'nin kalkınma hedefleri kapsamında aşı, ilaç, tıbbi cihaz, referans malzeme, tanı kiti ve yapay zeka tabanlı sağlık teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik özel sektör ile işbirliğinin oluşturulacak, bu alanda girişimcilik faaliyetleri desteklenecek.

Sağlık teknolojilerinde yapay zeka girişimleri desteklenecek
12. Kalkınma Planı'na (2024-2028) göre, ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe kamu alımlarının kaldıraç etkisinden yararlanılarak, küresel pazardaki rekabet gücünün artırılması, bu alanda ithalat bağımlılığının azaltılması ve arz güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Bu çerçevede, aşı gibi kritik önemi olan ürünlere yönelik sektörde arz güvenliğinin etkin bir şekilde sağlanması için klinik araştırmalara katkı verilecek.

Bağışıklık kazandırma programı kapsamındaki aşıların Türkiye'de üretilebilmesine imkan tanınacak, aşı ve ilaç teknolojisine özgü fiziki ve beşeri kapasite geliştirilecek.

Aşı, ilaç, tıbbi cihaz, referans malzeme, tanı kiti ve yapay zeka tabanlı sağlık teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik özel sektör ile işbirliği oluşturularak girişimcilik faaliyetleri desteklenecek.

Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi çerçevesinde, ilaç ihracatına ilişkin kısıtlamaların kaldırılması ve Avrupa Birliği (AB) ile karşılıklı tanıma anlaşmalarının hayata geçirilmesi sağlanacak.

İlaç ve tıbbi cihaz sektöründe katma değeri yüksek yerli üretim ve ihracatı artırmak üzere kurumsal yapılanma güçlendirilecek. Laboratuvar, test ve ekipman envanterinin oluşturulmasına yönelik internet tabanlı bir sistem de oluşturulacak.

İleri teknolojili yerli ürünlere kamu alım garantisi verilecek
Dış ticaret açığı üzerinde etkisi ve katma değeri yüksek, ileri teknolojili yerli ürünlere küresel rekabetçilik unsurları gözetilerek kamu alım garantisi verilecek.

Belgelendirmeye esas olup Türkiye'de yapılamayan test ve analiz işlemlerinin burada yapılabilmesi sağlanacak.

İlaç, tıbbi cihaz ve biyoteknolojik ürünlere yönelik test, sertifikasyon ve ruhsatlandırma alanında uluslararası akreditasyona sahip test ve analiz altyapısı oluşturulacak. Biyoteknolojik ilaçların üretiminde kamu hastanelerinin klinik araştırma kapasitesi kullanılacak.

Türkiye'de sık görülen hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılan veya kullanılması ihtiyacı bulunan etkin maddelerin yanı sıra biyobenzer ilaçların geliştirilmesi ve üretilmesine olanak tanınacak.

İlaca erişimin artırılması amacıyla patent kuralları göz önünde bulundurularak, patent süresi yeni dolan veya yakın sürede dolacak biyoteknolojik ilaçların yurt içinde üretilmesi için mali ve altyapı destek mekanizmaları oluşturulacak.

Yakıt ve kimyasalların yeşil teknolojilerle üretimine destek
Öte yandan, kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğiyle kimya sanayisinde ihtiyaç duyulan yatırım yol haritaları belirlenecek ve yerli ham madde kullanımı artırılacak.

Ham madde bağımlılığını azaltacak, kümelenme modeline uygun, liman ve demir yolu bağlantısı olan büyük ölçekli entegre tesis kurulması desteklenecek. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde, büyük ölçekli yatırımlar tamamlanarak entegre üretim yapısı kurulacak.

Başta hidrojen ve amonyak olmak üzere, yakıt ve kimyasalların yeşil teknolojilerle üretimine yönelik yatırımlar desteklenecek.

Uçucu organik bileşik ölçümü yapabilecek akredite laboratuvar kurulacak.

Atık yönetim süreci, kaynağında ayrıştırma aşamasından başlamak üzere, kirliliği önleyecek şekilde iyileştirilecek. Kömür ve biyokütleden değerli kimyasalların üretilmesi sağlanacak.

Nadir toprak elementleri ve lityum üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve bu alanda büyük ölçekli üretim tesisinin faaliyete geçirilmesi sağlanacak.

Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English