İSTANBUL (AA) - Terör örgütü PKK/KCK ile bağlantısı olanların da aralarında bulunduğu kişileri sahte pasaport düzenleyerek para karşılığında yurt dışına gönderdikleri iddia edilen 9 sanığın, "göçmen kaçakçılığı" suçundan 8 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.
İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Duruşmada savunma yapan sanıklardan Ekrem Kavak, kimsenin yurt dışına çıkışına aracılık etmediğini öne sürerek, "Panama üzerinden Küba'ya tedavim için gidecektim. Daha önceden tanıdığım bu şahıslarla tesadüfen karşılaştım. Yurt dışına çıkışlarında herhangi bir katkım yoktur. Ben ve bu şahıslar uçağa alınmadık. İddianamede belirtildiği şekilde bu şahıslar alınmadığı için benim uçaktan inerek uçuşumu iptal ettirdiğim iddiası doğru değildir." ifadelerini kullandı.
Duruşmada savunma yapan diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmedi.
Mahkeme, 3 sanık hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
- İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Sabri Kavak'ın Irak'taki PKK/KCK sözde istihbarat yapılanması sorumluları ile irtibatlı olduğu, örgüt mensuplarının illegal yollardan yurt dışına çıkışını koordine ettiği ve sahte pasaport temin ederek Fas üzerinden İspanya'ya göçmen kaçakçılığıyla şahısların sınır hattına kadar taşınması faaliyetini yürüttüğü belirtiliyor.
Sanık Murat Akbaş'ın da bu faaliyetler içerisinde yer aldığı aktarılan iddianamede, Sabri Kavak'ın maddi menfaat karşılığında illegal yollarla yurt dışına çıkarılan İbrahim Tezdönen'in pasaportunun kabını yeşil renge çevirerek Hususi Pasaport izlenimi verdiği anlatılıyor.
İddianamede, bu pasaporta Cezayir'e girişi sırasında kullanılmak üzere sahte çıkış mührü bastıran ve Tezdönen'in çıkışından itibaren illegal geçişi için yönlendiren Sabri Kavak'ın, birlikte hareket ettiği sanıklar Fatima Baarami ve Ekrem Kavak ile Cezayir'den Fransa'ya illegal gidişi organize ettiği kaydediliyor.
Sanıkların Türkiye'den başlayan hazırlık sürecinde illegal geçişleri için kullanılacak ikinci pasaportları temin edip değişiklikler yaptıkları belirtilen iddianamede, yolcuların hedefte bulunan ülkelere gitmek için yasal çıkış yaptıkları ifade ediliyor.
İlk gidilen ülkelerde şüpheli şahısların birlikte hareket ettikleri ve iş birlikçileri sayesinde havalimanındaki kontrollerden kolaylıkla geçtikleri anlatılan iddianamede, 9 sanığın "göçmen kaçakçılığı" suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Kaynak: