Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920
1- Türkiye'nin ilk doğal gaz depolama tesisinin Faz-1 aşamasında sona doğru
- Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi Proje Müdür Yardımcısı Gültekin Çapkan:
- "DP 1 platformunda bulunan 9 kuyu ile kış sezonu öncesi kapasite artırılarak doğal gazın halka arzı konusunda katkıda bulunmuş olacağız"
- "Yıl sonu itibarıyla kuyuların tamamını bitirerek, her iki platform yüzde 100 faaliyete alınarak Faz 2 süreci de tamamlanacaktır"
(Çiğdem Alyanak/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)
2- İnsansız kara aracı Barkan için ihracat hedefi
- HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ali Mantar:
- "Barkan, 5-6 ay önce sahaya çıktı, şimdi Türkiye'de kullanılmaya başlandı, yurt dışına da satış için görüşmelerimiz devam ediyor"
- "Bu kadar şirket, bu kadar AR-GE, bu kadar mühendislik çalışması Türkiye'ye fazla geliyor. Türkiye'nin pazarı bize yetmiyor"
(Mehmet Çalık/Uşak) (Fotoğraflı-Görüntülü)
3- Özel Harekat birliklerine "geleceğin askeri" teknolojisi
- Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, özel harekat birliklerinin operasyonlara güvenli ve hızlı intikalini sağlamak üzere kullanılan Kirpi araçlarına, giyilebilir teknolojilerle donatılan Askeri Taktik Operasyon Kiti entegre edilecek
- Tim içi haberleşme, anlık istihbarat ve dost birlik takibi gibi olanaklarla güvenlik güçlerinin operasyon sahasına hakimiyetleri en üst seviyeye çıkarılacak
(Göksel Yıldırım/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)
4- Kanda dolaşan kanser hücrelerini yakalayan "akıllı çip" yöntemi, Türkiye'de klinik aşamaya geçti
- ODTÜ Teknokent araştırmacılarının 7 yıl üzerinde çalıştıkları, dolaşımdaki kanser hücrelerini basit bir kan tahliliyle yakalayan akıllı çip teknolojisinin klinik araştırma safhası Ankara'da dört hastanede uygulanacak
- Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Külah: "Klinik çalışmamız 300 hasta üzerinde başlatılıyor"
- Bilimsel Direktör Doç. Dr. Ebru Özgür: "Bu yılın sonu itibarıyla belli başlı hastanelerde tedavi gören kanser hastaları, klinik çalışmamız kapsamında kan tahlili ile takip kapsamına alınacak"
(Selma Kasap/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)
5- Türk Kızılay seyyar kan bağış noktaları için kentlerdeki yöneticilerden anlayış bekliyor
- Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık:
- "Özellikle büyük kent meydanlarında Kızılay kan bağış noktalarının silüeti olumsuz yönde etkilediği, özellikle turistlerin geçiş güzergahlarında bulunduğu, böyle bir olumsuzluk oluşturduğu gerekçesiyle muhtelif belediyelerden, valiliklerden ya da bölgedeki esnaf birliklerinden zaman zaman şikayetler alıyoruz"
- "Bir hastanede sadece bir hastaya bu kanı ulaştıramama durumumuz, o insanın hayatının olumsuz etkilenmesi bütün bu şikayetlerin tamamından çok daha kıymetli. Dolayısıyla özellikle belediye başkanlarımızdan, valilerimizden, kaymakamlarımızdan, esnaflarımızdan anlayış bekliyoruz"
(Kaan Bozdoğan/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)
6- Yunanistan, Rodos Adası'ndaki Müslüman Türklerin manevi merkezini müzik fakültesine dönüştürdü
- Marmara Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Neval Konuk:
- "Murat Reis Külliyesi, Rodos Adası'nda yaşayan Türklerin düğün, sünnet, mevlit ve diğer törenlerini yaptığı manevi merkezdi. Müzik fakültesine dönüştürüldü. Kültürel olarak büyük bir tahribat, dini olarak ise büyük bir saygısızlık bu"
- "Ali Paşa Camisi başta olmak üzere yapılan restorasyonlarda Osmanlı eserlerinin kimliğini kaybettirmeye yönelik son derece planlı bir tutum var. Yapıların kimliği kayboluyor, özgünlüğü kayboluyor, üslubu kayboluyor"
(Halil İbrahim Medet/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)
7- KOSGEB, saha ziyaretleriyle KOBİ'lerin ihracat potansiyelini artırıyor
- Kurumun 81 ildeki 88 müdürlüğünce gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında, KOSGEB desteklerine ilişkin bilgi veriliyor, KOBİ'lerin AR-GE ve ihracat potansiyeliyle rekabet gücünü artıracak stratejiler belirleniyor
- KOSGEB KOBİ Uzmanı Cemal Karkut:
- "Firmalarımız minimum yüzde 10-20 olmak üzere, gerek müşteri sayılarını gerek yaptıkları ihracat tutarlarını artırmış oluyorlar"
(Sevgi Ceren Gökkoyun/Ankara)
8- Macaristan ile Türk Devletleri Teşkilatı arasındaki ilişki gelişiyor
- TDT Avrupa Temsilcilik Ofisi İcra Direktörü Büyükelçi Janos Hovari:
- "Son 4 yılda Macaristan ve Türk dünyası ilişkilerinde birçok konuda gelişme oldu. Kovid-19'a rağmen birbirimize çok daha fazla yakınlaştık"
- "Türkiye, ayrıca Karadeniz ve Rusya ile olan ilişkilerinden dolayı önemli bir ülke. Enerji olayı, tüm bölge ülkelerini ve Orta Avrupa'yı ilgilendiriyor çünkü biz, Türkiye üzerinden Azerbaycan ve Rus gazına ulaşabiliyoruz"
(Mehmet Yılmaz/Budapeşte)
9- Göbeklitepe'de öğütme taşları bulundu
- Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul:
- "Göbeklitepe'de özellikle ikinci evreye tarihlenen dörtgen planlı yapıların olduğu yerde çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl bu mekanların içerisinde çok sayıda günlük kullanıma işaret eden öğütme taşları, el taşları gibi buluntularla karşılaştık. Analizleri bize bu faaliyetlerin neler olduğu hakkında fikir verecek. Bunları da bu kış döneminde yapmayı planlıyoruz"
- "Hem Göbeklitepe hem diğer yerleşim yerleri (Taş Tepeler), yaklaşık 11 bin-11 bin 500 yıl önce geniş bir coğrafyada etkileşim halindeki bir sosyal organizasyonun parçası olan yerleşmeler. Bu bölgenin çağdaşı diğer bölgelerin içerisinde biraz daha farklılaştığını söyleyebiliriz"
(Eda Özdener/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)
10- "Nemrut Jeoparkı"nın UNESCO ağına alınması için bilim kurulu oluşturuldu
- Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş:
- "Önemli bir floraya sahip Nemrut, endemik türlerin çok olduğu bir alan. Jeopark için önemli unsurlar var. Bu kurul, UNESCO'nun kabul edeceği şekilde hazırlık yapıyor. Amacımız kasım ayının sonuna kadar UNESCO'ya ilk başvuruyu yapmak"
(Şener Toktaş/Bitlis) (Fotoğraflı-Görüntülü)
***
Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.
Kaynak: