DOLAR : 42,73₺
EURO : 50,09₺
STERLİN : 57,20₺
GRAM : 5.946,32₺
ÇEYREK : 9.760,93₺
CUMHURİYET : 38.728,09₺
Güncel

Odun ateşinde pişirilen iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi "Tahinli pide"

Eklenme: 03.03.2025 - 15:03 Güncelleme: 03.03.2025 - 15:27

Konya'ya özgü tahinli pide, Ramazan ayında sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Odun ateşinde pişirilen iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi "Tahinli pide"
Reklam alanı

Konya'nın Kadınhanı ilçesine özgü hamur ve tahinden yapılan tahinli pide sadece Ramazan ayına özel pişiriliyor. Ramazan'la birlikte bu özel lezzet fırın tezgahlarında yerini aldı. Odun ateşinde pişirilen iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan tahinli pidenin en fazla cevizli ve sade çeşitleri tercih ediliyor."Tok tutması, susatmaması yönünden çok güzel bir yiyecektir"
Tahinli pideyi her yaş grubunun severek tükettiğini ifade eden usta Fatih Yemenici, "Uzmanların da söylediği gibi tahin özellikle Ramazan aylarında vazgeçilmez lezzet. Onun için 7'den 70'e gencimiz yaşlımız tahini ve tahinli pideyi özellikle sofralarından eksik etmemelerini istiyoruz. Tahin çok güzel sahur yiyeceği olduğu için tahinli pide de sahurlarımızın ve tatlı olarak iftar sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti. Tok tutması, susatmaması yönünden çok güzel bir yiyecektir. Tahinli pidenin çeşitleri çok fazla ama standart olarak genellikle cevizli ve sade çeşitleri tercih ediliyor. Bunun haricinde ise tereyağlı, kaymak, Antep fıstıklı gibi isteğe özel yaptıklarımız var. Yaşlılar biraz daha hafif olması sebebi ile sade ya da en fazla cevizli çeşitleri tercih ediyor ama tabii gençler ve orta yaşlılar cevizli tereyağlı, cevizli kaymaklı böyle içi bol olan tahinli pideleri daha çok tercih ediyorlar" dedi.
Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetinin hazırlanışını anlatan Yemenici, "Tahinli pideyi hazırlarken hamuru yoğuruyoruz. Bu hamurumuzu tahinle ve tahinin içinde belli oranda yağ ile beraber güzelce harmanlıyoruz. Daha sonra bu lezzet özel tepsilerine yerleştirilir son olarak tekrar üzerine tahin sürülür oradan da dinlenmeye alırız. Belli süreleri var hamurun kendine gelmesi, kabarması için. Bu aşamaların ardından meşe odunuyla yaktığımız kara fırınımızda pişirilir" şeklinde konuştu."İftar sofralarında ekmek kadayıfı formatında diyebildiğimiz güzel bir tatlı olur"
Tahinli pidenin 2 farklı lezzet olarak tüketebildiğini belirten Fatih Yemenci, "Normal pide olarak tüketebiliriz yanında çay, komposto, kola gibi içeceklerle. Sahurda veya iftar sonraları çayla birlikte yenebilir. Ayrıca üzerine şerbet dediğimiz kestirmesini döktüğümüz zaman iftar sofralarında ekmek kadayıfı formatında diyebildiğimiz güzel bir tatlı olur. Fiyatlarımız orijinal dediğimiz sadece tahinli pidemiz 180 lira, cevizli pidemiz 220 lira, cevizli tereyağlı ya da cevizli kaymaklı çeşitlerimiz de 250 lira. Buraya gelemeyen müşterilerimize de internet ortamından siparişlerle ulaştırabiliyoruz" ifadelerini kullandı.
Her yıl severek tahinli pide tükettiğini ifade eden İsmet Çiftçi ise, "Tahinli pide bizde vazgeçilmez, severek yiyoruz. Aslen biz Kadınhanılıyız. Kadınhanılı olarak burada yapan bir ustamız olunca tercihimiz oluyor. Cevizli ve sade tahinli pidemizi aldık. Her Ramazan severek tüketiyorum" diye konuştu.


Kaynak: İHA

Reklam alanı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Kanala Katıl

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.

Abone Ol
Yasal Uyarı: Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.'ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

⚡ BU HABERE EMOJİYLE TEPKİ VER!

👏 7
❤️ 8
😊 3
😡 4
👎 6
😂 5
😢 0
😲 2
Toplam 35 tepki

Yorumlar

  • köylü 285 gün önce

    tahinli pide yeni kaymakla yapılırsa çok kevsek ve leziz olur.ancak tahinli pide ayçiçek yağı tahinle yapıldığı için leziz olamaz.

  • emekli 285 gün önce

    bunun sırf soğandan yapılanı varsa belki yiyebiliriz.

  • Arif Emre 285 gün önce

    Millerin hayat pahalılığından inim inim inliyor, Ekmek bole pahalı konyada, tahinli pideyi nasıl alacak dar gelirli aileler???

  • Konyalı Hacı 285 gün önce

    Çok harika bir lezzet .Adamlara lafım yok mutlaka haklıdırlar. Maliyetler konusunda... fakat pahalı gardaşım

  • Vatandaş 285 gün önce

    Gereksiz çok pahalı sanki.

  • doğrucu davut 286 gün önce

    YEDİDEN YETMİŞE YİYECEĞİZ DE TANESİ 200 LİRA OLUNCA YİYEMİYORUZ...

  • eda 286 gün önce

    Yok tutar fişek gibi yapar.

    • Konya 285 gün önce

      Yemeyenler kesinlikle yesin. Bu işin piri Karatopraklar fırın. Afiyet olsun.

Yorum Yap