Son Dakika Haberler

Sudan Dışişleri Bakanı Gandur: "Sudan'ın sorunu, 1959 yılında imzalanan Nil Sularının Paylaşılması Anlaşması gereğince belirlenen su üzerindeki payının, geçen yıllar boyunca Mısır tarafından kullanılması olmuştur. Hedasi Barajı sayesinde Mısır, Sudan'ın hakkı olan suyu kullanamayacak"

Anadolu Ajansı haberine göre;
HARTUM (AA) - Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, Etiyopya'nın inşa ettiği Hedasi Barajı sayesinde, ülkesinin Nil Nehri üzerindeki payını alabileceğini söyledi.

RT Arabic televizyonuna konuşan Gandur, Nil sularının paylaşımı, İran'ın bölgedeki nüfuzunu genişletme çabaları, Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı ve İsrail'le ilişkilerin normalleştirilmesi konularında açıklamalarda bulundu.

Gandur, "Sudan'ın sorunu, 1959 yılında imzalanan Nil Sularının Paylaşılması Anlaşması gereğince belirlenen su üzerindeki payının, geçen yıllar boyunca Mısır tarafından kullanılması olmuştur. Hedasi Barajı sayesinde Mısır, Sudan'ın hakkı olan suyu kullanamayacak." dedi.

Şii İran yayılmacılığı karşısında bir İsrail-Arap ekseninin varlığını yalanlayan Gandur, "Böyle bir eksenin olması mümkün değil. İsrail'le Araplar arasında siyasiler istese bile bir ittifakın olması da söz konusu değil." diye konuştu.

Gandur, Suudi Arabistan'ın daveti üzerine olağanüstü düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ise Suudi Arabistan'ın baskısı sonucu değil bazı ülkelerin isteği doğrultusunda gerçekleştiğini belirtti.

Ülkesinin İsrail'le ilişkilerini normalleştirmeyeceğini vurgulayan Gandur, "İsrail'in, bizim onunla bir mücadeleye girmeyeceğimizi anlamasını sağlayan şeyler olmuş olabilir ancak İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi siyaseten kabul edilebilecek bir durum değil. ABD ile de İsrail konusunda bir diyaloğumuz olmadı." ifadelerini kullandı.

Mısır, 13 Kasım Pazartesi günü başkent Kahire'de yapılan üçlü toplantının ardından, Hedasi Barajı konusunda Etiyopya ve Sudan'la yapılacak teknik müzakerelerin dondurulmasına karar vermişti.

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini oluşturan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar gündeme gelmişti. Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu 6 Mart 2015'te Hedasi Barajı ile ilgili "İlkeler Anlaşması" imzalandığı bildirilmiş, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmemişti.

Mısır, Etiyopya ve Sudan, ayrıca 20 Eylül 2016'da Hedasi Barajı projesinde "hidroelektrik üretim sistemi, modelleme, su kaynakları simülasyonu ile bunların çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri" üzerine incelemeler yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştı.

Mısır, Nil sularından yıllık 55,5 milyar, Sudan ise 18,5 milyar metreküplük pay alıyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English