Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Nemrut Kalderası'nın UNESCO Jeopark Ağı'na dahil edilmesi için çalışmalar sürüyor

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş: "Nemrut Kalderası ve çevresinin jeopark haline gelmesi, yurt içi ve dışından çok sayıda turistin burayı ziyaret etmesine vesile olur"

Anadolu Ajansı haberine göre;

BİTLİS (AA) - Bitlis Eren Üniversitesinin (BEÜ) ev sahipliğinde düzenlenen "Nemrut Jeopark Çalıştayı" kapsamında jeosit alanlarının tespiti ve haritalandırılması için saha çalışması yapıldı.


Valilik, BEÜ, İl Özel İdaresi, Bitlis, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz ve Güroymak belediyelerinin paydaş olduğu çalıştay kapsamında oluşturulan bilim kurulu, Tatvan ilçesindeki Nemrut Dağı ve Kalderası ile çevresinin UNESCO Jeopark Ağı'na dahil edilerek dünyaya tanıtılması için saha çalışması yürüttü.


Kurul üyeleri, kalderanın taş ve toprak yapısını, bitki örtüsü, jeomorfolojik özellikleri ile Nemrut'un eteğindeki yanardağ konilerini ve Çekmece köyündeki Ayasofya Camisi'ni, Günkırı beldesinin toprak yapısını ve Budaklı köyündeki kaplıcayı inceledi.


Saha çalışmalarına katılan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, AA muhabirine, "Nemrut Jeopark Çalıştayı" kapsamında Nemrut Krater Gölü'nde arazi çalışması yürüttüklerini söyledi.


Burada yapılacak çalışmaları değerlendireceklerini belirten Elmastaş, "Jeoparkta olması gereken noktaları tespit edip haritalandırıyoruz. Bilim kurulu heyetimiz ve paydaşlarımızla yapılan çalışmaları neticelendireceğiz. Temmuz veya ağustos aylarında uygulama projelerine geçerek bu işi daha ileri bir noktaya taşımak istiyoruz." dedi.


- "Bitlis'e daha fazla ziyaretçinin geleceğini ön görüyoruz"


Nemrut'un jeopark haline gelmesiyle bölgedeki turizmin canlanacağını ifade eden Elmastaş, şöyle konuştu:


"Nemrut Kalderası ve çevresinin jeopark haline gelmesi, yurt içi ve dışından çok sayıda turistin burayı ziyaret etmesine vesile olur. UNESCO tarafından listeye alındığında dünyanın bir ucundaki ziyaretçinin, burayı hiç bilmese bile sadece o listeye bakarak buraya gelme ihtimali var. Bu şekilde her yıl binlerce insan jeoparkları ziyaret ediyor. Bu nedenle Bitlis'e daha fazla ziyaretçinin geleceğini ön görüyoruz. Bitlis'in ekonomisinde ve kalkınmasında çok sayıda sektör var ama bundan sonra belki de en önemli sektör olarak turizmi görebiliriz. Nemrut jeopark haline gelirse bölgemizdeki turizm sektörüne büyük katkı sağlayacak."


Bilim kurulu ile çalışma yürüten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Yıldırım Güngör de buranın jeopark olması için ciddi bir enerji ve isteğin olduğunu aktardı.


Bu şekilde devam etmesi durumunda bir yılda çalışmaları bitirerek UNESCO'ya başvuruyu yapabileceklerini dile getiren Güngör, "Burası hem kültürel hem de jeolojik anlamda dünyanın özel bölgelerinden biri. Bu özel bölgeyi hem sürdürülebilir ekonomiye bir katkı sağlamak için kullanmalıyız hem de bütün dünyaya tanıtmalıyız. Bunun tek yolu da UNESCO jeopark listesine girmesidir. Nemrut Kalderası ile Van Gölü özellik bakımından dünyada benzersiz doğal varlıklardır." ifadelerini kullandı.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”