Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’na Katkı

Türkiye'de şehirlerin başta deprem olmak üzere sel ve kuraklık gibi afetlere daha hazırlıklı hale getirilmesi için oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı gerçekleştirildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’na Katkı
Türkiye'de şehirlerin başta deprem olmak üzere sel ve kuraklık gibi afetlere daha hazırlıklı hale getirilmesi için oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı gerçekleştirildi. Birçok bilim insanının katıldığı toplantıda Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ruhi Can Alkın da sosyoloji alanında yaptığı sunumla katkı sağladı. 

İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yürütülen toplantının koordinatörlüğünü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptı.

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısında ana gündem maddesini Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilde yürütülecek çalışmaların yanı sıra Türkiye'de deprem riski yüksek olan illerde yürütülecek çalışmalar oluşturdu. Toplantıya, jeoloji, sismoloji, şehircilik, inşaat, mimarlık, sosyoloji gibi alanlarda uzman bilim insanları katıldı. 
Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı'nda konuşan ve yaklaşık 7 saat boyunca akademisyenlerin sunumlarını dinleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantıya katılan bilim insanlarına paylaştıkları tespit ve teklifleri nedeniyle şükranlarını sundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte akademisyenlerin yardımına çok daha fazla ihtiyaç duyacaklarını, bu toplantıdaki heyetle ilerleyen dönemlerde yeniden bir araya geleceklerini belirtti.

NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ruhi Can Alkın, toplantıda yaptığı sunumunda afet sonrası dönemde toplumsal güvenin yeniden tesis edilmesinin öneminden bahsetti. 

Her Aileden En Az Bir Fert Afet Gönüllüsü Olsun
Dr. Alkın, küresel risk toplumunda toplumsal güvenin halihazırda kırılgan bir yapıda olduğunu, ülkemizde yaşanan bu yıkıcılıkta bir depremin afetzedeler ve toplumun geri kalan kısmında çok daha büyük ölçüde toplumsal güvensizlik yaratma potansiyeli taşıdığını söyledi. Toplumsal güvenin yeniden tesisi ve korunması adına birçok önlem ve uygulamanın hayata geçirilebileceğini kaydeden Alkın, “Bunlar arasında en elzem olarak aile toplumsal kurumunun islevselliğinden faydalanmak adına bazı temel kriterleri göz önünde bulundurarak her ailede en az bir ferdin afet gönüllüsü olması ve bu ferdin her bir afete özel arama kurtarma eğitimi alması gerekir. Böylece her bir sokakta ve mahallede çok daha fazla sayıda profesyonel insan kaynağı afet müdahalesinde bulunabilir ve bu da toplum üyelerinde afet kriz dönemleri açısından bir güven sağlayabilir. Bunun yanı sıra, böyle bir uygulama hanelerde afet öncesi dönemde güncel ve diri bir afet farkındalığı sağlar” dedi.
Ülkemizde afet yönetiminde en yetkili kurum olan AFAD'da, gerekirse kamu bütçesinin zorlanarak çok daha fazla sayıda afet müdahale ve önleme personelinin istihdam edilmesi gerektiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Alkın, “Bu sayede kamuoyunda afetle mücadelede çok daha fazla sayıda profesyonelin varlığından kaynaklı bir güven tesisi sağlanabilir. Ayrıca, bakanlık seviyesinde bir bürokratik örgütlenme ile afet meselesinin bir çerçeveye oturtulması, toplum ve kamuoyu nezdinde afetlerle mücadele açısından olumlu bir etki ve heyecan oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English