Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

MÜSİAD'dan Kripto Varlıklara İlişkin Hukuki Düzenleme Raporu

MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu tarafından Kripto Varlıklara İlişkin Hukuki Düzenleme Raporu hazırlandı. Rapor, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na sunuldu.

MÜSİAD’dan Kripto Varlıklara İlişkin Hukuki Düzenleme Raporu
MÜSİAD'dan yapılan açıklamaya göre, Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Blokzincir ve Metaverse Çalışma Grubu tarafından kripto varlıklara ilişkin yapılacak olan kanuni düzenlemede yer alması gereken hususlar hakkında ayrıntılı bir rapor hazırlandı.

Çalışma grubunun raporunda, hukuki düzenlemede yer alması elzem olan tüm hususlar yerel ve uluslararası boyutuyla ele alınıp, kripto varlıklara ilişkin mevcut yönetmeliğin uygulamadaki karşılığı, halihazırda taslak kanun metni, 28 başlık altında kripto varlıkların devlet düzenine ve ekonomisine katkısının sağlanması ile yatırımcının korunması amacıyla taslak metne ilişkin öneriler ve kanunda yer alması gereken teknik ayrıntılar, kolay ve denetimi mümkün vergisel düzenleme, ödeme sistemleri mevzuatı, SPK, Bankacılık Kanunu, MASAK yönetmeliği ve diğer kanunlarla ilintili kısımların değerlendirilmesine yer verildi.

Vergilendirmede yapıcı çözüm önerileri sunuldu

Raporda özel cüzdanlar, yurt dışı borsaları ve vergilendirme konularına da kamu kurumları ve yatırımcılar için yapıcı ve pratik çözüm önerileri sunuldu.

Yurt dışından lisans almış kripto varlık alım satım platformları için kanun tasarısında bir esneklik getirilmesi gerektiği, uluslararası geçerliliği, lisans ve denetimi olan ülkelerden lisans almış kripto varlık alım satım platformları için ayrı bir düzenleme yapılması veya bu yasa kapsamına alınması gerektiği ifade edildi.

Kripto varlığın borsada ve bankada tutulabilmesinin yanında özel cüzdanda da tutulmasının yasal zemine oturtulmasının elzem olduğu, ‘’bu benim kişisel cüzdanımdır’’ beyanının e-devletten yapılmasının özel cüzdanlara hukuki statü kazandırılması açısından önem arz ettiği belirtildi.

Kar oranlarının vergilendirilmesi kriptonun ruhuna aykırı

Birincil ve ikincil düzenlemeler ayrımına gidilmesi ve ilk düzenlemenin ana amacı borsaların düzenlenmesi olsa da, vergilendirmenin, alım esnasında yüzde 1, kripto varlığın itibari paraya çevrilmesi esnasında yüzde 1 ve toplamda yüzde 2 vergi alınmasının uygun olacağı, ilk alım ve itibari paraya çevirme dışındaki kar oranlarının vergilendirmesinin kripto varlığın ruhuna ve varlık amacına aykırı olacağı kaydedildi.

Çalışma Raporu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunulmuş ve Bakanlığımız tarafından da ilgiyle karşılandı.

Bakanlıkla yapılan istişare toplantısında rapor sunuldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 26.01.2022 tarihinde Kripto Para Yasa Tasarısı’na ilişkin alanında uzman Kamu ve Özel Sektör temsilcilerinin katıldığı Kripto Para Yasa Tasarısı hakkında istişare toplantısı gerçekleşti. Rapor aynı tarihte Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunuldu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English