Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

“Mimarlık mesleği, hak ettiği değere erişmeli”

TMMOB Mimarlar Odası Konya Şubesi, mesleğin sorunlarının anlatıldığı ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün kutlandığı basın toplantısı düzenledi. TMMOB Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Mimar-Akademisyen Doç. Dr. Armağan Güleç Korumaz, “Cumhuriyet’imizin yeni yüzyılının bu yeni başlangıcında mimarlık mesleği hak ettiği değere ve saygınlığa erişmelidir” dedi.

“Mimarlık mesleği, hak ettiği değere erişmeli”
TMMOB Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Mimar-Akademisyen Doç. Dr. Armağan Güleç Korumaz, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Güleç sözlerine, 2022’de geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Konya Sporlu Ahmet Çalık’ı ölüm yıl dönümünde anarak ve gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başladı. 

2022 yılında Mimarlar Odası Konya Şubesi’nin hayata geçirdiği faaliyetleri slayt gösterisi ile anlatan Başkan Armağan Güleç Korumaz, verimli bir yıl geçirdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Şubat ayının başlarında göreve geldiğimiz 2022 yılında 18. Dönem Yönetim Kurulu olarak hızla çalışmaya başladık. Oda bünyesinde kurduğumuz komisyonlar yıllardır süregelen sorunlarımızın yerel ve ulusal bürokraside ilgili kişilere ulaştırılması ve çözümü noktasında yoğun emek sarfetti. Önceki dönemimizden miras kalan odamızın MEVKA destekli ilk yayını “Konya’nın 1950 Sonrası Çağdaş Yapıları” kitabının lansmanından başlamak üzere mesleğimizin yer aldığı her alanda sosyal ve kültürel etkinliklerde üyelerimizle bir araya geldik. Bu dönem sizlerle sohbet etmek, ortak tecrübelerimizden faydalanmak için 15 günde bir pazartesi günleri Fikr-i Mimar buluşmalarını organize ettik.

Bu sene beşincisi düzenlenen Konya Mimarlık Festivali 22’ bünyesinde, Kültür Park’ta, sektörde aktif firmalarımızın tanıtım stantlarıyla bizlere destek verdiği festival alanımızda üniversitelerimizin Mimarlık bölümleriyle iş birliği halinde atölyeler düzenledik. Kentlinin mimarlık ile buluştuğu festival alanımız oldukça ilgi gördü. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında SOBE ile bir bağışı kampanyasında paydaş olduk. Mimarlar Odası Konya Şubesi olarak yerel ve ulusal basında, kongre ve toplantılarda, kentimizin ve ülkemizin nitelikli ve sağlıklı yapılaşması hedefiyle yer almaya, söz söylemeye ve etkin rol almaya devam ettik. 

“Mimarlık, hak ettiği değere erişmeli”

“Cumhuriyet’imizin yeni yüzyılının bu yeni başlangıcında mimarlık mesleği hak ettiği değere ve saygınlığa erişmelidir” ifadelerini kullanan Başkan Korumaz, mimarların, mücadele ettiği sorunları aktararak, yapılması istenen yenilikleri şu şekilde anlattı: “Bugün mesleki anlamda önemli sorunlarla mücadele içerisindedir. Bir kamu hizmeti olan mimarlığın bu temel sorunları yine kamu başta olmak üzere kamu kurumları, özel sektör, üniversiteler ve STK lar gibi kurum ve kuruluşlarla ve el birliğiyle çözülebilir.  Türkiye Mimarlık Politikası benimsenmeli ve uygulanmalıdır. Kamu yapıları özel sektöre de örnek oluşturacak yüksek bir mimari kalite sunmalıdır. Yapı üretim mevzuatı Mimarlık Politikası çerçevesinde yürütülmelidir. Ülke çapında arazi kullanım planlaması, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek, çevresel zararları azaltacak ve doğal değerleri koruyacak bir doğrultuda sürdürülmelidir. Mimari tasarımda kalite ve denetim arttırılmalıdır. Türkiye Mimarlık Politikasının hedeflerini gerçekleştirmek için ilgili bakanlıklar, yerel yönetimler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte ayrıntılı bir “eylem planı” hazırlanmalıdır. Yönetmelikler kurumsallaşmalı, sıklıkla değişmemelidir.

Ruhsat alım süreçleri kısalmalı, proje kontrol süreçleri hızlanmalı ve bürokrasideki evrak yükü azaltılmalıdır. Proje kontrol süreçlerinde yerel yönetimlerimizdeki yorum ve görüş farklılıkları ortadan kaldırılmalıdır. İmar yönetmelikler mimari tasarımları fazlasıyla kısıtlamaktadır. Kentin yeni yapılaşma alanları ve gelişim bölgelerine plancıların, mimarların, yatırımcıların, kamu ve özel sektörün de içinde bulunduğu bir komisyon yoluyla karar verilmelidir. Mimarlık Meslek Yasası çıkmalıdır. Mimarlık Eğitim politikası yeniden gözden geçirilmelidir. Mimarlık Okulları sayı ve kontenjan enflasyonu önlenmelidir. Uluslararası denkliği gözeten bir mimarlık eğitimi kaçınılmaz hale gelmiştir. Üniversitelerde nicelik değil, nitelik öncelikli olmalıdır.  Kamu kurumlarında mimar istihdamı arttırılmalıdır. Kamu kurumlarında kadro görev tanımları, mesleki eğitime, uzmanlıklara, deneyim ve bilgi birikimine saygı temelinde düzenlenmelidir. Kamudaki tüm ücret artışları ve ek gösterge oranları emekliliğe de yansıyacak biçimde düzenlenmelidir. Kamu kurumlarında ve ücretli çalışan mimarlarımızın özlük hakları korunmalı, hak ettikleri ücretler verilmelidir.  Bilgi, beceri ve yetkinliklerden oluşan mimarlık eğitimi, çevresel bağlamdan yalıtılmış şekilde gerçekleştirilemez, dolayısıyla eğitim de meslek gibi toplumla yakın ilişki içerisinde olmalıdır. İyi çevre ve iyi mimarlık insanlık hakkıdır.

Eylül Aşkın Akçay

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 3
  • 3
  • 0
  • 3
  • 1
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English