Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Malta Başbakanı Abela ve selefi Muscat, UCM'de insanlığa karşı suç işlemekle suçlandı

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Sivil toplum kuruluşları, Libya'ya geri gönderilen düzensiz göçmen ve mültecileri "özgürlükten yoksun bıraktıkları" gerekçesiyle Malta Başbakanı Robert Abela ve selefi Joseph Muscat hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) suç duyurusunda bulundu.


Malta basınında yer alan habere göre, Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) ve Almanya merkezli sivil toplum kuruluşu Sea Watch, 30 Kasım'da Abela ve selefi Muscat'ı "2018-2021 yıllarında Akdeniz'de çok sayıda göçmenin teknelerine el koyarak "özgürlükten yoksun bırakmakla" suçladı.


Sea Watch ve sivil toplum kuruluşlarının elde ettiği kanıtlara yer verilen iddianamede "denizde 12 kişinin (düzensiz göçmen ve mültecilerin) hürriyetten mahrum bırakılması olayının incelendiği ve üst düzey faillerin bireysel olarak sorumlu olduğu" vurgulandı.


İddianamede suçlananlar arasında İtalya'nın İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ile İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, Avrupa Birliğinin Dışişleri ve Güvenlik Politikası eski Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa sınır ajansı Frontex'in eski direktörü Fabrice Leggeri'nin yanı sıra Malta ve İtalyan Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin de yer aldı.


Ayrıca, iddianamede, AB üyesi devletlerin ve AB kurumlarının, 2016'dan bu yana, Libya Sahil Güvenlik ekiplerine finansman, devriye botları, çeşitli ekipman ve eğitim sağladığına dikkat çekildi.


ECCHR'den yapılan açıklamada, AB kurumlarının yanı sıra İtalya ve Malta yetkililerinin mültecilerin ve göçmenlerin Libya'dan deniz yoluyla kaçmasını önlemek için Libya ile işbirliğini güçlendirdiğine işaret edildi.


ECCHR'nin Uluslararası Suçlar ve Hesap Verebilirlik Programı Direktörü Andreas Schueller, "Libya'da göçmen ve mültecilere yönelik insanlık dışı muamele ve gözaltı koşulları yıllardır biliniyor. Ülke, göçmenler ve mülteciler için güvenli bir yer değil. Uluslararası deniz hukuku uyarınca, denizde kurtarılan insanlar güvenli bir yerde karaya çıkarılmalıdır. Hiç kimse denizde kurtarıldıktan sonra Libya'ya geri gönderilmemeli." ifadelerini kullandı.


- Libya'da göç sorunu


Libya, son yıllarda yoksulluk ve çatışmalardan kaçan çoğu Afrikalı binlerce düzensiz göçmenin Avrupa'ya geçişinde en çok kullanılan ülke haline geldi.


Göçmenlere yönelik Akdeniz'de "geri itme" politikası uygulanması, acil durum çağrılarına cevap verilmemesi ve kurtarma çabalarının engellenmesi nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinin de bu göçmen ölümlerinde sorumluluğu bulunduğuna işaret ediliyor.


Denizden kurtarılan veya yakalanarak Libya'ya döndürülen göçmenlerse bu ülkede insanlık dışı koşulların hakim olduğu gözaltı merkezlerine kapatılıyor.


IOM tahminlerine göre Libya'daki gözaltı merkezlerinde binlerce düzensiz göçmen bulunuyor ve bu göçmenler Libya'dan tahliye edilmek için BM ile uluslararası kuruluşlardan destek bekliyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”