MALATYA (AA) - Malatya'da, "Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri kapsamında kentin yöresel yemekleri tanıtıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesiyle tüm iller ve büyükelçiliklerde kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" çerçevesinde Sümerpark'ta program düzenlendi.
Valisi Hulusi Şahin, konuşmasında, Türk tarihine işaret ederek Türk mutfağının da bu süreçte şekillendiğini söyledi.
Fransız, Çin, Japon mutfaklarının hepsinin tek yönlü olduğunu, Türk mutfağının ise çok yönlü olduğunu dile getiren Şahin, "Belki 1,5 eksiği vardır, bir tanesi tanıtım, yarımı da sunum. Tanıtım ve sunum eksiğimizi de tamamladığımız zaman Türk mutfağı dünyanın bir numaralı mutfağıdır. Buna kimsenin şüphesi olmasın." dedi.
Şahin, Türk yemeklerinin Türk insanının güzelliğini de yansıttığını, Malatya'nın da bunun bir örneği olduğunu belirterek "Burası İpek Yolu'nun kavşağı. İpek Yolu'nun kavşağında kültürler birbiriyle görüşür, buluşur, kaynaşır. İşte yemeğin de mutfağın da zenginliği bu kültürlerin kaynaşmasıyla olur." diye konuştu.
- UNESCO'ya Malatya mutfağının tescili başvurusu yapıldı
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da mutfağın tarihten bağımsız olmadığına değinerek Malatya'nın tarihine işaret etti.
Malatya'yı "insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu'yu anayurt yapan destan şehri" diye tarif ettiklerini anlatan Gürkan, 26 Temmuz 2021'de UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası Listesi"ne giren 7 bin yıllık geçmişe sahip Arslantepe Höyüğü'ndeki buluntuların da bunu doğruladığını anlattı.
Buradaki kazıların ilk devlet, ilk bürokrasi ve ilk yerleşik hayat ile taş devrinden demir devrine evrilmenin ve demirin silah olarak kullanılması sürecinin başladığını, gümrükleme ve muhasebe işlemlerinin de burada yapıldığını gösterdiğini anlatan Gürkan şunları kaydetti:
"Şu anda müzemizde ve Ankara'daki Etnografya Müzesi'nde, Arslantepe'de çıkan o döneme ait, yani milattan önce 5 bin yılına ait buğday tohumlarının olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Malatya gıdanın temeli olan buğday ve baklagillerle ilgili önemli bir coğrafi merkezdir. Dolayısıyla bizler de bu şehrin mutfağının tanıtılması noktasında Arslantepe'ye nasıl ki UNESCO tarafından tescil süreci için gerekli planlamayı ve alan yönetimini gerekli dokümantasyonları hazırlayıp müracaat etmeyi neticelendirdiysek gastronomi ile ilgili de geçtiğimiz yıl içerisinde UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'na Malatya'nın vegan mutfağının tescili noktasında müracaatımızı gerçekleştirdik. Şu anda bütün paydaşlarımızla birlikte vegan mutfağının UNESCO tarafından tescil edilmesi noktasında bir çaba içerisindeyiz. Bu çalışmaların başarılı bir netice ile sonuçlanacağına inanıyorum."
Konuşmaların ardından Vali Şahin, Başkan Gürkan ve protokol üyeleri, ilçe stantlarını gezerek yöresel yemekler hakkında bilgi aldı.
Kaynak: