Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Lübnanlı Ses ve Sinema Sanatçısı Jahide Wehbe Konser İçin Konya’ya Geldi

Hazreti Mevlana’nın 814’üncü doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 18. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivalinde konser vermek üzere Konya’ya gelen Lübnanlı ses sinema sanatçısı Jahida Wehbe Mevlana Müzesini ziyaret etti.

Lübnanlı Ses ve Sinema Sanatçısı Jahide Wehbe Konser İçin Konya’ya Geldi
Hazreti Mevlana’nın 814’üncü doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, TRT, Karatay, Meram ve Selçuklu Belediye Başkanlıklarının katkılarıyla organize ettiği 18. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, kendi alanında ünlü birçok uluslararası sanatçı ve toplulukları sanat severlerle buluşturuyor.

Festival kapsamında konser vermek üzere Konya’ya gelen Lübnanlı ses ve sinema sanatçısı Jahida Wehbe ve beraberindeki topluluk üyeleri Mevlana Müzesini ziyaret etti. Birleşmiş Milletler (ESCWA) tarafından Orta Doğu'nun en önemli şarkıcılarından biri olarak kabul edilen Wehbe, doğu müzik mirası içinde aşk, toprak, insanlık, doğruluk ve güzellik değerleri hakkında şarkılarla dünyayı dolaşarak kendine özgü tarzıyla Arap Doğu müziğine nitelikli bir ses olarak benzersiz bir iz bırakıyor. Lübnan Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nden oyunculuk ve yönetmenlik alanında yüksek diploması da bulunan sanatçı, Lübnan ve Arap dünyasında birçok oyun ve filmde rol alarak, uluslararası festivallerde de ödüller aldı.

Mevlana Müzesini ziyaret sonrası bazı açıklamalarda bulunan Wehbe, Konya’ya üçüncü kez geldiğini, daha önce Şeb-i Arus etkinliklerini izlemek için iki kez geldiğini ifade ederek, Konya’da bulunmaktan memnun olduğunu söyledi. Hazreti Mevlana’nın yedi öğüdünü besteleyen Wehbe, bunun yanında Mesneviden beyitler, İbnü'l-Arabi, Ömer Hayyam, Rabia el-Adeviyye gibi sufi şairlerin şiirlerinin yanı sıra repertuvarında yer alan Ümmü Gülsüm ve Esma’nın Peygamber Efendimizi öven şiirlerini de besteleyerek seslendiriyor.
Konya ve Hz. Mevlana’ya olan sevgisini kendi yazdığı şiire döken sanatçı, ‘Konya ve Hz. Mevlana'nın zatında sana olan aşkım’ isimli şiirin de ise şu mısralara yer veriyor;

“Konya! Ah Konya! Ruhun ikonu ve nur anısının torunu Konya. 
Ben sana vuslat hayalime ulaşma özlemimle geldim. 
 
Sen bana sonsuza kadar sürecek vecd halini verdin. 
Sana beni ihtişamının sihrine,  ihtişamının sırrına ulaştıracak bir yol aramaya geldim. 

Ey Konya! o zaman ben anlamadım ki;  sen ancak kalple anlaşılırsın, sen ancak basiretle anlaşılırsın, sen ancak şiirle anlaşılırsın. 

Ey Konya! Şunu anladım ki; kelimeler ancak şarkı olursa seni ifade eder, 
Şarkıyı söyleyecek boğaz ancak aşk dolu olursa seni ifade eder, 
Ancak yüce sevgi dolu bir boğaz İlah'ın  dili musiki ile seni ifade eder. 
 
Ey Konya! Şunu anladım ki; sen kucağını yalnızca toprağına ve gökyüzüne özlem dolu bir ruhla gelenlere açarsın, 
Sana sarhoşluk derecesinde aşık olanlara açarsın. 
 
Sana aşık olarak, sana teslim olarak geldim
Sana dervişlerinle Sema ederek geldim. 
Dervişlerinden ilahi deveran'ın sırrını idrak etmeye geldim,
Dervişlerinle Fenefillah makamına ulaşmaya geldim,
Benden önce hakikat buhurunu sende arayanlar gibi geldim. 
Mevlana'nın kasidelerinde  seni anarken nefesindeki iç çekiş izini takip ederek geldim. 

Konya! Güzel Konya, ihtişam dolu Konya, huzur dolu Konya,
Tarihi cömertlik ile dolu olan Konya, Aşıkların Kabesi Konya,
İlahi konuşma dolu bir sessizlik arayanların, Barış arayanların, Hoşgörü arayanların Hac ziyareti Konya... 

Konya! Bu zamana hiç benzemeyen bir zamanda asılı bulunan şehirlerin Kabesi Konya...”

22-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivale, Türkiye, İngiltere, Lübnan, Ürdün, Tanzanya, Kırgızistan, Azerbaycan ve İran’dan sanatçı ve müzik toplulukları katılıyor. Festival boyunca toplam 9 konserin yanı sıra 30 Eylül’de Mevlevi Ayini ve Sema Mukabelesi icra edilecek. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 1
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English