Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Lübnan'daki yakıt krizi nedeniyle halk ulaşım aracı olarak bisikleti tercih eder oldu

Tarihinin en ciddi ekonomik kriziyle mücadele eden Lübnan'da akaryakıt fiyatları bir yılda yaklaşık 9 kat arttı

Anadolu Ajansı haberine göre;

BEYRUT (AA) - Lübnan'da yaşanan ekonomik kriz, yakıt sıkıntısı ve fiyatlardaki fahiş artış nedeniyle önceleri eğlence, hobi olarak görülen bisiklet artık ulaşım için bir gereksinim haline geldi.


Tarihinin en ciddi ekonomik kriziyle mücadele eden Lübnan'da döviz likidite sorunu nedeniyle elektrik santrallerine akaryakıt güçlükle temin edilirken ülke genelinde birkaç aydır uzun saatler boyunca enerji kesintileri yaşanıyor.


Ekonomik kriz sonucu akaryakıt fiyatlarında ciddi artış söz konusu. Eylül 2020'den Eylül 2021'e akaryakıt fiyatları yaklaşık 9 kat artarken halkın alım gücü büyük ölçüde zayıfladı.


Eylül 2020'de 25 bin Lübnan lirası olan 20 litrelik bir bidon benzinin fiyatı, hükümetin sübvansiyonları azaltmasıyla bugün 207 liraya çıkmış durumda.


Zorlu bir süreçten geçen Lübnanlılar, hayatlarını bir nebze de olsa rahatlatacak çözümler bulmaya çalışıyor. Son zamanlarda özellikle başkent Beyrut'ta ulaşım için bisikleti tercih edenlerin sayısındaki artış dikkati çekiyor.


- Ulaşım aracı olarak bisiklet tercih ediliyor


AA muhabirine konuşan Lübnanlı Muhammed Suud, bir bidon benzinin fiyatının asgari ücretin yaklaşık üçte birine denk gelmesinden sonra artık ulaşım için araba yerine bisiklet kullanmaya karar verdiğini ve arabasını birkaç haftadır park yerinden çıkarmadığını söyledi.


Suud, ulaşım için şahsi aracını ya da taksi kullandığında aylık maliyetinin yaklaşık 700 bin Lübnan lirasına ulaştığını belirtti.


- Şirketler çalışanlarını bisiklet kullanımına teşvik ediyor


Beyrut'taki bir şirkette müdürlük yapan Halil Hibri de son 5 aydır akaryakıt krizinin yol açtığı sıkıntıların etkisinin vatandaşların ulaşım tercihlerinde açıkça görüldüğünü ifade etti.


Bu krizle baş edebilmek için şirkette bisiklet kullanan çalışanları için iş yerine ulaştıklarında kıyafetlerini değiştirebilecekleri, duş alabilecekleri ek bir alan tahsis edildiğini aktaran Hibri, kendisinin de bisiklet kullandığını kaydetti.


Hibri, şirketinin elinden geldiğince çalışanlarını bisiklet kullanımı için teşvik ettiğini ve desteklediğini dile getirdi.


Lübnanlı şirket müdürü, bisiklet kullanımının yakıttan tasarrufun yanı sıra özellikle gündüz saatlerinde yaşanan trafik sıkıntısını da hafifleteceğini sözlerine ekledi.


- Bisiklet kullanımına yönelik yoğun talep


Beyrut'ta bisikleti sürdürülebilir ve uygun bir kentsel hareketlilik biçimi olarak tanıtma misyonunu benimseyen "Chain Effects" Derneği kurucularından Nadia Raad ise günümüzde insanların çoğunun bisiklet kullanımı dışında başka bir seçeneği olmadığını belirtti.


Derneğin, araç yerine bisiklet kullanmak isteyen vatandaşlardan çok sayıda mesaj aldığını kaydeden Raad, dernek olarak bu kişilere bazı tavsiyeler vererek uyarılarda bulunduklarını aktardı.


Raad, son zamanlarda özellikle mesai saatlerinde trafikte bisiklet kullanan sayısında artışın gözlemlendiğini ifade etti.


Bununla birlikte Beyrut sokaklarında bisiklet kullanımı sırasında bazı zorlukların da yaşandığına dikkati çeken Raad, bunun altyapıyı ve güvenli geçiş yolları tahsis edilmemesinden kaynaklandığını ve pek çok ülkede bu sorunla karşılaşıldığını söyledi.


Raad, "Beyrut'ta bisiklet kullanımı sandığımız kadar tehlikeli değil. Şu anda bu tür sürdürülebilir, çevre ve insan dostu ulaşıma geçiş yapmak için önümüzde bir fırsat var." dedi.


Başkent Beyrut'ta toplu taşıma için minibüslerin yanı sıra taksiler kullanılıyor. Şehirde genellikle maliyeti daha ucuz olan metro veya tren gibi diğer toplu taşıma araçları bulunmaması bölgeler arasındaki ulaşımı zorlaştırıyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”