Salatalık, pancar, lahana, acur, fasulye, karnabahar, sarımsak saymakla bitiremediğimiz onlarca türü ve kendine has lezzetiyle sofralarımızı süslüyor.
Hem damaklara tat bırakıyor hem de sağlığımızı koruyor, kış mevsiminde en çok da bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler turşu ve turşu suyuna yöneliyor.
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan turşu kışın tüm yemeklere eşlik ediyor.
Aynı zamanda probiyotik zengini olan turşu son zamanlarda yaygınlaşan üst solunum yolu hastalıklarına da iyi geliyor. Ancak kaş yaparken göz çıkarmamak için tüketim şekline ve miktarına dikkat etmek gerekiyor.
Havaların soğumasıyla birlikte turşuya talebin arttığını belirten turşu ustası Selman Kozan, “Tuz ve sirke girdiği zaman her şeyin turşusu kurulabiliyor. Havalar soğuduğu zaman genelde grip, nezle dediğimiz kış hastalıkları arttığı için vatandaşlar virüs savar olarak turşuya yöneliyor. Turşu ve turşu suyu içeriğindeki faydalı bakteriler sayesinde boğaz enfeksiyonunun yanı sıra kas kramplarına, kalp damar hastalıklarına, kan şekerinin düşürülmesine yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca zayıflamak isteyenlerin de turşuyu tercih ettiğini aktaran Kozan, turşu ve turşu suyundaki tuz oranının mide rahatsızlıklarını ve tansiyonu tetikleyebileceğine dikkati çekerek tüketiminin mutlaka bir diyetisyen kontrolünde yapılması konusunda turşu severleri uyardı. (Rabia Nursena Baylan)


Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
Ege bölgesi,trakya ve balkanlarda genelde limon diğer bölgelerde sirke ile turşu kurulur..
Yorum Yap
Jandarmadan Konya dahil 8 ilde eş zamanlı operasyon: 54 kişi tutuklandı
Konya dahil 55 ilde gerçekleştirilen siber suç operasyonlarında 301 şüpheli yakalandı
Plajda katliam! 16 ölü, 40 yaralı, 1 gözaltı
6 araç zincirleme trafik kazasına karıştı! 12 yaralı
Bakan Fidan Üç Kademe Toplantısı'na katıldı
Konya'da silahlı bıçaklı kavga! 2 yaralı
Konya’da okuyan 2 öğrenci Hasan Dağı’nda mahsur kaldı! Askeri helikopterle kurtarıldılar
Doğum izni süresi uzatılıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay için taziye mesajı
Ev hayali kuranlar dikkat! TOKİ’de son hafta...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na 3 bin sözleşmeli personel alınacak
Otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı