TRABLUS (AA) – Libya'nın başkenti Trablus'un Şehitler Meydanı'nda toplanan yüzlerce genç, ülkedeki yasama ve yürütme kurumlarının feshedilmesi talebiyle gösteri düzenledi.
Gençlik Hareketi Başkanı Ömer Ali Turban, gösteri sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bingazi, Sebhe ve Trablus'ta gençlerin, çağrılarına kulak vererek bugün sokağa çıktığını söyledi.
İsteklerinin cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin bir an önce yapılması olduğunu aktaran Turban, "Bütün siyasi oluşumların ve Başkanlık Konseyi Başkanlığının lağvedilmesi ve ülkenin tamamında olağanüstü hal ilan edilmesini istiyoruz." dedi.
Turban ayrıca elektrik kesintilerinin bir an önce halledilmesi, petrol ürünlerine devlet desteğinin kaldırılması kararının iptal edilmesi ve ekmek fiyatlarının ucuzlatılması gibi talepleri olduğunu söyledi.
Göstericilerden Muhtar Salih ise gençlerin sözlerini söylemek için başkent Trablus'un merkezinde bir araya geldiğini belirtti.
Salih, "Yasama kurumlarının süresinin uzatılmasına hayır, ayrılık ve siyasi çekişmelerden artık bıktık. İsteğimiz bellidir; seçimlere evet, seçimlere evet, seçimlere evet." ifadesini kullandı.
Sosyal medya üzerinden organize olan bir grup, "Gençlik Devrimi" sloganıyla bugün Libya'nın bütün kentlerinde eylem yapma ve sivil itaatsizlik başlatma çağrısında bulunmuştu.
- Mısır ve Cenevre'deki görüşmelerden sonuç alınamadı
Mısır'ın başkenti Kahire'de 11-19 Haziran tarihlerinde Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleştirilen Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi (TM) üyelerinden oluşan ortak komite müzakerelerinden sonuç alınamadı.
BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams'ın katılımıyla, Cenevre'de 28-30 Haziran'da Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ve TM Başkanı Akile Salih ile beraberlerindeki heyetlerin yaptığı görüşmelerden de uzlaşma çıkmadı.
Williams dün yaptığı açıklamada, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM) ve Libya Devlet Yüksek Konseyi arasında Cenevre'de yapılan görüşmelerden sonuç alınmadığını duyurmuş, Tobruk'taki TM tarafından başbakan olarak seçilen Fethi Başağa ise dün gece başkent Trablus'a zorla girme tehdidinde bulunmuştu.
- Ne olmuştu?
BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumunun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmişti ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.
Tobruk'taki TM, mevcut Ulusal Birlik Hükûmetinin görev süresi 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş, 1 Mart'ta ise Başağa hükûmetine güvenoyu vermişti.
Libya Ulusal Birlik Hükûmeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise TM'yi Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu ve görevi ancak seçilmiş bir hükûmete teslim edeceğini söylemişti.
Kaynak: