Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Libya Devlet Yüksek Konseyinden ülkenin doğusunda Anayasa Mahkemesi kurulması kararına tepki:

"Temsilciler Meclisinin bu adımı, oluşturmaya çalıştığımız güveni sarsıyor, ülkede kurumsal bölünmüşlüğü derinleştirirken anayasal alanda uzlaşma çabalarını yok ediyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TRABLUS (AA) - Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Başkanı Halid el-Mişri, Bingazi'de bir Anayasa Mahkemesi kurulmasına ilişkin kanun iptal edilene kadar ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'le iletişimi ve aralarındaki ortak komisyonların çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.


DYK Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Mişri, başkent Trablus'ta Yüksek Mahkeme bünyesindeki Anayasa Dairesi yerine Bingazi'de bir Anayasa Mahkemesi kurulmasına ilişkin kanuna tepki gösterdi.


Mişri, söz konusu kanunun, yasama organının yetkileri arasında olmadığını ve bunun bir anayasal mesele olduğunu vurgulayarak, "Temsilciler Meclisinin bu adımı TM ile DYK arasında oluşturmaya çalıştığımız güveni sarsıyor, ülkede kurumsal bölünmüşlüğü derinleştirirken, anayasal alanda uzlaşma çabalarını yok ediyor." ifadelerini kullandı.


Yüksek Mahkeme, Yüksek Yargı Konseyi ve tüm yargı kurumları üyelerine "Bingazi'de bir Anayasa Mahkemesi kurulması kararını dikkate almama" çağrısında bulunan Mişri, yargı kurumlarından "herhangi bir yargı mensubunun bu yeni oluşturulan mahkemede görevlendirilmemesini" istedi.


Mişri'nin açıklamalarına TM'den ya da TM Başkanı Akile Salih'ten henüz bir cevap gelmedi.


Libya'nın batısı ve doğusunda bulunan iki ayrı hükümet nedeniyle ülkede devlet kurumları birbirinden bağımsız hareket ediyor.


Trablus'ta 2016'dan bu yana kapalı olan Anayasa Dairesi, devlet kurumlarının meşruiyet meselesi konusunda ülkeyi siyasi krize sürükleyen anayasal düzenlemeler ve kanunlarda anlaşmazlıkları gidermesi için 18 Ağustos'ta çalışmalarına yeniden başlamıştı.


Tobruk'taki TM'de dün Akile Salih tarafından sunulan ve Bingazi'de Meclis tarafından atanan 13 üyeden oluşan bir Anayasa Mahkemesi kurulmasını öneren yasa tasarısı tartışılmış ve çoğunluğun katılımıyla kabul edilmişti.


- Ülkede iki ayrı hükümet


Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.


Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.


Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresi 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş, 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.


Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English