TRABLUS (AA) - Libya Devlet Yüksek Konseyi'nin, ülkedeki anlaşmazlıkları çözmek için anayasal altyapı, yürütme kurumlarının birleştirilmesi ve üst düzey kurumların yönetimlerinin değiştirilmesi konusunda eş zamanlı çalışma önerisini onayladığı bildirildi.
Konsey Üyesi Mama Süleyman Bilal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konsey üyelerinin söz konusu 3 konuyu ele aldığını aktardı.
Konseyin ülkedeki anlaşmazlıkları çözmek için anayasal altyapı, yürütme kurumlarının birleştirilmesi ve üst düzey kurumların yönetimlerinin değiştirilmesiyle ilgili eş zamanlı çalışma önerisini yerinde bulduğunu belirten Bilal, Devlet Yüksek Konseyi tarafından görevlendirilen ve anayasal süreç ile ilgilenen komitenin, anayasal temelde uzlaşmaya varmak ve anlaşmazlık noktalarını karara bağlamak için ilerleyen günlerde Kahire'de toplanacağını kaydetti.
Yürütme süreciyle ilgili ise Bilal, Konseyin, Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih arasında varılan anlaşmaları tamamlamak amacıyla yürütmeyi birleştirmekle görevlendirmek üzere başka bir komisyon oluşturacağını söyledi.
TM başkanı Salih, 2 Aralık'ta yaptığı açıklamada, TM ile Libya Devlet Yüksek Konseyi arasında, üst düzey kurumların yeniden yapılandırılması konusunda görüş birliği olduğunu aktarmıştı.
Salih, bu kurumların yanı sıra ülkede tek bir yürütme organı oluşturulması konusunun ilerleyen günlerde karara bağlanacağını kaydetmişti.
- Ülkede iki ayrı hükümet
Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.
Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.
Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş, 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.
Kaynak: