ÜSKÜP (AA) - Kuzey Makedonya'nın güneybatısındaki Manastır şehrindeki Оsmanlı dönemi eserlerinden Hacı Mahmud Bey Camisi'nin Vakıflar Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen restorasyonu tamamlandı.
Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, söz konusu yapı, restorasyon çalışmalarından sonra özgün işlevine ve görünümüne kavuşarak yeniden kullanıma hazır hale geldi.
Yapıdaki sıva raspaları yapıldı, karbon fiber donatılarla ve karbon elyaflarla beden duvarları ve kubbe etekleri ile kubbe kasnağı güçlendirildi, özgün taş döşemeleri tekrar kullanılmak üzere numaralandırılarak kaldırıldı.
Caminin temelleri güçlendirildi, duvarlardaki boşluklara enjeksiyon yapıldı ve yapı üzerini örten kubbe güçlendirildi.
Hasarlı olan son cemaat çatısı yeniden yapıldı, ana kubbe ve duvarlardaki kalem işleri ile ayet ve hadis bezemeleri tamamlandı.
Numaralandırılarak sökülen mevcut taş döşemeler yerlerine konuldu, lokma demir korkuluklar ve eksik kalan kısımlarına yeni taş döşeme imalatı yapıldı.
Ahşap pencere doğramaları ile kapılar yerlerine konuldu, eski fotoğraflarından yararlanılarak mermer minber tümlendi, bahçe avlusunda minareden sökülen ve kullanılamayacak durumdaki mermer şerefe korkuluklarının sergileneceği açık hava sergi alanı oluşturuldu, ısıtma ile aydınlatma imalatları tamamlandı, yapı içerisine halı serildi ve yapının şerefe kısmına kadar yıkık olan minaresi tamamlandı.
Camiyi de içine alacak şekilde peyzaj projeleri doğrultusunda kazı, kot düzenleme, yürüyüş yolları, sulama tesisatı, şadırvan, amfi tiyatro, bitki ve çim alan ile aydınlatma imalatları bitirildi.
Manastır Hacı Mahmut Bey Camisi'nin restorasyonuna yaklaşık 2 milyon avro harcandı.
- Vakıflar Genel Müdürlüğünce "en kapsamlı onarım" yapıldı
Hacı Mahmud Bey Külliyesi, 16'ncı yüzyılın ilk yarısında Manastır'da subaşı Hacı Mahmud Bey tarafından inşa edildi.
Külliye arşiv belgelerinden edinilen bilgilere göre cami, medrese ve handan oluşurken külliye yapılarından cami ve han ayakta kaldı.
Cami, Dragor Nehri'nin kuzey kıyısında Manastır'da eski Türk çarşısı içerisinde, önceden Çıkrıkçılar Çarşısı olan ancak bugün Balıkçılar Pazarı olarak bilinen çarşının yakınlarında bulunuyor.
Yapımında taş ve tuğla malzemesinin hakim olduğu caminin minaresi, 1994'te meydana gelen depremde yıkıldı.
Caminin geniş çaplı ilk onarımı 1875-1876 döneminde oldu. 1925'te küçük çaplı onarım yapılan caminin kuzey-doğu, güney-doğu ve kuzey-batı cephelerine mesnetlenen 13 dükkan inşa edildi.
Ekim 2019'da Vakıflar Genel Müdürlüğünce başlatılan restorasyon çalışmaları, "en kapsamlı onarım" olarak kayıtlara geçti.
Kaynak: