Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya Veterinerler Odası uyardı! İşte Kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler

Konya Veteriner Hekimler Odası Kurban Bayramı öncesi hayvan sahiplerini ve kurban kesecek vatandaşları bilgilendirdi. İşte 2023 Kurban Bayramı'nda A'dan Z'ye Kurban alımından, Kurban Kesimine ve Etin muhafazasına kadar dikkat edilmesi gereken hususlar

Konya Veterinerler Odası uyardı! İşte Kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler
Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Kurban keserken hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük riskler oluşturuyor bu nedeniyle gerekli kontrol ve denetimler için Konya Veterinerler Odası vatandaşları uyardı ve Kurban Bayramı'na ilişkin verileri paylaştı.

Türkiye'de 3 milyon 440 bin kesim bekleniyor
Konya Veterinerler Odasının vermiş olduğu verilere göre 2023 Kurban Bayramı için Konya'da 840 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 440 bin kesim yapılacağı tahmin ediliyor.
Konya hayvansal üretim ve sayı bakımından zirvede
Konya ili 926 bin 774 büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye'de birinci sırada yer alırken 3 milyon 46 bin 469 küçükbaş varlığı ile ikinci sırada yer alıyor.
Bu kadar kesim risk barındırıyor!
Kurbanda, yaklaşık olarak 840 bin büyükbaş ve 2,6 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu da beraberinde çok sayıda risk getiriyor. Konya Veterinerler Odası  Bu  kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi gerekli tedbirler alınmadığında insan sağlığı da dahil olmak üzere risk faktörü oluşturduğunu belirterek Veteriner Hekim kontrolü dışında yetiştirilen ve sevk edilen hayvanların hastalık yayma riskini göz önünde bulundurarak vatandaşları uyardı.
Kurbanlar nerede kesilecek?
Kurbanlık hayvan kesimleri öncelikle, kesim öncesi ve kesim sonrası veteriner hekim muayenelerinin yapıldığı Tarım Bakanlığından ruhsat almış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerlerde yapılmalıdır.  Bu imkana sahip olmayan vatandaşlar kurbanlarını kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Kesimler temiz ve serin yerlerde yapılmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır.
Hangi hayvanlar kurban edilebilir?
Kurbanlık hayvan deve için beş; sığır ve manda için iki; koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir.
Küpe Sorgulama’yı ihmal etmeyin!
Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından https://tarimcebimde.tarimorman.gov.tr/ adresinden ‘’TarımCebimde’’ mobil uygulaması tüm cep telefonları için indirmeye açılmış olup, söz konusu mobil uygulama da Hayvansal Üretim ana menüsünden ‘’Küpe Sorgulama’’ alt menüsü seçilerek satın almak istediğiniz hayvanın küpe numarası girilerek hayvan yaş, ırk, cinsiyet ve aşılama bilgilerine ulaşılabilmektedir. Bunun haricinde en pratik yöntem ön dişlerden yaş tayinidir. Koyun ve keçilerin bir yaşını, sığır ve mandaların ise iki yaşını tamamladığını anlaşılabilmesi için alt çenedeki ön orta iki kalıcı dişlerin yerini almış olması gerekir.  
Bu hayvanları kesinlikle satın almayın!
Resmi Veteriner Sağlık Raporu olmayan, büyükbaş hayvanlarda küpesiz ve kimlik kartı (pasaportu) bulunmayan, küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunmayan, deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurmamış hayvanlar, gebe veya yeni doğum yapmış olan, damızlık değeri yüksek dişi hayvanların, öksürüğü ve nefes güçlüğü olan, yutma zorluğu bulunan ve iştahsız / geviş getirmeyen hayvanlar, vücut ısısı yüksek ve tüyleri kabarık / karışık olan, aşırı zayıf olan (kaşektik) ve topallığı olan, ağız, burun, kulak, anüs gibi doğal deliklerinden akıntı gelen ve sulu bir dışkısı olan, anormal kokulu ishali olan, çevreye karşı anormal tepkili veya çok duyarsız ve kısmi / genel felçli olan hayvanlardan uzak durulmalıdır.
Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken Önemli Noktalar
Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı,  memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle  çevrenin kirlenmesi engellenmelidir. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır. Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, akarsulara ve kanalizasyon sularına dökülmemeli, Çevre temizliği ve Halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde üzerine toz kireç dökülerek derin çukurlara gömülmelidir. 
Kurban Etlerinin Olgunlaşması ve Muhafazasında dikkat edilmesi gerekenler
Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir.
Kurbanlık etin dayanma süresi ne kadar?
Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir. (İsmail Can Şef)

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English