Ceilk, Konya Havalimanı'na indiği andan itibaren şehrin huzur ve sessizliğiyle karşılandığını belirtti. Nüfusunun büyük olmasına rağmen "Cittaslow" kimliği sayesinde sakin bir atmosferin hakim olduğunu ifade etti.
Konyalıların çalışkanlığı ve saygılı tavırlarının şehrin ekonomisini çok ileri taşıdığına dikkat çeken Ceilk, tarım, hayvancılık ve sanayide elde edilen başarılardan söz etti. İşte Michael Ceilk’in Konya izlenimleri,
‘’Kısa süre önce Konya’ya gittim. Havalimanına ulaştığım andan itibaren huzur ve sessizlikle karşılaştım. Nüfusu ve ölçüleriyle oldukça büyük bir şehir olmasına karşın Konya’nın sakin “Cittaslow” kimliği beni çok etkiledi. Gittiğim her yerde güler yüzlü, çalışkan, işine konsantre olan ve saygılı kişiler gördüm.
Zaten Konyalıların bu özellikleri şehrin ekonomisini resmen şaha kaldırmış. Bugün 3 bin üreticiyle 180’den fazla ülkeye toplam değeri 3 milyar doları bulan ihracat yapıyorlar.
Türkiye’nin tahıl ambarı konumunda. Büyükbaş hayvancılıkta, un, şeker, tuz, süt, buğday, arpa, şeker pancarı, lale, mısır, havuç vişne, bezelye üretiminde Türkiye birincisi. Sadece gıda ürünlerinde değil savunma endüstrisi ve otomotivde de en hızlı büyüyen yerlerden biri.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın şehrin bugünkü seviyesine ulaşmasında büyük rolü var. Aynı zamanda Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı görevini sürdürüyor.
Başkan Altay ile şehrin merkezinde uzun bir yürüyüş yaptık.
Konya, Selçuklu devletine 200 yıllık başkentlik yapmış, Osmanlı’nın en önemli yerleşim birimlerinden olmuş, Roma ve Bizans dönemlerinde çok kritik bir merkez haline gelmiş kadim bir şehir.
Tarihi 10 bin yıl öncesine kadar uzanan yerleşim alanlarıyla Konya UNESCO Kültür Mirası listesinde. Çatalhöyük başlı başına bir hazine.
Mevlana, geçen yıl ölümünün 750. yılı çeşitli etkinliklere anılmıştı. Başkan Altay, deprem nedeniyle bu sürecin sekteye uğraması nedeniyle 2024 yılında da tarihi, kültürel ve manevi değerleriyle Mevlana çok yönlü olarak ele alınmaya devam edeceğini söyledi.’’
Kaynak: Haber Merkezi