Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya, Marmara Bölgesindeki yatırımlara talip oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Konya Sanayi Odası’nın Şubat ayı meclis toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, Marmara Havzası’ndaki yatırımlara talip olduklarını ifade ederek, Konya’nın ilçelerindeki organize sanayi bölgelerini yeni yatırımlar için adres olarak gösterdi.

Konya, Marmara Bölgesindeki yatırımlara talip oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Konya Sanayi Odası Şubat ayı meclis toplantısına katılarak, Konyalı sanayiciler ile bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın sanayide yakaladığı başarı ivmesini anlatarak, Bakan Kacır’a Konya sanayisine verdikleri tüm destekler için teşekkür etti.

"Konya sanayisinin en önemli sorununun insan kaynağı"

Konya’nın güçlü bir sanayileşme süreci yaşadığını, şehrin tüm zorluklara rağmen yatırım ve üretim iştahını koruduğunu söyleyen Büyükeğen, Konya sanayisinin en önemli sorununun insan kaynağı sorunu olduğunun altını çizdi. 

 

Büyükeğen, “Maalesef sanayicilerimiz fabrikalarda çalışacak, üretecek insan kaynağı bulmakta olağanüstü zorluk yaşıyor. Bir yandan ülkemizde genç işsizlik oranı yüzde 15.5’a ulaşırken, diğer yandan sanayinin insan kaynağı sıkıntısı yaşaması artık üretim güvenliği açısından ciddi risk haline gelmiştir. Bu meselenin çözümünün, mesleki eğitimde olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda milli bir seferberlik ruhu ile hareket ederek, mesleki eğitimi ülkemizin en öncelikli gündem maddesi haline getirmek zorundayız. Mesleki eğitimi daha cazip hale getirmek için, meslek lisesi mezunlarının 6 aylık askerlik sürelerinin kısaltılması, bedelli askerlik yapmak isteyenlerin ücretlerinin düşürülmesi gibi konuları da ülkemizin gündemine almalıyız” dedi. 


İlçe OSB’ler, Marmara Havzası’ndan gelecek yatırımlara hazır
Büyükeğen konuşmasında, ülkede yaşanan deprem ve diğer afetlerin sanayi üretimini de sekteye uğrattığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Türkiye’de üretimin ve ihracatın büyük bölümünün Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşması, Türk sanayisinin geleceğini tehdit eder hale gelmiştir. Marmara Bölgemizdeki 11 ilden 9’u yüksek deprem riski taşıyor.  Yine ülkemizin Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 76.4’ünü, birinci ve ikinci deprem riski gruplarında yer alan iller oluşturuyor. Dolayısıyla biz ülkemizin, deprem riskinin düşük olduğu Konya merkezli yeni bir sanayi aksına ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu mekânsal dönüşüm devletimizin ilgili kurumları tarafından, belediyeler, oda-borsalar gibi yerel paydaşlarla birlikte yapılmalıdır. Konya olarak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında bu planlı dönüşüme ve yeni yatırımlara talibiz. Merkezdeki OSB’lerimizde neredeyse yüzde 100 doluluk oranına ulaştık. Fakat ilçe OSB’lerimizin kapısı, yerli ve uluslararası tüm yatırımcılara açık. Yeni bir kalkınma stratejisi ile ilçelerimizde oluşturacağımız bu üretim odaklı yatırım süreci, hem şehrimizin refah seviyesini artıracak, hem de il merkezi ile ilçelerimiz arasındaki gelişmişlik farkının kapanmasına destek olacaktır.” Büyükeğen, ayrıca Bakan Kacır’a Konyalı sanayicilerin taleplerini içeren 35 maddelik talep dosyasını da iletti. 

Konya ve bölgesi yükselen üretim hattı olacak
Daha sonra konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da, Türkiye yüzölçümünün yüzde 0,36’sının planlı sanayi alanı olduğunu, bu alanı yüzde 1’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Planlı sanayi alanlarının artırılacağı bu yeni dönemde Konya’nın ve Orta Anadolu Bölgesi’nin Türkiye’nin yükselen üretim hattı olacağını söyleyen Bakan Kacır, “Bu çalışmayı yaparken elbette Türkiye'deki afet risklerini, hem yaşamış olduğumuz afetlerin sonuçlarını hem de olası afet olasılıklarını dikkate alan bir yaklaşımla hareket ediyor olacağız. Allah'ın izniyle bu bölge sadece Konya değil Orta Anadolu havzası, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin yükselen üretim hattı olmaya daha da hızlı bir şekilde adım atacak” dedi. 


Konya’da muazzam bir yatırım heyecanı, üretmenin heyecanı var
Konya’da yaptığı ziyaretlerde şehirde muazzam bir yatırım heyecanı gördüğünü ifade eden Bakan Kacır, “Konya’daki ziyaretlerimizde şunu gördüm, Konya'da muazzam bir yatırım heyecanı var. Konya'da üretmenin heyecanı, ihracatın heyecanı var. Bize düşen Konyalı sanayicinin önünü açmak. Konya'daki yatırımların önünü açmak. İnşallah Konya’da yeni endüstri bölgeleri kuruyor olacağız. Bu bölgelerde, yine organize sanayi bölgelerimizde yatırım yerlerini Konyalı yatırımcılarımıza, Konyalı sanayicilerimize bugünkünden daha erişilebilir kılacağız. Bununla ilgili bazı mevzuat çalışmalarını da önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğiz. Konya'nın potansiyelini bugünkünden çok daha ileri bir düzeye çıkarıyor olacağız” ifadelerini kullandı.

Mesleki eğitime özel sektör öncülük etmeli
Konuşmasında sanayicilerin en büyük sorunu olan insan kaynağına da değinen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, mesleki eğitim konusunda müfredattan, tüm eğitim uygulamalarına kadar özel sektörün öncülük etmesini istediklerini ifade etti. Bakan Kacır, şöyle devam etti: “İnsan kaynağı meselesinin çok boyutlu bir mesele olduğunun hepimiz farkındayız. Biz bakanlık olarak Türkiye'de mesleki eğitime müfredatından tüm eğitim uygulamalarına kadar özel sektörün öncülük etmesini savunuyoruz. Mesleki eğitim çalışmalarının özel sektörün himayesinde gerçekleşiyor olması lazım. Bunu yapabilecek mekanizmalar geçmişte kuruldu. Kurulan mekanizmalardan işler olanlarını daha iyi bir düzeye çıkarmak için daha fazla kaynak ayırmamız lazım. Bunların başında da organize sanayi bölgelerinde kurulmuş meslek liseleri, meslek yüksekokulları geliyor. Önümüzdeki dönemde hem organize sanayi bölgelerimizin kaynaklarını hem bakanlığımızın kaynaklarını, hem yatırım teşviklerle sektöre sunduğumuz kaynakları bir ölçüde Türkiye'nin mesleki eğitimi için seferber etmeyi amaçlıyoruz. Bunu yapmazsak, bugün yaşadığımız sorunlar önümüzdeki dönemde artarak devam edecek. Bunu yaparsak Allah'ın izniyle hızlı sonuç alacağız.”

Konya ve havzasının deniz ile buluşması gerekiyor
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da, Konya’nın yatırım iştahı yüksek bir şehir olduğunu söyleyerek, Konya’nın liman ile buluşmasının önemine dikkat çekti. Altunyaldız, “Konya, gerçek anlamda bir sanayi, enerji ve tarım şehri olma vasfını perçinledi. Konya yeni yatırımlar konusunda son derece iştahlı. Marmara Havzası’nın, Anadolu-Akdeniz havzasına kayması ve yatırımların bu noktada yoğunlaşması talebimizi ortaya koyduğumuz zaman, Konya’nın ve Anadolu Havzası’nın deniz ile buluşması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
Toplantının devamında Bakan Kacır, Konyalı sanayicilerin sorularını yanıtladı. (Yunus Köroğlu)

 

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (4)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    alit
    64 gün önce

    Sorun liselerin zorunlu olmasıdır bu hata düzelmedikçe insan kaynağı sorunu yaşanmaya devam edecektir

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • A
    Ahmet
    64 gün önce

    Konyalı sanayiciler iyi maaş verirse personel sıkıntısı falan kalmaz. Kendi karlarını yüksek tutmak için personele çok cüzi bir maaş politikası uyguluyorlar. Maaş düzelirse diğer illerden de personel gelir, Konya gelişir. Sanayiciler iyi maaşı son çare olarak görüyor. Önce devletten yardım bekliyor.

    • Cevapla
    • Begen (6)
    • Begenme (2)
  • A
    Alit
    64 gün önce

    Aynen

    • Begen (0)
    • Begenme (1)
  • V
    Vatandaş
    64 gün önce

    Sorun çalışacak insan sayısındaki azlık değil sorun az para ile çok çalıştırma problemi. Sorun patronların daha çok kazanma isteği problemi.

    • Cevapla
    • Begen (12)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English